Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul român al Justiţiei şi cel Public nu au primit actele privind cazul funcţionarilor MJ

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (19:14:39)


 Ministerul al Justiţiei şi Ministerul Public anunţă oficial că nu au primit încă documentele de la autorităţile judiciare de la Chişinău privind implicarea a doi funcţionari ministeriali din România în favorizarea unor moldovei în obţinerea cetăţeniei române, în schimbul unor sume de bani.
  Potrivit procedurii, autorităţile judiciare de la Chişinău sunt aşteptate să trimită Bucureştiului o cerere de comisie rogatorie prin care funcţionarii Ministerului Justiţiei, suspectaţi de comiterea unor fapte de natură penală să fie audiaţi şi să le fie remise şi alte detalii care au putea lămuri cauza, susţin jurişti.

Cei doi funcţionari ministeriali nu beneficiază de imunitate, astfel că în cazul lor ar trebui să se aplice procedura normală. Ei ar putea fi cercetaţi în lipsă de către autorităţile judiciare moldovene şi să soluţia dată să fie remisă Ministerului Public român, mai spun sursele citate, adăugând că în lipsa cererii Chişinăului e greu de explicat ce se aşteaptă de la partea română.

Autorităţile de la Chişinău au trimis instituţiilor române competente actele privind implicarea a doi funcţionari români din Ministerul de Justiţie în fraude privind obţinerea cetăţeniei române, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Ala Meleca, purtător de cuvânt al MAI moldovean.

Meleca a precizat că autorităţile din Republica Moldova nu pot declanşa o procedură împotriva funcţionarilor români, aceştia fiind deocamdată doar bănuiţi, pe baza datelor obţinute în cadrul anchetei efectuate la Chişinău.

Meleca a spus că toate documentele obţinute în urma instrumentării cazului au fost trimise, prin intermediul Procuraturii Generale de la Chişinău, autorităţilor române. Întrebată când au fost trimise documentele, ea a menţionat că transferul a avut loc "recent de tot", dar nu a putut preciza o dată exactă.

Oficialul moldovean a mai adăugat că instrumentarea cazului a început de mai bine de două luni. Întrebată dacă există vreo legătură între această anchetă şi cazul fostului consul Alexandru Rus, Ala Meleca a explicat că nu poate să răspundă acestei întrebări.

Potrivit acesteia, membrii filierei au obţinut profituri de peste 260.000 de euro în urma acestor activităţi, ei solicitând între 150 şi 300 de euro fiecărei persoane. Potrivit purtătorului de cuvânt a Ministerului de Interne de la Chişinău, 135 de persoane au obţinut deja fraudulos cetăţenia română cu sprijinul acestei filiere, iar alte 566 depuseseră deja actele.

Ala Meleca a mai spus că autorităţile din Republica Moldova au iniţiat o procedură penală pentru trafic de influenţă împotriva cetăţenilor moldoveni implicaţi.

Întrebată dacă există vreo legătură între acest caz şi oficiali din ambasada română, Ala Meleca a răspuns: "Nu pot da raspuns la această întrebare, deocamdată, deoarece nu am parcurs tot materialul până la capăt".

Dosarul privind solicitarea autorităţilor moldovene de începere a urmăririi penale faţă de fostul consul român la Chişinău, Alexandru Rus, nu este de găsit, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie declinându-şi competenţa, iar celelalte Parchete din Bucureşti spunând că nu a ajuns cauza la ele.

Doi funcţionari din Ministerul român al Justiţiei sunt învinuiţi de autorităţile moldovene că ar face parte dintr-o reţea "care prestează servicii ilegale de redobândire şi de urgentare a redobândirii cetăţeniei române de către moldoveni".

Ministrul adjunct de Interne de la Chişinău, Valentin Zubic, a declarat, marţi, că "din această grupare fac parte mai multe persoane, inclusiv doi moldoveni cu cetăţenie română, unul dintre ei fiind reţinut în flagrant delict la Chişinău", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zubic nu a oferit nici un nume, dar a precizat că "gruparea a fost urmărită timp de şapte luni", iar în schimbul serviciilor erau percepute taxe de 150 - 300 de euro.

În ceea ce priveşte cazul lui Rus, în septembrie, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a primit o adresă din partea procurorului general al Republicii Moldova prin care i se solicita să ceară începerea urmăririi penale împotriva lui Alexandru Rus, care are imunitate pe teritoriul Moldovei. În 20 septembrie, Tudor Chiuariu a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) adresa procurorului general al Republicii Moldova prin care se solicită luarea unei decizii privind începerea urmăririi penale a consulului român la Chişinău, Alexandru Rus.

Dosarul a fost înregistrat cu numărul 3922/P/2007. La scurt timp, Parchetul instanţei supreme a trimis dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). "Dosarul penal referitor la fostul consul Alexandru Rus nu se află pe rolul DNA", a comunicat însă, joi, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Parchetul Curţii de Apel Bucureşti spune că dosarul a ajuns la instituţie de la DNA, însă în urmă cu aproape două săptămâni şi-a declinat competenţa, fără a preciza către ce parchet. La rândul său, Parchetul Tribunalului Bucureşti a informat că respectivul caz nu se află înregistrat la el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul român al Justiţiei şi cel Public nu au primit actele privind cazul funcţionarilor MJ.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul român al Justiţiei şi cel Public nu au primit actele privind cazul funcţionarilor MJ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte