Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Decizie

Puterea a stabilit ieri comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Coaliţia de guvernământ a stabilit în cursul zilei de ieri că alegerile locale şi parlamentare de anul viitor se vor desfăşura concomitent, cel mai probabil în luna noiembrie. O altă decizie luată de partidele din coaliţia de guvernământ vizează şi reducerea numărului de parlamentari, de la 334 la 300 de deputaţi şi de la 137 la 88 de senatori. După şedinţa de ieri a coaliţiei, premierul României, Emil Boc, a precizat că „Pot doar să spun un lucru: astăzi am făcut progrese importante pe două teme - comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari. Când vom avea proiecte într-o formă concretă, vom discuta mai multe detalii”. Emil Boc nu a spus ieri dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe aceste subiecte.

Cu mai multe detalii a venit liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a subliniat că în şedinţa coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral. El a mai spus că pentru alegerea Camerei Deputaţilor va exista şi o listă naţională de compensare. „Proporţia la Cameră va fi undeva la 65 la sută - 35 la sută, procent care nu poate fi stabilit foarte exact în acest moment, dar undeva în zona asta, iar numărul de parlamentari la Camera Deputaţilor va fi la 300 – 301. Am luat în calcul şi scăderea populaţiei, ar fi o reducere naturală”, a precizat liderul UDMR. Kelemen Hunor a mai adăugat că la Senat vor fi 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ, la care se adaugă câte unul pentru fiecare sector al Capitalei. Senatorii ar urma să fie aleşi prin vot uninominal majoritar, adică locul în Senat va fi câştigat de candidatul care câştigă alegerile în colegiul respectiv, indiferent de procent. „Punem la punct aceste detalii, iar decizia finală se va lua în momentul când avem proiectele de legi scrise", a mai declarat preşedintele UDMR.

 

Judeţul Suceava va avea doi senatori şi cel mai probabil şase deputaţi

În condiţiile reducerii numărului de parlamentari, în noua structură a Parlamentului României judeţul Suceava va avea doi senatori şi cel mai probabil şase deputaţi. Sucevenii au trimis în Parlament, la alegerile din 2008, un număr de patru senatori şi zece deputaţi.

Un alt efect al reducerii numărului de parlamentari va fi şi retrasarea colegiilor electorale, viitorii deputaţi şi senatori urmând să reprezinte un număr mai mare de localităţi decât în momentul de faţă.

După luarea deciziei cu privire la comasarea alegerilor şi la reducerea numărului de parlamentari au apărut şi primele discuţii cu privire la modul în care vor fi organizate alegerile anul viitor.

Până în momentul de faţă, PD-L a anunţat că intenţionează să le propună partenerilor din coaliţia de guvernământ ca, în situaţia în care alegerile locale şi parlamentare vor fi comasate, să existe interdicţia de a candida pentru două funcţii alese uninominal.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al PD-L, Sever Voinescu, a arătat că prin această propunere democrat-liberalii susţin interdicţia depunerii de candidaturi concomitente pentru alegerile parlamentare şi cele locale. Practic, dacă o astfel de decizie ar fi adoptată, o persoană nu va putea candida pentru funcţia de primar sau de preşedinte de Consiliu Judeţean, dar şi pentru un post de parlamentar.

 

Democrat-liberalii suceveni consideră că pot obţine ambele funcţii de senator

Hotărârea luată ieri de coaliţia de guvernământ este susţinută de parlamentarii PD-L de Suceava. Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, a preciza că odată cu introducerea noului sistem de vot, PD-L are toate şansele ca în judeţul Suceava să obţină ambele posturi de senator. „Oricum, obiectivul nostru este să câştigăm alegerile locale, primăriile de oraşe şi preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava”, a declarat Orest Onofrei. El a adăugat că pe lângă cele două posturi de senator, PD-L Suceava ar putea să câştige şi cinci dintre cele şase posturi de deputat.

Făcând referire la comasarea alegerilor, Orest Onofrei a declarat că această decizie este una corectă, deoarece în situaţia crizei economice se evită o cheltuială suplimentară. „Pe de altă parte, şi alegerile locale, dar şi cele parlamentare au o componentă politică extrem de importantă, motiv pentru care este bine să fie organizate împreună”, a mai declarat Orest Onofrei.

 

Bălan: Reducerea numărului de parlamentari înseamnă respectarea unei promisiuni

Deputatul PD-L de Suceava Ioan Bălan consideră că decizia cu privire la reducerea numărului de parlamentari reprezintă respectarea promisiunii făcute electoratului odată cu referendumului organizat în 2008 la iniţiativa preşedintelui României, Traian Băsescu.

„Din păcate se face pe jumătate, în sensul că nu am redus numărul la 300 de parlamentari. De asemenea, nu vom avea Parlament unicameral. Pentru aceasta trebuie modificată Constituţia, lucru nerealizabil acum cu majoritatea pe care o avem. Cu toate acestea, este un pas important înainte”, a arătat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a spus că în privinţa comasării alegerilor trebuie stabiliţi paşii ce vor trebui urmaţi în următoare perioadă. Ioan Bălan a precizat că important este faptul că s-a luat această decizie politică. El a mai declarat că, după cum arată lucrurile în momentul de faţă în judeţul Suceava şi luând în considerare preferinţele actuale ale electoratului sucevean, PD-L poate câştiga cele două posturi de senator şi probabil patru sau cinci posturi de deputat.

Un alt parlamentar PD-L, senatorul Tiberiu Prodan, a precizat că şi din punctul său de vedere ideea comasării alegerilor este una bună, adăugând că se va pronunţa cu privire la reducerea numărului de deputaţi şi senatori şi a modalităţii în care vor fi aleşi după ce vor fi finalizate discuţiile pe această temă.

 

Nechifor: „PD-L nesocoteşte voinţa românilor”

În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii opoziţiei, liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat că prin reducerea numărului de parlamentari la 388 şi păstrarea Parlamentului bicameral, actuala coaliţie de guvernământ nesocoteşte voinţa românilor, care la referendumul din 2008 au declarat că sunt de acord cu un sistem unicameral şi cu 300 de parlamentari.

Nechifor a precizat că „Acum PD-L minte din nou şi nesocoteşte voinţa românilor. În al doilea rând, tot PD-L este cel care anulează principiul uninominal pentru că adaugă şi componenta electorală veche pe listă. Iar aici se vor regăsi acei cetăţeni care trebuie să fie ascunşi pe o listă pentru a fi aleşi”. El a mai adăugat că şi în privinţa comasării alegerilor, actuala coaliţie de guvernământ „se bâlbâie”. Liderul PSD Suceava a arătat că reprezentanţii actualei puteri „vorbesc de vreo patru luni despre acest subiect şi încă nu au decis ce vor. Oricum, noi vom fi pregătiţi de alegeri, când vor ei şi cum vor ei”.

 

Mîrza: Va fi un balamuc

Senatorul PSD de Suceava, Gavril Mîrza, a subliniat că decizia cu privire la comasarea alegerilor reprezintă un gest de „îngustare a ariei democratice” din România, considerând că alegerile de anul viitor se vor transforma într-un „balamuc cum nu s-a mai văzut”. „Vor fi cel puţin şase buletine de vot. Şi cred că vor fi persoane care nu vor şti să le descâlcească. Oricum, pe cei de la putere îi îndeamnă dorinţa de a câştiga şi de a da mită o singură dată”, a precizat Mîrza. El a adăugat că PSD este de acord cu diminuarea numărului de parlamentari, însă pentru aceasta USL a depus un proiect de lege.

La rândul său, deputatul PSD de Suceava Ioan Stan a declarat că decizia de comasare a alegerilor nu este corectă, precizând că în campania electorală va ieşi un „talmeş balmeş”. „Prin localităţi primarul va merge cu problemele lui locale, iar parlamentarii trebuie să discute despre alte chestiuni. Va ieşi un talmeş balmeş”, a spus Stan. El a mai adăugat că Suceava este un judeţ prea mare pentru a avea doar doi senatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puterea a stabilit ieri comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 9 voturi
Puterea a stabilit ieri comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari2.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HA HA HA trimis de
(15 nov 2011, 11:16:20
Hai ba Nechifor sa vedem acuma la ce ai sa candidezi ...... la Consiliul Judetean unde ai sa pierzi ........ sau la deputat pe colegiul Falticeni .... unde din bunavointa lui STAN s-ar putea sa te alegi intr-un final, daca esti baiat cuminte si stan asa de darnic, cu un mandat de deputat......desi ma indoiesc amarnic......
1.1  RE: HA HA HA trimis de
(15 nov 2011, 11:21:13
Da la asta ma gandeam si eu oare la ce o sa candideze Nechifor......... hai sa vedem ce alegi.......
zici ca nu e bine ......pana mai anul trecut tipai in gura mare ca sunt prea multi parlamentaro ca trebuie trimisi acasa......
In momentul coalitia de guvernare face acest lucru pentru implementarea sistemului democratic pe care psd nu a fost in stare sa-l puna in aplicare........ la care se adauga si reducerea cheltuielilor privind scrutinul......asa ar trebui sa gandeasca toata lumea din romania, pe vremuri de criza se reduc drastic cheltuielile nu se dau bani la puturosi cum vreti voi sa faceti.!!! toata cele bune.
1.2  RE: HA HA HA trimis de
(15 nov 2011, 17:49:09
Am si eu o intrebare pt cei de mai sus. FLUTUR unde o sa candideze? Nu de alta, dar ca si presedinte de CJ NU ARE IMUNITATE, deci probabil o sa candideze pt senat sau camera. Cine-l intreaba pe acest bulibasa al judetului ce o sa aiba de gand?
2.   * trimis de
(15 nov 2011, 11:36:22
Imaginându-ţi un cerşetor ( îmbrăcat în roşu’,galben şi albastru )
Te gândeşti ( extrapolând ) la ,, România care cerşeşte ’’
PDL-ul NU E vinovat de un aşa uriaş dezastru
D’aia a spus : PE NOI NE VA VOTA ROMÂNIA CARE MUNCEŞTE

