Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MCC alocă încă un milion de lei pentru continuarea publicării manuscriselor lui Eminescu

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (15:20:35)


Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a acordat Academiei Române încă un milion de lei pentru publicarea ultimelor zece manuscrise ale poetului Mihai Eminescu, a declarat academicianul Eugen Simion, în cadrul ceremoniei de lansare a celor 12 volume din ediţia facsimilată a manuscriselor.
  Eugen Simion şi-a exprimat, totodată, speranţa de a finaliza publicarea integrală a ultimelor zece manuscrise eminesciene până anul viitor, pe 15 ianuarie.

"Avem bucuria de a fi împreună la această sărbătoare a spiritualităţii româneşti. Românii au sentimentul că Eminescu i-a cuprins şi i-a înţeles mai bine decât alţii. De aceea, Academia Română s-a gândit să sărbătorească această aniversare prin ceva mai special. Astăzi vă prezentăm 12 volume reproduse în facsimil. Mai avem 10 manuscrise. În bugetul Academiei Române, tocmai au intrat 10 miliarde de lei (vechi, n.r.), aşa că, peste un an, aş vrea să fim tot aici ca să prezentăm şi restul de volume", a declarat Eugen Simion, cu ocazia lansării.

Cele 12 volume, lansate într-un tiraj de 750 de exemplare, se adaugă altor şapte, apărute începând cu anul 2005.

La lansarea volumelor au mai participat foştii preşedinţi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, politicianul Petre Roman, membri ai Academiei Române şi reprezentanţi ai cultelor religioase.

Cele 12 volume au fost lansate simultan, la ora 12.00 a României, la filialele Academiei Române din Iaşi, Cluj şi Timişoara, dar şi la Ipoteşti, la centrul Uniunii Scriitorilor din Belgrad, la Institutele academice din Veneţia şi Roma, la Chişinău şi Cernăuţi.

"Este ora expulzărilor la Chişinău, dar Eminescu nu poate fi expulzat. Eminescu rămâne pentru toţi românii un model de unitate spirituală şi de unitate a limbii", a declarat Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române şi Preşedinte al Academiei din Chişinău.

Sociteatea Română de Radio a marcat evenimentul prin lansarea unui CD cu un recital de poezie eminesciană, în interpretarea actorului Ilie Gheorghe, de la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova.

Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică. "Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse în ediţii succesive timp de un secol de câteva generaţii de eminescologi, fiind lăsate apoi în tezaurul Bibliotecii Academiei. La ora actuală, facilităţile tehnice permit reproducerea fidelă a textelor, astfel că Academia a reluat în 2005 proiectul ediţiei facsimilate. Primul pas a fost făcut în 1999 de ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până acum.

Primele şase cărţi au fost publicate de Editura Enciclopedică în colaborare cu Editura Academiei Române. Volumul al VII-lea din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Eminescu a fost lansat anul trecut, cu sprijinul Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, după ce Academia Română că a blocat editarea manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, deşi pentru acest proiect era disponibilă în bugetul forului suma de un milion de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MCC alocă încă un milion de lei pentru continuarea publicării manuscriselor lui Eminescu.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MCC alocă încă un milion de lei pentru continuarea publicării manuscriselor lui Eminescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte