Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbare la 180 de grade

A recunoscut şi „Caşuba” implicarea în jaful soldat cu moartea valutistului Căjvănean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Surpriză de proporţii ieri, în sala de judecată a Tribunalului Suceava, în procesul care-i priveşte pe indivizii acuzaţi că l-au jefuit şi omorât pe omul de afaceri Cristian Căjvănean. Unul dintre indivizii care timp de mai bine de doi ani au negat cu înverşunare implicarea în această teribilă faptă s-a întors cu 180 de grade şi a recunoscut totul. Omul care şi-a schimbat radical declaraţiile este Dan Platoc, zis „Caşuba”. Pe parcursul câtorva ore, „Caşuba” a oferit declaraţii amănunţite despre perioada premergătoare atacului, dar şi despre ce s-a întâmplat ulterior. El i-a indicat drept capi şi organizatori ai întregului film de groază din vara anului 2009 pe Constantin Lungu, de 29 de ani, din Suceava, şi pe Alin Novac, de 24 de ani, din Dumbrăveni.

Platoc a precizat că totul s-a petrecut la iniţiativa celor doi, iar datele despre Cristian Căjvănean şi banii pe care acesta îi avea au venit de la concubina lui Novac, care se împrietenise cu o tânără care lucra la casa de schimb a omului de afaceri ucis acum doi ani.

Mai mult, „Caşuba” a mărturisit că banii obţinuţi în urma jafului urmau să ajungă nu doar la cele şase persoane aflate acum în arest preventiv, ci şi la un al şaptelea individ, un anume Mateiciuc.

 

„Caşuba” se alătură lui Anton „Legionarul”

„Caşuba” este al doilea individ din grupare care îşi recunoaşte implicarea în jaful din 20 iulie 2009. Primul care a preferat să povestească cu lux de amănunte cum a fost plănuită şi dusă la îndeplinirea acţiunea a fost Viorel Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata. De altfel, în cazul lui Anton procesul s-a finalizat în prima fază, la Tribunalul Suceava. Judecătorii acestei instanţe l-au condamnat pe „Legionarul” pentru mai multe capete de acuzare. Mai exact, pentru constituirea unui grup infracţional organizat a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru tâlhărie a primit 12 ani, pentru nerespectarea regimului materiilor explozive a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce pentru contrabandă calificată a primit patru ani de puşcărie. Potrivit legislaţiei din România, Anton va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume 12 ani de puşcărie.

 

Pentru ce sunt judecaţi cei şase indivizi

Pe 20 iulie 2009, Cristian Constantin Căjvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său. Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.

Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă. Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap. I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.

Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Victima a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Căjvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, el a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.

Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.

Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.

Cu ocazia anchetei s-a stabilit că din grupare făceau parte şase persoane. În afara lui Viorel Gheorghe Anton, celelalte cinci persoane implicate sunt Iulian Spatariu, din Adâncata, Dan Platoc, zis „Caşuba”, Constantin Lungu, Vasile Crasi şi Alin Novac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A recunoscut şi „Caşuba” implicarea în jaful soldat cu moartea valutistului Căjvănean.
 Vizualizări articol: 7315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
A recunoscut şi „Caşuba” implicarea în jaful soldat cu moartea valutistului Căjvănean4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Justitie incompleta trimis de
(15 nov 2011, 11:35:22
Dar cu mindra lui Novac , ce se intimpla? Ea nu raspunde deloc, macar pentru complicitate, tainuire ceva......?
1.1  RE: Justitie incompleta trimis de
(16 nov 2011, 06:58:17
Pedepsele sunt prea mici...au timp sa savirseasca alte si alte crime!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei