Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2008 - Anul XIII, nr. 56 (3737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Decizia Consiliului Concurenţei arată că ceea ce am făcut ca ministru este corect

Vineri, 7 Martie 2008 (17:53:04)

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei unor firme de medicamente care au "alterat concurenţa" confirmă faptul că există anumite probleme în acest sector, iar intervenţiile conducerii Ministerului Sănătăţii pentru blocarea preţului la medicamente au fost corecte.
  "Decizia Consiliului Concurenţei nu face decât să dovedească faptul că tot ceea ce am făcut eu ca ministru al Sănătăţii Publice este corect'', a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Eugen Nicolăescu.

Demnitarul a explicat că în perioada anului 2004 - fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brânzan nu a făcut licitaţie, în 2005 - fostul ministru Mircea Cinteză nu a făcut licitaţie, în 2006 - a fost schimbată legea privind reforma în sănătate "şi ca atare din toamna lui 2006, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost declanşate procedurile de organizare a licitaţiei pentru programele naţionale de sănătate".

"Din păcate, au fost foarte multe contestaţii şi licitaţia s-a terminat, din punct de vedere al procedurilor, abia în semestrul I din 2007. Dar ne-am dat seama că, din păcate, oricât de multe licitaţii ar fi tot ar putea fi trucate şi atunci cea mai bună măsură ar fi să renunţăm la distorsionarea concurenţei. Am descentralizat programele de diabet, post-transplant, oncologie. Asta înseamnă că se distribuie prin farmaciile deschise şi nu mai e nevoie de nici o licitaţie", a mai spus Nicolăescu.

Consiliul Concurenţei a sancţionat, la începutul lunii martie, cu amenzi în valoare de 83,7 milioane lei (22,6 milioane euro) producătorul Eli Lilly şi distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma şi Mediplus Exim, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa medicamentelor antidiabetice.

Totodată, Consiliul Concurenţei a constatat încălcarea dispoziţiilor Legii concurenţei de către Ministerul Sănătăţii Publice, prin faptul că, în perioada 2004 - 2006, nu a organizat anual, conform legii, licitaţii pentru realizarea Programului Naţional pentru Diabet, eliminând astfel concurenţa pe piaţa insulinei din România, se arată într-un comunicat al Consiliului.

"În urma finalizării investigaţiei derulate piaţa insulinei, autoritatea română de concurenţă a constatat că, între producătorul Eli Lilly Export, pe de o parte, şi distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma şi Mediplus Exim, pe de altă parte, s-a încheiat o înţelegere anticoncurenţială având ca obiect împărţirea portofoliului de produse pentru diabet al societăţii Eli Lilly Export", potrivit Consiliului Concurenţei.

Astfel, cea mai mare amendă, de aproape 50 milioane lei, a fost primită de distribuitorul Mediplus, urmat de Relad Pharma, cu 26,31 milioane lei, A&A Medical, cu 4,33 milioane lei, şi Eli Lilly Export, care a fost sancţionată cu 3,823 milioane lei.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că amenda a fost acordată celor care au alterat concurenţa şi anume firmelor de medicamente nu autorităţilor publice. "Noi nu facem decât să constatăm că a avut loc o cădere a pieţei, iar acum ministerul a lăsat concurenţa maximă pe piaţă. Aşa cum se întâmplă acuma, la dializă. Deci concurenţa fiind maximă vor intra medicamentele cele mai ieftine", a conchis demnitarul.

Decizia Consiliului Concurenţei, care va fi publicată pe site-ul instituţiei, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Eli Lilly a mai fost amendată cu 55.000 lei şi în luna mai din 2006, tot în cadrul unei investigaţii derulate pe piaţa insulinei, pentru că nu a furnizat informaţiile solicitate de Consiliul Concurenţei. La acel moment. Şi distribuitorul farmaceutic Fildas Trading a fost sancţionat cu aproximativ 374.700 de lei.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie din oficiu pe piaţa insulinei în septembrie 2005, ca urmare a unor semnale apărute în mass-media referitoare la programul naţional "Prevenţie şi control în diabet şi alte boli de nutriţie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Decizia Consiliului Concurenţei arată că ceea ce am făcut ca ministru este corect.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Decizia Consiliului Concurenţei arată că ceea ce am făcut ca ministru este corect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu ciuperci în crustă 4 porţii - 70 minute 1 pui potrivit1 lingură făină2 linguri unt1 lingură ulei2 cepe250g ciuperci50ml vin alb100ml smântână1 lingură pătrunjel verde1 lămâie1 ou200g aluat de foitaj Dezosaţi puiul şi... Citeşte