Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL respinge categoric "asemănarea forţată" a situaţiei Monicăi Macovei cu cea a Noricăi Nicolai

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (17:17:37)

PDL respinge categoric "asemănarea forţată" a situaţiei Monicăi Macovei cu aceea a Noricăi Nicolai şi o susţine "fără niciun fel de rezerve" pe Macovei, pe care o apreciază ca fiind "unul dintre artizanii aderării României la Uniunea Europeană".
  PDL precizează, într-un comunicat semnat de Emil Boc şi remis agenţiei MEDIAFAX, Monica Macovei a fost propusă de fostul Partid Democrat în funcţia de ministru al Justiţiei având în vedere "activitatea sa remarcabilă" în domeniul apărării drepturilor omului în România la începuturile evoluţiei sale democratice.

Din poziţia de reprezentant al APADOR-CH, Monica Macovei a cerut permanent modernizarea justiţiei şi aducerea ei la standarde europene. Monica Macovei în calitate de ministru al Justiţiei a iniţiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse în Strategia naţională de luptă împotriva corupţiei, adaugă sursa citată. PDL menţionează dintre aceste proiecte legile privind reforma justiţiei - legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judecătorească şi legea privind statutul magistraţilor, Legea nr. 90 / 15 aprilie 2005 (în virtutea căreia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fără nici un fel de aviz al Parlamentului) şi proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, al cărei scop este controlarea averilor demnitarilor.

"Dacă ar fi să facem aici o comparaţie cu propunerea actuală a PNL pentru mandatul de ministru al Justiţiei, am vedea că Norica Nicolai s-a făcut remarcată prin oponenţa dură faţă de înfiinţarea ANI şi a facilitat protejarea infractorilor prin susţinerea modificărilor la Codul de procedură penală", se mai arată în comunicat.

Comparând dosarele profesionale ale celor doi magistraţi, democrat-liberalii observă că, în timp ce procurorul Macovei a denunţat abuzurile comise de nouă procurori în timpul mineriadei din iunie 1990, când aceştia au arestat abuziv 54 de persoane, procurorul Clinci (Nicolai) îşi încălca statutul, în anul 1991, reprezentând în instanţă interesele unui cetăţean străin într-un proces de adopţie.

PDL menţionează că Monica Macovei a intrat în conflict cu conducerea Parchetului tocmai pentru că dorea schimbarea sistemului şi aducerea lui la standardele juridice europene, iar Norica Nicolai promova falsul în locul procedurilor legale.

Când, în februarie 2007, Senatul României a adoptat moţiunea simplă cu denumirea de "Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", iniţiată de PC şi susţinută de PSD, împotriva ministrului Justiţiei, senatorul Norica Nicolai alături de alţi colegi din PNL au votat pentru moţiune, în ciuda faptului că se aflau în Alianţa D.A. "Motivaţia era una cât se poate de simplă: şapte parlamentari fuseseră trimişi în judecată în anul 2006 pentru fapte de corupţie şi fraude. Începea să funcţioneze justiţia în România şi scopul aderării la Uniunea Europeană fusese atins, deci nu mai era nevoie de un ministru de calibrul Monicăi Macovei. Ea reuşise îndepărtarea steguleţelor roşii existente în anul 2004 la capitolul justiţie şi anticorupţie din tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, demarase modificarea codurilor de procedură penală şi civilă, informatizase instanţele parchetelor şi sistemul penitenciar din România, procedase la mărirea salariilor magistraţilor şi încurajase independenţa magistraţilor în relaţiile cu Ministerul Justiţiei", se arată în comunicat.

PDL aminteşte că, în nenumărate rânduri, comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, şi-a exprimat sprijinul pentru Monica Macovei şi a lăudat reforma generată de ea în Justiţie, precum şi activitatea DNA.

Monica Macovei a fost înlocuită din funcţia de ministru al Justiţiei în aprilie 2007, când Partidului Democrat a fost exclus din Guvern. "Refuzase să avizeze legi cu destinaţie, s-a opus, prin refuzul de a aviza, oricăror acte ale Guvernului care conţineau prevederi ilegale şi insistase cu încăpăţânare pe legislaţia anticorupţie", adaugă PDL.

"Ce a urmat, ştim cu toţii, inclusiv Comisia Europeană. Acum i se reproşează că avea o comunicare deficitară cu şefii şi soluţiona cu întârziere dosare. Am putea să ne întrebăm retoric dacă nu cumva acei şefi cu care avea o comunicare deficitară şi în scris, nu cumva o invitau în birou să întâlnească urmăriţi penal, aşa cum a procedat Călin Popescu Tăriceanu când a invitat-o în biroul de premier să-l întâlnească pe Dinu Patriciu? Nu cumva acele cauze întârziate «trebuiau» să primească o anumită soluţionare, dictată de şef?", se mai arată în comunicat.

Partidul Democrat-Liberal menţionează că o susţine fără niciun fel de rezerve pe Monica Macovei, pe care o apreciază ca fiind unul dintre artizanii aderării României la Uniunea Europeană.

Partidul Democrat-Liberal dezavuează "modul în care se încearcă identificarea trecutului profesional al Monicăi Macovei cu acela al Noricăi Nicolai, două personalităţi cu interese profesionale total diferite".

Partidul Democrat-Liberal solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu să pună capăt acestei stări conflictuale absurde şi să îşi ordoneze priorităţile în funcţie de interesul naţional şi nu în funcţie de interesul personal ori de grup.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL respinge categoric "asemănarea forţată" a situaţiei Monicăi Macovei cu cea a Noricăi Nicolai.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL respinge categoric "asemănarea forţată" a situaţiei Monicăi Macovei cu cea a Noricăi Nicolai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte