Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oficiul Antidiscriminare din Italia a iniţiat o anchetă în cazul postului de radio acuzat de rasism

Marţi, 15 Noiembrie 2011 (15:58:20)

Oficiul italian Antidiscriminare, subordonat direct Biroului primului-ministru, a declanşat o anchetă în cazul emnisiunii "Lo Zoo" a postului Radio 105 din Roma, după acuzaţii privind mesaje cu caracter ofensator la adresa imigranţilor români, relatează AgenParl.

"Dreptul la satiră nu se poate transforma în stigmatizarea arbitrară a grupurilor etnice sau comunităţilor naţionale", a declarat Massimiliano Monnanni, directorul Oficiului Naţional italian Antidicriminare (UNAR).

"Intenţionăm să sesizăm chiar şi Autoritatea de reglementare în domeniul audio-vizualului pentru a se evita răspândirea prin mass-media a stereotipurilor negative", precizează Monnanni.

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei au denunţat vineri emisiunea radiofonică "Lo Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma. "Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.

"Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania"), melodia despre români conţinând versurile "iau cuţitul, fac trotuarul". În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu "tâlhării şi crime". Comunitatea românilor din Italia avertizase că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.

Emisiunea a fost condamnată şi de Federico Rocca, consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană. "Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it. "Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialogul şi la convieţuirea paşnică, ci dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerând conducerii postului Radio 105 să renunţe la difuzarea materialelor de acest fel.

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a condamnat "utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul emisiunii radio din Italia", se arată într-un comunicat al MAE remis sâmbătă. "Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, condamnă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia (Radio 105) şi a unei melodii promovate de acest canal radio, în care prezentatorul interpretează un personaj cu un comportament infracţional provenind din «Zingaria», România sau Albania", se arată în comunicat. "Deşi este vorba despre o parodie, clişeele de factură negativă la adresa cetăţenilor români reprezintă o generalizare nejustificată şi un gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea întregii comunităţi de români. Apreciez reacţia promptă a reprezentantului Primăriei Romei, precum şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia, fapt ce demonstrează solidaritatea la adresa şi în cadrul unei comunităţi ai cărei reprezentanţi sunt foarte bine integraţi şi au un rol important în dezvoltarea economiei Italiei per ansamblu", a declarat ministrul Afacerilor Externe, citat în comunicat.

MAE precizează că ambasada României la Roma s-a autosesizat şi va acţiona pe lângă instituţia abilitată - Oficiului italian Antidiscriminare - pentru a condamna aluziile de acest fel şi pentru a solicita retragerea dreptului de difuzare a melodiei respective. MAE reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. "Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", afirmă MAE.

Realizatorii emisiunii "Lo Zoo", de la postul italian Radio 105, susţin, într-un comunicat, că materialele difuzate nu ar trebui să ofenseze pe nimeni, dat fiind că este vorba de o pură "satiră", subliniind că românii nu sunt ironizaţi în niciun fel, ci doar "ţiganii".

"Personajul Zlatan există de peste doi ani! Este vorba de ironizarea ţiganilor. Nimeni de la emisiunea Lo Zoo nu are nimic împotriva românilor sau în general a străinilor. Emisiunea Lo Zoo este o parodie la adresa mafioţilor italieni, sunt glume despre homosexualitate, despre DJ-ii de culoare, despre milanezii lăudăroşi, despre cei din sud şi despre lumea politică!! Este vorba de pură satiră, nimic mai mult!! Nu este în niciun caz rasism sau vreo intenţie de a jigni pe cineva!", afirmă realizatorii emisiunii într-un comunicat postat pe Facebook.

În plus, potrivit postului de radio, comunitatea românilor nu doar că nu a fost ofensată în niciun fel, ci nici măcar nu se simte vizată. "Nu românii sunt furioşi, ci jurnaliştii. (...) Am mulţi prieteni români şi chiar romi sinti care sunt fani Zlatan. Eu parodiez comportamentele unor persoane din Est, dar în niciun caz nu ironizez o întreagă comunitate. Emisiunea Lo Zoo este un program de satiră şi parodiem anumite probleme din Italia. (...) Zlatan nu va muri niciodată", precizează Alan Caligiuri, realizatorul emisiunii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oficiul Antidiscriminare din Italia a iniţiat o anchetă în cazul postului de radio acuzat de rasism.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oficiul Antidiscriminare din Italia a iniţiat o anchetă în cazul postului de radio acuzat de rasism0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei