Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2008 - Anul XIII, nr. 56 (3737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agenţia Naţională de Locuinţe va construi case şi pe terenuri private

Vineri, 7 Martie 2008 (15:32:02)

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) va putea construi imobile proprietate privată, achiziţionate prin credit ipotecar, şi pe terenuri deţinute de persoane fizice sau firme, pe baza unor contracte de parteneriat încheiate cu proprietarii loturilor de teren.
  Prevederea este inclusă într-o hotărâre aprobată recent de Guvern, conform căreia "construcţia de locuinţe proprietate privată prin credit ipotecar se poate realiza de ANL şi pe terenuri proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice, pe baza unor contracte de parteneriat încheiate cu proprietarii acestora".

Contractele de parteneriat vor include mai multe obligaţii, respectiv transmiterea terenurilor în folosinţa gratuită a ANL, libere de orice sarcină, pe perioada de realizare a investiţiei, transmiterea cu titlu gratuit a terenurilor, destinate realizării reţelelor de utilităţi şi a dotărilor tehnico-edilitare pentru asigurarea condiţiilor de locuit, în proprietate publică sau transferul proprietăţii asupra terenurilor către titluarii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, precum şi stabilirea modalităţii de transfer al proprietăţii asupra terenurilor aferente locuinţelor către titluarii dreptului de proprietate asupra locuinţelor.

Terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale ori trecute în administrarea autorităţilor locale şi destinate realizării de locuinţe prin ANL se dau sau rămân în folosinţa gratuită a agenţiei, libere de orice sarcină, până la finalizarea lucrărilor de construcţie, se mai arată în hotărâre.

Pentru aceste terenuri, destinate construirii de locuinţe proprietate privată prin credit ipotecar, se va stabili, prin hotărâre a autorităţilor locale, modalitatea de atribuire către titluarii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, respectiv prin concesionare sau dare în folosinţă, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, iar autorităţile locale vor hotărî şi transmite ANL cuantumul redevenţei.

Pentru locuinţele distruse sau grav avariate, situate în zonele afectate de calamităţi naturale, terenurile aflate în proprietatea privată sau în folosinţa proprietarilor locuinţelor să preiau de primării prin contracte de custodie încheiate cu deţinătorii acestora şi se dau ANL în folosinţă gratuită, libere de orice sarcină, până la finalizarea lucrărilor de reconstrucţie.

Hotărârea aprobată de Guvern mai prevede că pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învăţământ sau din sănătate, terenul urmează regimul juridic prevăzut de un articol al Legii 152/1998 privind înfiinţarea ANL.

Articolul respectiv stabileşte că pentru realizarea de locuinţe destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învăţământ sau sănătate, autorităţile administraţiei publice centrale interesate răspund de punerea la dispoziţie a terenurilor. Terenurile care nu sunt în proprietatea publică a statului se pot pune la dispoziţie în condiţiile schimbării în prealabil a regimului juridic al proprietăţii, prin trecerea în domeniul public şi în administrarea autorităţilor centrale sau a unor instituţii aflate în subordinea ori sub coordonarea acestora.

Lucrările tehnico-edilitare pentru asigurarea condiţiilor de locuit în interiorul ansamblurilor de locuinţe proprietate privată construite prin credit ipotecar pot fi incluse în devizul general al obiectivului de investiţii, cu condiţia ca terenurile aferente să fie libere de orice sarcină şi trecute sau menţinute, după caz, în folosinţa gratuită a ANL pe perioada de realizare a investiţiilor. Pentru realizarea acestor lucrări, ANL va putea încheia contracte de proiectare şi execuţie direct cu firme specializate şi/sau cu operatori autorizaţi în domeniul serviciilor de gospodărire comunală. Finanţarea lucrărilor va trebui asigurată de titularii dreptului de prorpietate asupra locuinţelor.

"Solicitările de dezvoltare a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privată prin credit ipotecar, destinate în mod exclusiv personalului instituţiilor din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, altor instituţii din administraţia publică centrală şi locală, se pot efectua de fiecare persoană juridică sau prin asociere între acestea. În acelaşi mod, dar fără a se intersecta cu solicitările instituţiilor publice, se pot efectua şi solicitările unor persoane juridice cu capital privat", se arată în hotărâre.

În cazul programelor de construcţii de locuinţe dezvoltate în asociere, finanţarea şi realizarea studiilor de prefezabilitate vor fi stabilite prin acordul de asociere încheiat între părţi.

Pentru obiectivele noi de investiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe va prelua, prin protocol, de la consiliile locale, judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de la autorităţile administraţiei centrale din învăţământ şi sănătate studiile de prefezabilitate şi terenurile aferente construcţiilor. Terenurile rămân sau sunt preluate în folosinţa gratuită a ANL pe durata de realizare a investiţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţia Naţională de Locuinţe va construi case şi pe terenuri private .
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agenţia Naţională de Locuinţe va construi case şi pe terenuri private0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu ciuperci în crustă 4 porţii - 70 minute 1 pui potrivit1 lingură făină2 linguri unt1 lingură ulei2 cepe250g ciuperci50ml vin alb100ml smântână1 lingură pătrunjel verde1 lămâie1 ou200g aluat de foitaj Dezosaţi puiul şi... Citeşte