Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Popa: Instanţele să aibă convingerea că sancţiunile disciplinare în cazul poliţiştilor sunt corecte

Marţi, 15 Noiembrie 2011 (18:49:59)

Şeful IGPR, Liviu Popa, a declarat, marţi că instanţele ar trebui să aibă convingerea că sancţiunile disciplinare în cazul poliţiştilor sunt corecte, considerând că admiterea în instanţă a contestaţiilor celor sancţionaţi reprezintă modalităţi de a conduce Poliţia prin ordonanţe preşedinţiale.

Inspectorul general al Poliţiei Române a spus că sancţiunile Comisiei de disciplină dispuse în cazul unor poliţişti sunt corecte, stabilite în urma unor verificări.

În aceste condiţii, instanţele sesizate de poliţiştii sancţionaţi disciplinar ar trebui să aibă convingerea că în cazul acestora sancţiunile sunt corecte, a mai spus Liviu Popa.

Declaraţia şefului Poliţiei Române vine la aproape două săptămâni după ce preşedintele Traian Băsescu a criticat practica instanţelor judecătoreşti de a-i repune în funcţie pe unii şefi de inspectorate judeţene sau şefi de poliţie care au fost revocaţi, el dând exemplu cazul şefului IPJ Giurgiu Nicolae Dobrin.

"Şi dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că nu vă puteţi substitui la nesfârşit executivului", le-a spus Traian Băsescu participanţilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, care a avut loc în 3 noiembrie.

El a amintit atunci că în urma verificărilor făcute de Corpul de control al ministrului de Interne s-a constatat lipsa de performanţă a şefului IPJ Giurgiu, iar ministrul a decis revocarea din funcţie a acestuia, însă Nicolae Dobrin a atacat hotărârea în instanţă.

"Împotriva raportului şi a ordinului ministrului, vine un judecător care spune «Îl repun în funcţie» şi, la câteva zile după hotărârea judecătorească, iese mizeria de la Giurgiu", a mai spus şeful statului, atrăgând puternice reacţii din partea magistraţilor.

Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România i-au răspuns în replică lui Traian Băsescu, arătând că legile sunt pentru magistraţi, dar şi pentru preşedintele României, "legi pe care acesta trebuie să le respecte şi care i se aplică aşa cum se aplică fiecărui cetăţean al acestei ţări".

Magistraţii au subliniat că hotărârile judecătoreşti sunt pronunţate în baza legilor pe care se află şi semnătura preşedintelui, iar "nerespectarea actului de justiţie şi instigarea la nerespectarea actului de justiţie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite şi ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zămislit".

Ministrul de Interne, Traian Igaş, declarat, în 14 octombrie, că a fost obligat să îl repună în funcţie pe şeful IPJ Giurgiu, după ce acesta a câştigat un proces în instanţă.

"Pot spune că Poliţia, de data aceasta, în acest caz, a acţionat corect. Pot spune, de asemenea, că situaţia Inspectoratului din Giurgiu, şi aici mă refer la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, lasă mult de dorit. Acest lucru l-am sesizat în urma unui control pe care l-am făcut la sfârşitul anului trecut, prin Corpul de Control. Ştiţi foarte bine că am luat măsuri împotriva inspectorului şef şi a 11 agenţi. Au fost destituiţi, dar, din păcate, de această dată ordinul ministrului a fost suspendat în instanţă şi am fost obligat să îl repun în funcţie pe acest şef al Inspectoratului Judeţean", a spus atunci Traian Igaş.

Şeful IJP Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost cercetat prealabil în acest an pentru că nu a luat măsuri de supraveghere a grupurilor care produceau conflicte stradale şi pentru degenerarea infracţionalităţii cu violenţă în judeţ, preciza purtătorul de cuvânt al IGPR, Christian Ciocan.

"Încă din decembrie 2010, ministrul de Interne, Traian Igaş, sesizând grave carenţe în actul managerial, a trimis Corpul de control al ministrului la IJP Giurgiu. La finalul anchetei, ministrul a aprobat declanşarea procedurilor cercetării sub aspect disciplinar a lui Nicolae Dobrin pentru 38 de fapte şi cercetarea prealabilă a 11 ofiţeri", arăta comisarul şef Christian Ciocan.

El precizat că cele mai grave aspecte reţinute în cazul lui Nicolae Dobrin sunt "degenerarea infracţiunilor cu violenţă, creşterea faptelor contra patrimoniului şi neluarea măsurilor ce se impuneau pentru supravegherea şi depistarea grupurilor care generează conflicte stradale".

În urma verificărilor făcute de Corpul de control a fost sesizat Consiliul de disciplină al IGPR, pentru luarea în discuţie a abaterilor şefului IPJ Giurgiu.

Christian Ciocan a precizat că, după finalizarea analizei, Consiliul de disciplină a propus inspectorului general al IGPR trecerea într-o funcţie inferioară, până la nivelul de bază al gradului deţinut, de comisar şef de poliţie.

Măsura propusă de Consiliul de displină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, şeful IPJ Giurgiu a contestat în instanţă atât decizia privind trecerea într-o funcţie inferioară, cât şi calificativul primit în 2010.

Instanţa a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcţie inferioară până la o soluţie definitivă a instanţei privind anularea dispoziţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Popa: Instanţele să aibă convingerea că sancţiunile disciplinare în cazul poliţiştilor sunt corecte.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popa: Instanţele să aibă convingerea că sancţiunile disciplinare în cazul poliţiştilor sunt corecte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei