Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Băsescu anunţă PIB cu o zi înainte de publicare, deşi INS spune că nu a furnizat datele

Marţi, 15 Noiembrie 2011 (18:04:01)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni public cifra exactă de creştere a PIB, cu o zi înainte de publicarea oficială a datelor, care au depăşit cu mult aşteptările celor mai optimişti analişti, deşi Institutul Naţional de Statistică susţine că nimeni nu a avut acces la informaţii până marţi.

"Am avut 1,7 în primul trimestru, am avut 1,4 în al doilea, avem 4,4 în al treilea şi să sperăm că vom avea 2,5 în al patrulea. Asta ne-ar permite să închidem anul cu o creştere economică de peste 2%. În practică, pentru că cifra asta şi cele din trimestrul I şi II nu sunt în teorie, sunt practice, în condiţiile în care am avut un consum scăzut. Avem creşterile aşa: construcţiile 7,2%, agricultura, creştere medie 25%, industria 5,5%, turismul, creştere 17%", a spus Băsescu luni seara la TVR.

INS a publicat marţi dimineaţa datele semnal privind PIB-ul din trimestrul al treilea, care a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similară din 2010. Datele anunţate anterior indică o creştere de 1,7% în primul trimestru şi 1,4% în trimestrul al doilea, aşa cum a prezentat şi preşedintele Băsescu.

De altfel, şeful statului nu a vut dubii privind exactitatea datelor, aşa cum reiese şi din pasajul: "În practică, pentru că cifra asta şi cele din trimestrul I şi II nu sunt în teorie, sunt practice, în condiţiile în care am avut un consum scăzut".

Întrebat de MEDIAFAX dacă pot exista persoane din afara INS care să cunoască datele privind evoluţia PIB înainte de data şi ora de publicare anunţate oficial, preşedintele INS, Vergil Voineagu, a exclus o astfel de posibilitate.

Voineagu nu a continuat discuţia, scuzându-se că este în întâlniri la Bruxelles.

La rândul său, vicepreşedintele INS Cristian Nicolae Stănică, a declarat că nicio persoană din afara instituţiei nu poate afla datele înainte de momentul ca acestea să fie transmise mass media pentru publicare, indiferent dacă este vorba de guvernatorul BNR, de ministrul Finanţelor, de premier sau preşedintele României.

"Noi diseminăm datele pe la 8:30. Nicio persoană din afara INS nu poate afla. Din punctul meu de vedere, nu se anunţă (...) O fi vreo estimare a domniei sale (...) Chiar nu pot să vă spun de unde, mă depăşeşte. Nu cred că e de la noi, n-are cum", a afirmat Stănică, întrebat de unde ar fi putut afla preşedintele Băsescu datele privind creşterea economică din trimestrul al treilea.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a recunoscut că nu a anticipat o influenţă atât de mare a agriculturii şi în consecinţă un PIB mai mare cu 4,4% în trimestrul al treilea, deşi instituţia pe care o conduce a avut o estimare mai optimistă decât analiştii din piaţă, de peste 3,5%.

Legea de organizare şi funcţionare a statisticii oficiale din România stabileşte, la articolul 32, alin. 1, că "datele statistice oficiale produse de Institutul Naţional de Statistică şi de ceilalţi producători de statistici oficiale reprezintă un bun naţional de interes public şi sunt accesibile, în condiţii de egalitate sub aspectul volumului şi al calităţii datelor şi de simultaneitate a diseminarii acestora, tuturor utilizatorilor". Alineatul 4 al aceluiaşi articol prevede că "difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie incălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu anunţă PIB cu o zi înainte de publicare, deşi INS spune că nu a furnizat datele.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Băsescu anunţă PIB cu o zi înainte de publicare, deşi INS spune că nu a furnizat datele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei