Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rădăuţi

Primarul Frunză, aproape de o nouă candidatură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La începutul anului 2008, primarul din Rădăuţi, Mihai Frunză, a făcut o trecere în revistă a anului care s-a încheiat. Edilul a trecut în revistă atât realizările, cât şi nerealizările instituţiei pe care o conduce, dar nu a vrut să dezvăluie, cel puţin deocamdată, dacă va mai candida pentru un nou mandat.

 

Domnule primar, cum apreciaţi că a fost anul 2007 pentru municipiul Rădăuţi şi pentru administraţia locală?

Pentru municipiul Rădăuţi, anul 2007 a fost anul finalizării unor proiecte şi investiţii cu impact major asupra localităţii şi demararea altora, de anvergură.

La capitolul proiecte încheiate, amintesc înlocuirea în totalitate a reţelelor de termoficare şi modernizarea punctelor termice, în cadrul Programului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, apoi cele două proiecte cu finanţare Phare, unul de reabilitare a Spitalului Municipal, celălalt de modernizare a Staţiei de epurare.

 Centrala de cogenerare a fost licitată şi, conform contractului, în decembrie 2008 va intra în funcţiune.

A început derularea proiectului de reabilitare a sistemului de colectare, transport şi construirea unei staţii de tratare mecanică a deşeurilor, cu finanţare Phare în valoare de circa 1 milion de euro.

Parcurile din zona centrală vor fi reabilitate ca vegetaţie, împrejmuiri, alei în baza unui proiect în valoare de 200.000 de euro ce va fi finanţat din Fondul de Mediu, a cărui aprobare ne-a fost comunicată la sfârşitul anului trecut.

Se va extinde adăpostul de noapte şi se vor îmbunătăţi condiţiile la cel existent prin proiectul „Adăpost pentru fiecare”, cu o valoare totală de 631.506 lei, din care 519.306 lei reprezintă finanţare de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

 

Municipiul Rădăuţi – „capitală europeană a voluntariatului”

Anul trecut, municipiul Rădăuţi a primit titlul de „capitală europeană a voluntariatului”, datorită evenimentului organizat în luna septembrie, când, prin mobilizarea unui număr de câteva sute de voluntari din ţară şi străinătate, au fost construite 27 de case pentru tot atâtea familii nevoiaşe, în numai 5 zile.

Împreună cu executivul Primăriei, am identificat o serie de proiecte prioritare pentru localitatea noastră, pentru care va trebui să obţinem finanţare europeană. Pregătim studii de fezabilitate, proiecte tehnice, pentru a putea accesa aceste fonduri.

De anul trecut, am început creionarea unei strategii de dezvoltare a localităţii, pe termen mediu şi lung, am avut consultări pe acest subiect cu oameni de afaceri, specialişti în construcţii şi urbanism, vom consulta şi alte categorii socio-profesionale.

Un cuvânt greu de spus vor avea tinerii acestei aşezări, pe care-i invit să împărtăşească despre cum văd şi ce-şi doresc de la acest oraş peste 10 – 20 de ani.

Ca apreciere generală, consider că am avut o bună colaborare cu consilierii locali, care s-au mobilizat atunci când a fost vorba de susţinerea intereselor localităţii, lăsând deoparte culorile politice.

Lucrul în echipă este foarte important la nivelul executivului Primăriei, iar în 2007 am reuşit să găsim soluţii împreună la problemele pe care le-am întâmpinat.

 

Care a fost bugetul Rădăuţiului în 2007?

După cum ştiţi, bugetul a suferit mai multe rectificări în cursul anului. Bugetul de venituri şi cheltuieli al localităţii noastre a fost de 53 milioane lei, aici fiind incluse şi sumele de la învăţământ. Încasările, pe total venituri, se situează la nivelul de 73%, ceea ce este destul de bine.

În 2007, municipiul Rădăuţi a primit importante sume de la Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Suceava, pentru reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor existente, dar şi pentru demararea lucrărilor la două noi unităţi de învăţământ: şcoala şi grădiniţa din cartierul Obor, gândită pentru 240 de elevi şi 40 de preşcolari, precum şi grădiniţa cu program prelungit de pe str. Dimitrie Dan, pentru 75 de copii.

Cu bani de la Guvern, s-a început extinderea reţelelor de apă şi canal (circa 7000 metri liniari)  pe Calea Cernăuţi, spre investiţiile austriece, dar şi în zona Andronic Motrescu – Jalcău. Dacă vremea ar fi permis, lucrările s-ar fi finalizat în decembrie.

 

Lucrări importante, cu bani de la bugetul local

O serie importantă de lucrări s-au făcut cu bani de la bugetul local.

Anul trecut s-au prevăzut şi realizat covoare asfaltice  pe străzile:

22 Decembrie (500 ml), Tudor Vladimirescu (500 ml), Bogdan Vodă (600 ml), Volovăţului tronson (400 ml), str. Grănicerului (alee 250 ml), Iraclie Porumbescu (350 ml), Măcelarilor şi Topliţei (300 ml), Dimitrie Onciul tronson (300 ml), Piaţa Unirii tronson (400 ml), Sf. Dumitru (350 ml), Calea Cernăuţi (700 ml), Perilor tronson (200 ml).

S-au executat lucrări de plombare pe strada pictor Grigorescu, aleile din zona Călăraşi, Stadionului, Bogdan Vodă, Eudoxiu Hurmuzachi, Teiului, Horia, Libertăţii, Mihai Viteazu ş.a.

Au fost reprofilate şi balastate 34 de străzi nemodernizate, au fost reabilitate şi modernizate trotuarele de pe strada Tudor Vladimirescu, Ştefan cel Mare, 22 Decembrie, Sf. Dumitru, Calea Bucovinei.

Prin efort bugetar propriu, a fost reabilitată Galeria de artă, care este cea mai frumoasă din judeţ – nu este numai aprecierea noastră, ci a oamenilor de cultură care i-au trecut pragul şi care ne propun ca Rădăuţiul să găzduiască evenimente importante.

S-a introdus încălzire la Biblioteca municipală, se repară  acoperişul, tencuieli. Spre sfârşitul anului, cu bani de la bugetul local au început lucrările de reabilitare la Casa de Cultură.

Deoarece spaţiul în care funcţionează Poliţia comunitară şi Serviciul Public de Evidenţa Informatizată a Persoanei va fi vândut de Consiliul Judeţean, am început amenajările la un nou sediu, în clădirea de pe str. Tudor Vladimirescu unde a fost cămin de copii.

Clădirile achiziţionate de la Forestind au fost recompartimentate şi amenajate ca şi locuinţe sociale. Locuinţele au fost branşate la energie electrică, s-a tras apă, s-au montat sobe de teracotă pentru a oferi condiţii de trai unui număr de 20 de familii nevoiaşe. S-au executat o serie de lucrări şi la locuinţele sociale de pe str. 1 Mai nr. 103: reabilitarea acoperişului, montarea de duşumele, reparaţii geamuri, tencuieli, etc.

 

Ce consemnează primarul Mihai Frunză la capitolul nerealizări în 2007?

Mi-aş fi dorit să fi avansat mai mult în ceea ce priveşte demersurile pentru şoseaua de centură. Am analizat diverse variante, am făcut drumuri la Bucureşti. Ca să urgentăm lucrurile, am decis să pregătim studiul de fezabilitate, pe cheltuiala noastră, din banii alocaţi prin buget pentru susţinerea de proiecte, programe.

Orice traseu de deviere, în momentul de faţă, produce nemulţumirea cetăţenilor afectaţi, iar soluţia pentru centura oraşului trebuie să fie una viabilă pentru următorii 20-30 de ani, cel puţin.

S-a aprobat construirea unui bloc ANL cu 80 de apartamente pe Calea Bucovinei, dar pentru care nu a fost deschisă încă finanţarea.

Cu iluminatul public părea că se vor rezolva problemele, prin preluarea acestui serviciu de către SC Servicii Comunale. Societatea şi-a angajat oameni, s-a dotat corespunzător, a depus documentaţia pentru licenţiere. În luna iunie a organizat licitaţie pentru achiziţionarea de lămpi performante şi instalaţii noi. În iulie, aceasta a fost contestată. Răspunsul pentru contestaţia care s-a dovedit a fi neîntemeiată a venit în luna decembrie, înainte de sărbători. Contractul a putut fi semnat abia la începutul acestui an, iar în perioada următoare Servicii Comunale va începe înlocuirea lămpilor.

 

Câinii comunitari, o problemă şi pentru rădăuţeni

O altă problemă care va fi rezolvată încă de la începutul acestui an este cea a câinilor comunitari. Din buget au fost alocaţi bani pentru realizarea unui adăpost pentru câini conform standardelor în vigoare, a fost depusă documentaţia pentru autorizare şi sperăm ca în cel mai scurt timp aceşti câini să fie duşi la adăpost, pentru a nu mai fi o ameninţare pentru cetăţenii municipiului.

Un raport detaliat al activităţii Primarului municipiului Rădăuţi pe anul 2007 va fi prezentat în şedinţa Consiliului local din 31 ianuarie.

 

Cum se întrevede anul 2008?

Suntem în faza în care se lucrează la fundamentarea proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, la elaborarea programului de investiţii. Luăm în discuţie cererile şi propunerile formulate de cetăţeni, încercăm prioritizarea obiectivelor, pentru că acestea se pot realiza în limita bugetului de care dispui. Decizia se va lua în Consiliul Local, la sfârşitul acestei luni. Avem termene de respectat pentru proiecte şi investiţii în derulare.

Pentru proiectele identificate ca prioritare pentru localitatea noastră, avem în lucru sau pregătim studii de fezabilitate, proiecte tehnice, astfel încât să le putem depune spre obţinerea de finanţare pe diverse axe ale Programului Operaţional Regional.

Apreciez că va fi un an greu, pentru că începe „bătălia” pe aceste proiecte cu finanţare europeană, dar şi pentru că este un an electoral, când poate anumite ambiţii se ascut, dar nu în sensul în care cetăţenii sau localitatea să aibă ceva de câştigat din asta.

 

Mihai Frunză candidează pentru încă un mandat de primar la Rădăuţi?

Nu sunteţi primul care-mi pune această întrebare, sunt şi foarte mulţi cetăţeni din Rădăuţi.  Cât de curând voi face public un răspuns pe această temă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Frunză, aproape de o nouă candidatură.
 Vizualizări articol: 1514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Primarul Frunză, aproape de o nouă candidatură2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Informatia sigura trimis de
(18 ian 2008, 11:51:50
informatie sigura e ca primarul frunza ar avea 500 de hectare de pamant extravilan , cu ajutorul relatiilor de prin primarie si cu ajutorul unor consilieri pamantul ar putea trece la intravilan , ar creste si pretul , ar fi un tun dat primaru adevarat pe spatele unor tarani flamanzi,si in fata prostimii din radauti care il voteaza , pocaitii, pensionarii , romii care au cucerit centrul municipiului radauti , peste tot vara e un miros de urina si rahat in centrul orasului , piata unirii , stefan cel mare , bazar . daca s-ar intimpla treaba asta cu pamanturile ar fi vorba de mai multe infractiuni, trafic de influenta , abuz in serviciu .
2.   Frunzulica trimis de
(18 ian 2008, 12:39:20
tovarase FRUNZA va dau un sfat ,a sosit pentru dumneavoastra timpul sa lasati si pe altii sa conduca primaria.in 2004 a-ti apelat la toti crestini din oras sa va voteze ,au focuto sperand ca veti face ceva .toti stim ca nu mai conduci tu ci bolecii cu mafia lor.SARCINSCHI este mai bun ,de ce nul lasi pe e sa candideze.
2.1  RE: Frunzulica trimis de
(18 ian 2008, 12:49:40
bai cocos , SARCINSCHI e sluga primarului , catelul primarului , nu ar avea nici o sansa , imsaginea lui se confunda cu cea a lui frunza , ar trebui sa se bata in public , sa faca o cearta cu frunza ca sa aibe o sansa !
3.   Lasa-ne,lasa-ne, bade Mihai! trimis de
(18 ian 2008, 14:44:53
bade Mihai,ar fi timpul sa te retragi, nu de alta da` ne-am saturat de mutra ta, pe langa altele!

ai nevasta tanara, frumoasa, ce-ti mai trebuie primarie?

copilu` ti-e aranjat,altii n-ai, mai stai bre cu fimeea aceia acasa, ca-i pacat de tineretea ei!

te-ai aranjat bine si asta nu din salariu` de primar-treaca de la noi-da` lasa unu` mai tanar, mai educat sa ne conduca, sa fie mai energic, mai iute, nu asa mos ca tine!

si, daca pleci,ia-ti si slugile cu tine, stii tu care,ca sa se aeriseasca primaria si sa n-o mai mulga nimeni!
4.   Gata tov frunza trimis de
(18 ian 2008, 15:06:04
tovarase fa-ti bagajele ,primaria radauti va fi a PD-Lui .Primar pariez ca va ajunge OLAREAN .
5.   Inca unul trimis de
(18 ian 2008, 15:56:46
il votez ! cel mai bun primar. fara suparare dar se vede ceva dupa el
6.   Olarean trimis de
(18 ian 2008, 15:57:29
Pai daca ajunge Olarean, chiar ne mutam toti in Congo.
7.   WTF? trimis de
(18 ian 2008, 16:03:14
Daca am ajuns sa zicem ca Olarean e o alternativa mai buna....suntem vai de mama noastra , dam tractoristul ep marinar.straight face
8.   Din nou? trimis de
(18 ian 2008, 16:10:36
Pai nenea Baragoiu (haaccc) articolul asta nu a mai fost bre pus si pe 16 ianuarie?
9.   O amentire din timpuri STRAVECHI trimis de
(19 ian 2008, 00:07:46
Stimati locuitori ai municipiului RADAUTI am avut HARUL sa cunosc pe domnul FRUNZA de multi ani.Sincer sa spun erau timpuri grele acest domn a fost,este si va fi domn cit va bate inima in el chiar daca a fost tractorist la origene cinste lui ca a stiut sa se ridice.Este adevarat a fost membru al partidului COMUNIST dar nu afost un tradator al orasului si al locuitorilor RADAUTENI ar trebui sa-l apriciati

aceasta. Daca nu vreti sa-l votati i faceti un bine dar nu-l jigniti respectati ca va slujit o viata intreaga si daca aveti altul mai bun propuneti la vot si DUMNEZEU sa lucreze.
9.1  RE: O amentire din timpuri STRAVECHI trimis de
(19 ian 2008, 08:42:39
Dl primar de ce ne aburesti cu soseaua de centura ce ai facut pana in prezent ca primar esti de 30 ani ( O VIATA DE OM )chiar vrei sa intri in cartea recordurilor ? Nea primaru cred ca iti trebuie un consilier din timpurile de astazi nu te lu adupa ce spun Boliecii fiindca daca nu ii aveai pe amandoi in primarie parca zau ca pariam pentru inca O TURA .Dar sant sigur ca esti un om intelept dupa articol ai si nerealizari consider ca te ar afecta f.mult ce4a din acest AN ca na avem alegeri la PRIMARIE si vom vota cu totul alceva .Eu pe Ilie ca este presedinte la partidul nostrul PSD si are relati la capitala unde sunt fondurile de care ne vorbesti in acest articol scris de acest super ziarist.Pe curand ne vedem dupa alegeri.......................
9.2  RE: O amentire din timpuri STRAVECHI trimis de
(19 ian 2008, 08:56:43
tatuca adati nepotii daca ai femeie tanara de ce nu ai urmasi ?daca nu ai timp ptr.copii poate scrii povesti ptr.copii
10.   Primarie trimis de
(19 ian 2008, 09:02:16
trebuie sa votam aveti unul mai bun ?cel putin dl.primar ne respecta la varsta noastra si suntem acelasi leat noi nu tradam Te votam dl. primar pana la moarte nu te lasa intimidat vei castiga si pe lumea cealalta esti un mare Om
11.   Prostii trimis de
(19 ian 2008, 22:40:29
un primar mai bun ar fi PROFESORUL Carcalete Petru , si cred ca daca va candida il VA INVINGE pe Frunza!
12.   Istetul vulpoi are dreptate trimis de
(20 ian 2008, 09:49:32
Cu relatiile pe care si le-a creat de-alungul timpului si cu abilitatile sale manageriale, pe care le-a demonstrat la conducerea ISJ, cred si eu ca insp gen Carcalete ar putea fi o solutie viabila ptr Primaria Radauti.
13.   Care-i mai bun? trimis de
(20 ian 2008, 15:01:36
de sticlet ce spuneti? dar de olarean? de carcalete? dar de olaru? sau dr iliescu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte