Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creşterea porcilor în oraşe va fi interzisă

Vineri, 18 Ianuarie 2008 (20:42:52)


Creşterea porcilor în sistem non-profesional, adică pentru consumul propriu, este permisă exclusiv în mediul rural, fiind interzisă în oraşe, dar şi pe păşuni şi în păduri, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de eradicare a pestei în 2008.
  Proiectul, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), stabileşte două sisteme de creştere a porcilor, respectiv cel non-profesional şi cel comercial-industrial.

Creşterea porcilor în sistemul non-profesional presupune că ţăranul nu are voie să vândă carnea obţinută, fiind destinată exclusiv consumului familial.

De asemenea, porcul viu nu poate fi vândut decât în localitatea în care se află gospodăria.

"Sistemul non-profesional este reprezentat de exploataţii de porcine unde porcii sunt crescuţi în mod tradiţional; creşterea porcilor în acest sistem este permisă în mediul rural, fiind interzisă pe păşuni, în păduri, oraşe şi municipii", se arată în proiect.

Porcii crescuţi în sistem non-profesional nu părăsesc gospodăria decât atunci când sunt vânduţi.

Strategia stabileşte de asemenea reguli specifice de biosecuritate pentru fiecare sistem de creştere şi norme de comercializare a porcilor vii, a produselor obţinute de la aceştia.

Regulile de biosecuritate pentru fermele comerciale sunt mai stricte decât în cazul gospodăriilor, dar carnea obţinută poate fi vândută la nivel naţional.

Strategia de eradicare a pestei pentru anul 2008 prevede continuarea vaccinării animalelor.

Autoritatea Veterinară a început vaccinarea împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului 2006, iar în luna iunie a anului următor anunţa că toate focarele au fost închise.

În luna august din 2007 au fost confirmate însă trei noi focare, acestea fiind primele apărute în ferme profesionale. Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie a aceluiaşi an, în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, la un porc mistreţ.

Din cauza pestei porcine firmele româneşti nu au voie să exporte carne şi produse din carne de porc în UE. Comisia Europeană a decis în luna septembrie a anului trecut să prelungească, până la 31 decembrie 2009, această interdicţie, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, la sfârşitul anului trecut efectivele de porci erau de 6,9 milioane de animale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea porcilor în oraşe va fi interzisă.
 Vizualizări articol: 1136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşterea porcilor în oraşe va fi interzisă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ceva corect trimis de
(19 ian 2008, 19:20:56
e foarte bine ca si eu am un vecin care creste porci si arunca toate gunoaile antre case si miroase ca nu se poate sta an casa ori cum al reclam anul asta

2.   Ceva corect trimis de
(19 ian 2008, 19:22:59
unde se poate face reclamatie

2.1  RE: Ceva corect trimis de
(20 ian 2008, 10:44:33
pai incearca la directia de sanatate publica, la directia sanitar-veterinara...
3.   Aveti dreptate trimis de
(20 ian 2008, 12:26:34
si la noi la primarie sant niste porci care se hranesc de pe spinarea oamenilor si din hotiile pe care le fac , pe astia unde sa-i reclamam? am uitat la noi in MOARA.
4.   Pentru ADI trimis de
(20 ian 2008, 12:32:29
bai ADI sa stii ca problema asta se afla si in primaria SUCEAVA , dar pe acestia nu avem unde sa-i reclamam , singurul lucru pe care il putem face e sa le punem cutitul la grumaz ca alta solutie nu prea avem momentan

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte