Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2008 - Anul XIII, nr. 18 (3699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Morar:Tăriceanu, Vosganian şi Verestoy nu au calitate de învinuit sau inculpat în vreun dosar la DNA

Miercuri, 23 Ianuarie 2008 (19:52:58)

Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian şi Verestoy Attila nu au calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar aflat la DNA, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, procurorul şef Daniel Morar, dar nu a exclus că pot fi vizaţi într-o altă fază procesuală.
  Întrebat ce noi politicieni se mai află în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar a spus că nu poate vorbi despre acest subiect.

Şeful DNA a susţinut însă, că, nici primul ministrul Călin Popescu Tăriceanu, nici ministrul Economiei Varujan Vosaganian şi nici senatorul UDMR Verestoy Attila nu au calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar pe care procurorii din subordinea sa îl instrumentează, însă nu a exclus ideea ca aceştia să fie cercetaţi "în altă fază" de magistraţi.

"Nu a fost solicitat aviz pentru Vosganian. Nu are calitate de învinuit sau de inculpat. Nici Verestoy Attila nu are calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar al DNA. Nici Tăriceanu nu este învinuit sau inculpat, nu are calitate oficială la DNA", a susţinut Morar.

La începutul lunii ianuarie, preşedintele PIN Cozmin Guşă a cerut conducerii DNA să confirme public existenţa dosarului de abuz în serviciu al ministrului Varujan Vosganian, considerând acest fapt "un lucru extrem de grav, de natură să perturbe bunul mers al unui minister vital pentru starea economiei româneşti".

Într-un comunicat, preşedintele PIN a solicitat procurorului şef al DNA Daniel Morar să trateze cu "maximă seriozitate" această cerere, în mod diferit faţă de cererea similară pe care Cozmin Guşă a făcut-o public la finalul anului 2007, "în urma căreia DNA a infirmat existenţa cercetărilor".

"Au existat şi atunci, ca şi acum, elemente probatorii care atestă faptul că ministrul Varujan Vosganian, pe de-o parte a nesocotit sugestiile subalternilor din Ministerul Economiei referitoare la scandalul Poşta Română, care nu propuneau avizarea Hotărârii de Guvern referitoare la terenul de pe Calea Victoriei, pe de altă parte neexistând o notă de fundamentare a ministerului condus de domnul Vosganian pe care să se bazeze semnarea Hotărârii de Guvern care atesta schimbarea statutului juridic al terenului din Calea Victoriei aflat în proprietatea Poştei Române", informează comunicatul.

Preşedintele PIN reamintea că încă alţi doi "miniştri demisionaţi" ai Cabinetului Tăriceanu, Nagy Zsolt, respectiv Tudor Chiuariu, sunt cercetaţi pentru fapte grave în acelaşi dosar şi apreciază că există posibilitatea ca "cercetările să se extindă şi asupra primului-ministru, semnatar al aceleiaşi Hotărâri de Guvern". Având în vedere această situaţie, Cozmin Guşă cerea DNA să facă o prezentare publică a motivaţiei care stă la baza dosarelor în acest caz, apreciind că doar în acest fel poate fi analizată gravitatea faptelor, şi pe cale de consecinţă demisia, respectiv demiterea celor implicaţi.

În 23 octombrie 2007, Cozmin Guşă a cerut demisia ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, susţinând că la DNA există un dosar pe numele acestuia, legat de scandalul Poşta Română.

În replică la declaraţia politicianului, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, a declarat că ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, nu are calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar aflat în cercetare la DNA. Întrebată în legătură cu existenţa unui dosar aflat în faza actelor premergătoare la DNA şi în care să fie cercetat ministrul Varujan Vosganian, Săplăcan a susţinut că nu are cunoştinţă de o asemenea anchetă.

La sfârşitul lunii ianuarie, tot preşedintele PIN l-a acuzat pe secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), Porcsalmi Balint, că a deschis posibilitatea unor afaceri veroase ale unor membri UDMR în Poşta Română.

Potrivit lui Guşă, Porcsalmi Balint a deschis posibilitatea unor afaceri veroase ale unor membri UDMR în Poşta Română, de câteva contracte favorizante beneficiind senatorul Verestoy Attila, despre care a susţinut că este cercetat de DNA.

Guşă a declarat într-o conferinţă de presă la Cluj că cele două contracte ale lui Verestoy, estimate la mai multe milioane de euro, se referă la bonuri de masă şi publicitate.

„Inclusiv Verestoy este cercetat de DNA din cauza acestor contracte cu Poşta Română. Poşta Română a fost vaca de muls a grupurilor de afaceri din PNL şi UDMR. Ceea ce vedem este doar vârful iceberg-ului”, a spus liderul PIN.

El a adăugat atunci că foarte mulţi politicieni din PNL şi UDMR vor ajunge în boxa acuzaţilor din cauza acestui scandal al Poştei Române, inclusiv membri ai Consiliului de Administraţie a acestei instituţii, printre care se numără Porcsalmi Balint şi Mihai Toader.

Preşedintele PIN susţinea că nu doreşte altceva decât aducerea în dezbatere a „calităţii” guvernării din 2005 încoace, „care nu diferă deloc de guvernarea clientelară a PSD din perioada 2001-2004”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morar:Tăriceanu, Vosganian şi Verestoy nu au calitate de învinuit sau inculpat în vreun dosar la DNA .
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Morar:Tăriceanu, Vosganian şi Verestoy nu au calitate de învinuit sau inculpat în vreun dosar la DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuperci cu piept de porc şi mămăligă 4 porţii - 35 minute 800g ciuperci proaspete250g piept de porc afumat1 ceapă mare1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel3 linguri ulei50g parmezan200g mălai± sare, piper Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le, scurgeţi-le de apă... Citeşte