Aşadar gata cu ,, găleţile electorale ’’ , nu ? gata cu ,, pomana ’’ !
România care munceşte e prosperă ( greşesc ? ? ? )
Vă mulţumim , băsiştilor ! probabil aţi băgat de seamă
Că munca cinstită şi votul meritat e SPECIFIC ROMÂNESC

Profilul votantului PDL e o m u l c i n s t i t , i n t e g r u
Omul care u r ă ş t e m i n c i u n a cu toată fiinţa sa
Acel om care atunci când aude ,, CORUPŢIE’’ vede negru
A C E L O M V O T E A Z Ă B Ă S E S C U Ş I G A Ş C A S A
2.1  RE: * trimis de
(15 nov 2011, 23:13:24
În fizică, o forță este o mărime fizică care exprimă cantitativ orice acțiune care determină un obiect cu masă să își modifice viteza.

Forța este o mărime vectorială ce are atât modul (valoare scalară sau intensitate) cât și direcție. A doua lege a lui Newton afirmă că un obiect cu masă constantă va fi accelerat proporțional cu forța rezultantă ce acționează asupra sa și invers proporțional cu masa sa.

Echivalent, forța rezultantă ce acționează asupra unui obiect este egală cu viteza cu care i se modifică impulsul. Cu alte cuvinte, forța rezultantă ce acționează la un moment dat asupra unui corp este derivata temporală a impulsului.
3.   Marza are dreptate.. trimis de
(15 nov 2011, 12:10:05
Cu toate ca Marza e un dinozaur care refuza sa dispara, a zis un mare adevar. PD-L-ul vrea sa faca orice ca sa ramana cu labele pe ciolan. Iar faza cu spaga o singura data, e singurul motiv pt care s-au comasat alegerile.
@ABCDAR sper ca erai ironic. Eu am vazut doar galeti portocalii in perioada alegerilor.
3.1  RE: Marza are dreptate.. trimis de
(15 nov 2011, 12:22:29
normal ca tot ce a dat PSD in campanie ca si mita electorala nu purta culoarea rosie......ar fi fost chiar culmea .... cum doar ei nu au dat spagi (ai aici am fost ironic)........doar a spus si mai marele conducator Ponta la televizor ca masina PDL a functionat mai bine decat cea de la PSD.......era cu subinteles.......
3.2  RE: Marza are dreptate.. trimis de
(15 nov 2011, 12:54:29
eu sunt ( evident ) ironic dar nu ştiu câtă notă serioasă a avut PDL-ul când a declarat ( răspicat ) că în 1012 speră că jumătatea de Românie (cea care munceşte ) o să-i voteze , nu cealaltă jumătate , care cerşeşte ( spunând că pensionarii , de ex., cerşesc de la Stat ) ... DA ! Atât de dobitoci sunt băsiştii !
4.   ACU NE FACE PROSTI trimis de
(15 nov 2011, 16:59:58
D-l Mirza se pare ca ne cam are de prosti(populatia Romaniei).Adica care ar fi dificultatea in a pune stampila de vot pe 6 buletine.Sa nu cumva sa credeti ca daca d-voastra nu vedeti bine la fel se intimpla si cu noi d-le senator.
5.   Lumina Domnului trimis de
(15 nov 2011, 23:03:32
Marza al Luminii si Nechifor al Luminii lasati naibii prosteala. Faceti ceva practic pentru Judet ca sa va mai voteze careva. Flutur baiat istet o scoate la capat.
AI grija NEchifor cu absentele din parlament cu proiectele initiate etc... Nu O BATE in CAP si numai te UMFLA !! cat pt nenea MArza vezi ca astia au locuri de SEnator si "Lumea Cealalta".
Hai Succes si Numai Bafta.
5.1  RE: Lumina Domnului trimis de
(16 nov 2011, 05:08:29
Hei, ai fost putin cam prea rau......sunt locuri si pe pamnat dar sa nu scape sapunul!!
6.   Jerry trimis de
(16 nov 2011, 09:07:11
cum poate un om pocait sa se alieze cu cei mai mari hotii din RO si sa mai iese la TV sa ne vorbeasca??? unde-i pocainta??? hai lasa-ne frate ca stim noi pe cine sa votam, nu te mai agita!!! HAI PA!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei