Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Subvenţiile alocate producătorilor de legume şi fructe ar putea creşte în 2008 cu 20%, la 62 mil.lei

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (19:18:25)

Ministerul Agriculturii ar putea acorda în acest an producătorilor de legume şi fructe subvenţii de 62,6 milioane de lei (peste 17 milioane euro), cu 20% peste valoarea din 2007, iar destinaţiile fondurilor vor fi extinse cu achiziţia de ambalaje şi depozitarea produselor.
  Suma totală aferentă subvenţiilor în 2008 este de 62,6 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

"În acest an, bugetul destinat sectorului de legume-fructe înregistrează o creştere de circa 20% faţă de anul precedent", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase.

Faţă de anul trecut, producătorii ar putea primi sprijin financiar şi pentru achiziţionarea de ambalaje şi pentru depozitare. Subvenţiile vor fi acordate pentru 30% din valoarea ambalajelor şi a cheltuielilor de depozitare, cuantumul total al fondurilor fiind de 22 milioane lei.

"Noi voiam să includem sprijinul financiar pentru ambalaje şi depozitare şi în proiectul pentru 2007, însă Remeş (fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, n.r.) a respins propunerea, de două ori", a explicat Tănase.

Producătorii ar putea primi în acest an 600 de lei pentru o tonă de legume produse în seră, valorea totală a fondurilor ridicându-se la 21,5 milioane de lei.

În cazul sectorului de legume şi fructe destinate industrializării, fondurile totale se ridică la 14,7 milioane lei. Producătorii de mere ar putea primi cei mai mulţi bani, având alocate fonduri de opt milioane de lei (200 de lei pe tonă), în timp ce producătorii de tomate ar putea beneficia de subvenţii în valoare de 2,4 milioane lei, reprezentând 400 de lei pe tonă.

"Producţia pe care trebuie să o realizăm în 2008 pe sectorul de tomate este de 65.000 tone, care reprezintă materie primă necesară industrializării", a spus preşedintele Romconserv. Tănase a precizat că, pentru realizarea acestei producţii, vor fi cultivate peste 3.000 de hectare de teren.

În plus, sectorul viticol ar putea primi în acest an fonduri de la Ministerul Agriculturii de aproape 50 de milioane de lei (14 milioane de euro). Pentru tratamentele fitosanitare cultivatorii de viţă de vie ar putea primi un sprijin financiar de 800 de lei pe hectar, valoarea totală ridicându-se la 35 de milioane de lei.

"Sprijinul acordat pentru tratamentele fitosanitare a crescut faţă de anul trecut. Anul trecut, sprijinul a fost de 500 de lei, noi am cerut pentru acest an 1.000 de lei, iar ministerul ne-a acordat 800 de lei pe hectar, a declarat preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Pentru certificarea şi marcarea vinurilor cu denumire de origine controlată, Ministerul Agriculturii a alocat producătorilor 14 milioane de lei.

Producătorii de tutun ar putea beneficia în 2008 de fonduri de peste 30 de milioane de lei, fiind acordată o subvenţie de 2,5 lei pe kilogram.

Totodată, Ministerul Agriculturii ar putea aloca fonduri de 35 de milioane de lei pentru producătorii de sfeclă de zahăr, care ar ar putea primi 50 de lei pe tonă, şi 20 de milioane pentru cultivatorii de orez, subvenţia ridicându-se la 500 de lei pe tonă.

Fermierii care cultivă cartofi ar putea primi, conform proiectului, o sumă de 150 de lei pe tonă.

Bugetele alocate sprijinului pentru plantele medicinale şi aromatice se ridică la 7,2 milioane de lei, iar cel pentru producătorii de flori şi plante ornamentale la 1,5 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenţiile alocate producătorilor de legume şi fructe ar putea creşte în 2008 cu 20%, la 62 mil.lei.
 Vizualizări articol: 1238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subvenţiile alocate producătorilor de legume şi fructe ar putea creşte în 2008 cu 20%, la 62 mil.lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte