Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNP mizează în 2012 pe o producţie la fel de bună în agricultură, pentru o creştere a PIB de 1,8-2,3

Marţi, 15 Noiembrie 2011 (18:48:38)

Prognoza de creştere economică de anul viitor, de 1,8 - 2,3%, ia în calcul un volum al producţiei din agricultură similar celui înregistrat în acest an, dar se bazează pe creşteri ale activităţii din industrie, construcţii şi servicii, arată datele Comisiei Naţionale a Prognozei (CNP).

România a înregistrat în 2011 cea mai bună producţie agricolă din ultimii ani, ceea ce a condus în trimestrul trei la o creştere PIB peste aşteptări, de 4,4%.

Preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu, spune că deşi nu s-a aşteptat la o evoluţie atât de spectaculoasă a PIB, care presupune un avans al agriculturii cu 25%, estimările pentru 2012 nu se vor modifica.

"Noi am estimat că agricultura va avea o producţie similară în 2012. Producţia vegetală va fi sub cea de acest an, dar producţia animală va fi peste, pentru că este subsecventă", a explicat Ghizdeanu.

În prognoza de toamnă publicată marţi, Comisia Naţională de Prognoză a indicat acelaşi interval de creştere economică anunţat de FMI, respectiv 1,8-2,3%, şi a stabilit ca punct central un avans PIB de 2,1%, nivel care coincide cu cea mai recentă prognoză a Comsieiei Europene.

CNP a indicat o singură cifră pentru PIB nominal, de 579,6 miliarde lei, dar la deflatorul PIB a utilizat tot un interval, 3,9 - 3,4%, care conduce la creşterile reale de 1,8 - 2,3%.

Pentru anul viitor, producţia din sectorul agricol rămâne la acelaşi nivel, în timp ce construcţiile vor înregistra cea mai mare creştere, de 4%. Industria va avea un avans de 2,8%, în timp ce serviciile vor aduce urca cu 1,4%.

Autorităţile mizează anul viitor pe revenirea consumului, pentru care aşteaptă o majorare de 1,8%, dar şi pe formarea brută de capital fix (investiţii), în urcare cu 3,9%. La acelaşi capitol, cheltuiala cu consumul final al populaţie este prevăzut să crească cu 1,9%, iar ca subcategorie consumul pe servicii va avea cel mai mare avans, de 2%.

Exporturile sunt estimate să scadă cu 0,3%, fiind singurul sector care va avea un impact negativ în PIB anul viitor.

În sectorul industriei, creşterea activităţii este determinată de o producţie mai mare în furnizarea de energie electrică şi termică, dar şi în industria prelucrătoare.

Potrivit datelor CNP, industria extractivă îşi va reduce producţia cu 0,2%, după o creştere estimată de 1,8% în acest an. Cel mai afectat segment va fi cel al extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, a cărui producţie se va diminua cu 5% faţă de acest an.

Extracţia minereurilor metalifere şi a cărbunelui sunt aşteptate să crească, dar într-un ritm de două ori mai redus decât în acest an.

La nivelul industriei prelucrătoare, autorităţile se aşteaptă la o reducere cu 12% a producţiei de băuturi, compensată, însă, de un avans de 11,2% pe segmentul fabricării produselor din tutun.

În sectorul construcţiilor, lucrările noi îşi vor relua creşterea după trei ani consecutivi de scădere, iar lucrările de reparaţii capitale vor creşte cu 11,5%, într-un ritm puţin mai accelerat decât în acest an.

Pe titpuri de construcţii, clădirile nerezidenţiale vor creşte cu 4,4%, faţă de 4,2%, cât se estimează pentru 2011.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru anul viitor un curs mediu de schimb de 4,26 lei/euro, faţă de un nivel estimat de 4,24 lei/euro pentru acest an. Totodată, creşterea anuală a preţurilor de consum este aşteptată să se tempereze, de la 3,8% în acest an la 3,5% anul viitor.

Institutul Naţional de Statistică a publicat marţi datele privind evoluţia PIB în trimestrul trei, arărând că economia a crescut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNP mizează în 2012 pe o producţie la fel de bună în agricultură, pentru o creştere a PIB de 1,8-2,3.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNP mizează în 2012 pe o producţie la fel de bună în agricultură, pentru o creştere a PIB de 1,8-2,30.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei