Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2008 - Anul XIII, nr. 18 (3699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Suntem pentru un sistem NATO de apărare anti-rachetă complementar şi integrat cu cel al SUA

Miercuri, 23 Ianuarie 2008 (13:59:57)

România este în favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de apărare anti-rachetă complementar şi integrat cu cel al Statelor Unite ale Americii, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, în faţa corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

  El s-a referit la faptul că, în luna aprilie, Bucureştii vor fi gazda summit-ului NATO, despre care a spus că este un "eveniment de referinţă pentru viitorul solid al Alianţei, dar şi pentru profilul României" în cadrul acesteia.

"Întrucât tematica principală a summit-ului va fi lărgirea Alianţei, suntem pentru o extindere cuprinzătoare, cu toate cele trei state candidate din Balcani – Croaţia, Macedonia, Albania. Consider că, în afară de performanţele lor individuale, decizia privind extinderea NATO va trebui să ia în considerare şi contextul regional actual. De asemenea, România consideră că Georgia poate să treacă la etapa Membership Action Plan şi apreciem că, în acest sens, trebuie luată în considerare şi solicitarea Ucrainei", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că partea română îşi doreşte ca, la Bucureşti, să fie reconfirmată unitatea de abordare şi acţiune a aliaţilor faţă de Afganistan, "însoţită de un semnal privind necesitatea unei solidarităţi sporite din partea întregii comunităţi internaţionale".

"Plecând de la principiul indivizibilităţii securităţii aliaţilor din NATO, suntem în favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de apărare anti-rachetă complementar şi integrat cu cel al Statelor Unite", a spus şeful statului.

Potrvit acestuia, parteneriatul Euro-Atlantic prezintă o importanţă strategică pentru NATO, ca instrument de promovare a reformelor democratice şi de angajare a statelor în spaţiul euro-atlantic.

"Sperăm ca, în cadrul Summit-ului de la Bucureşti, să putem adopta un document al Parteneriatului Euro-Atlantic care să pună accentul pe stabilirea unor relaţii individualizate de cooperare între Alianţă şi statele partenere. De asemenea, poziţia unitară a Alianţei trebuie menţinută în gestionarea problematicii legate de regimul armamentelor convenţionale în Europa. Ratificarea Tratatului Adaptat al Forţelor Convenţionale din Europa de către statele semnatare se află în impas, iar acesta va putea fi depăşit doar atunci când toate statele părţi îşi vor respecta angajamentele asumate în faţa partenerilor la Tratat", a spus Băsescu.

Alianţa Nord-Atlantică poartă discuţii la nivel de experţi privind crearea unui sistem antirachetă care să protejeze şi partea de sud-est a Alianţei, o decizie putând fi adoptată la summitul de la Bucureşti, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

Premieurl Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Praga, că România susţine extinderea proiectului de construire a unui scut antirachetă, dar fără "ostilizarea" Rusiei care trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al Uniunii Europene şi NATO în aplicarea unor astfel de măsuri globale de protecţie.

"România susţine fără rezerve extinderea acestui proiect astfel încât să acopere ţări ca România şi Bulgaria, care au doar o parte acoperită în ceea ce priveşte infrastructura de apărare antibalistică. Extinderea acestui proiect nu trebuie realizată prin ostilizarea Rusiei, care trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al UE şi NATO", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Praga, după întâlnirea cu omologul său ceh, Mirek Topolanek.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Suntem pentru un sistem NATO de apărare anti-rachetă complementar şi integrat cu cel al SUA .
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Suntem pentru un sistem NATO de apărare anti-rachetă complementar şi integrat cu cel al SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuperci cu piept de porc şi mămăligă 4 porţii - 35 minute 800g ciuperci proaspete250g piept de porc afumat1 ceapă mare1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel3 linguri ulei50g parmezan200g mălai± sare, piper Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le, scurgeţi-le de apă... Citeşte