Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2008 - Anul XIII, nr. 18 (3699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condiţii pentru acordarea ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor

Miercuri, 23 Ianuarie 2008 (17:05:00)

Ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor va fi acordat în situaţia în care cuantumul drepturilor de pensie realizate de acesta este mai mic de 140 lei, pentru pensii stabilite numai în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori, şi respectiv de 364 lei, pentru ceilalţi beneficiari.
  De acest ajutor beneficiază soţul unei persoane care avea calitatea de pensionar al sistemului public de pensii sau îndeplinea condiţiile de pensionare şi avea înregistrată cererea de stabilire a pensiei în sistemul public, se arată într-o hotărâre aprobată, miercuri, de Guvern.

Ajutoul lunar este acordat, la cerere, dacă solicitantul este pensionar în sistemul public şi are cel puţin vârsta standard de pensionare, are înregistrată cererea de stabilire a pensiei la Casa teritorială de pensii, nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public, nu s-a recăsătorit după decesul soţului, are domiciliul pe teritoriul României şi nu are calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii.

O altă condiţie constă în durata căsătoriei cu soţul decedat. În situaţia în care durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani, cuantumul ajutorului lunar este de 44 de lei pentru soţul supravieţuitor care beneficiază de una sau mai multe categorii de pensie stabilite numai în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori şi 113 lei pentru soţul supravieţuitor care beneficiază de pensie stabilită în sistemul public de pensii.

Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar variază între 22 şi 102 lei, în funcţie de anii de căsătorie şi tipul de pensie de care beneficiază.

În cazul în care soţul supravieţuitor beneficiază numai de pensie de serviciu, nefiind îndeplinite şi condiţiile pentru stabilirea pensiei din sistemul public, ajutorul lunar nu se acordă.

Ajutorul lunar se stabileşte prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, pe baza documentelor care atestă dreptul solicitantului de a beneficia de ajutor, potrivit legii.

Cererea pentru acordarea ajutorului social se depune la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a soţului supravieţuitor sau reprezentantului legal al acestuia şi se soluţionează în termen de 30 zile de la data depunerii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condiţii pentru acordarea ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Condiţii pentru acordarea ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuperci cu piept de porc şi mămăligă 4 porţii - 35 minute 800g ciuperci proaspete250g piept de porc afumat1 ceapă mare1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel3 linguri ulei50g parmezan200g mălai± sare, piper Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le, scurgeţi-le de apă... Citeşte