Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2008 - Anul XIII, nr. 56 (3737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Sesizarea CC de către PRM şi PC, "un pumnal în spate înfipt votului uninominal"

Vineri, 7 Martie 2008 (14:14:41)

Sesizarea Curţii Constituţionale (CC) de către PRM şi PC reprezintă "un pumnal în spate înfipt" legii privind introducerea votului uninominal, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL, Emil Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX.
  "Chiar şi în aceste condiţii cred în votul uninominal în acest an. La alegerile locale nu văd ce bariere ar putea exista ca să se aplice inclusiv la preşedinţii de consilii judeţene, iar în toamnă timpul este arhisuficient ca aceste colegii electorale să fie delimitate”, a afirmat Boc.

El a adăugat că şi cazul în care un articol ar fi declarat neconstituţional, este timpul pentru corectarea în Parlament şi să rămână termenul pentru creionarea circumscripţiilor.

Potrivit preşedintelui PDL, dacă există voinţă politică se poate orice.

"Dacă nu se doreşte şi se caută subterfugii, poţi să ai la dispoziţie tot timpul din lume, că nu vei avea asemenea vot. Cred că acum avem o majoritate care nu mai poate da înapoi şi vom avea vot uninominal în această toamnă”, a spus Emil Boc.

Liderul PDL a subliniat că va respecta decizia CC aşa cum a făcut-o de fiecare dată, deşi nu crede că sunt elemente de neconstituţionalitate în sesizarea făcută.

"Articolul privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal nu cred că este neconstituţional pentru că textul Constituţiei, privind desemnarea autorităţilor locale, arată că se va face prin lege organică. Or legea organică vine şi spune că preşedintele consiliului judeţean este ales de popor. Ce e rău că încă 40 de demnitari să fie aleşi prin vot direct de cetăţeni? Nu văd o contradicţie flagrantă cu textul Constituţiei”, a mai spus Boc.

El a susţinut că dacă cineva caută nod în papură poate găsi, dar crede că dacă se merge pe o interpretare logică şi democratică, normal nu ar trebui ca acest articol să fie declarat neconstituţional.

"Dar CC este suverană şi numai ei ştiu ce viziune unitară doresc să aplice pe o asemenea situaţie”, a adăugat Emil Boc.

Legat de garanţia de cinci salarii cerută candidaţilor la Parlament, acesta a explicat că este un filtru care să nu permită oricui, oricând, să candideze.

"Dacă orice cetăţean ar vrea să candizede oricând, oriunde, fără nici o condiţionare, ar trebui să facem buletine de vot cu 100.000 de persoane care vor să candideze. Fără nici o triere prealabilă. Este un filtru prealabil, că cine vrea să îşi exercite un drept, să facă şi dovada că are şi o minimă susţinere posibilă”, a mai subliniat liderul democrat-liberal, adăugând că nu trebuie ca un asemenea filtru să se constituie într-o barieră, "dar judecata este la CC”.

"Linia de demarcaţie este foarte fină”, a adăugat Boc.

Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că sesizarea privind legea votului uninominal este depusă la Curtea Constituţională.El a arătat că sesizarea a fost semantă de 26 de senatori PRM şi PC, dar şi de un senator independent, în persoana lui Dan Claudiu Tănăsescu.

Bolcaş a subliniat că sesizarea a fost semantă de senatorii PC, şi nu de către deputaţii conservatori, care au votat în favoarea acestei legi. El a arătat că senatorii PC au beneficiat de dreptul lor de a se pronunţa asupra acestei legi, în condiţiile în care ei nu au dezbătut legea şi nici nu au votat-o, legea trecând în mod tacit de Senat.

Potrivit lui Bolcaş, sesizarea reprezintă o cerere de examinare globală a Legii privind introducerea votului uninominal, axată pe 6 puncte esenţiale care fac referire directă la 12 articole ale legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Sesizarea CC de către PRM şi PC, "un pumnal în spate înfipt votului uninominal" .
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Sesizarea CC de către PRM şi PC, "un pumnal în spate înfipt votului uninominal"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu ciuperci în crustă 4 porţii - 70 minute 1 pui potrivit1 lingură făină2 linguri unt1 lingură ulei2 cepe250g ciuperci50ml vin alb100ml smântână1 lingură pătrunjel verde1 lămâie1 ou200g aluat de foitaj Dezosaţi puiul şi... Citeşte