Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNCD se va pronunţa, săptămâna viitoare, în cazul lui Dan Voiculescu

Marţi, 15 Ianuarie 2008 (13:27:28)


Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va pronunţa, săptămâna viitoare, în cazul sesizării făcute de Uniunea Civică Maghiară în legătură cu afirmaţii ale liderului PC Dan Voiculescu, a anunţat, marţi, preşedintele Consilului, Csaba Ferenc Astalozs.
  Audiat la CNCD, în aceeaşi zi, la finalul întâlnirii cu membrii instituţiei, Dan Voiculescu a spus că le-a explicat punctul de vedere referitor la iniţierea unui proiect de lege prin care a cerut ca "aşa cum este în toată lumea şi în toată Europa" şi în România limba oficială să fie cunoscută de toţi cetăţenii.

"Eu nu cred că e nevoie de argumente. Suntem un stat european şi peste tot în Europa, dacă vrei să iei carnet de conducere, dacă vrei să dai examen, dacă vrei să te angajezi undeva, trebuie să cunoşti limba ţării în care vrei să te angajezi, să lucrezi. Nu poţi să fi cetăţean al unui stat dacă nu cunoşti limba", a explicat Voiculescu.

Liderul PC a explicat că Uniunea Civică Maghiară a fost nemulţumită de faptul că bătrânii nu ar mai avea timp să înveţe limba română. În acest sens, liderul Partidului Conservator a promis că va elabora un amendament prin care să se precizeze că din proiect sunt excluşi pensionarii.

"Lucrurile sunt atât de normale încât, probabil, lupta politică a degenerat până acolo încât punem sub semnul întrebării limba română şi asta e deja grav pentru că e printre puţinele lucruri de valoare care ne-au mai rămas şi, dacă devine şi ea motiv de dispută politică, deja am luat-o pe o pantă periculoasă", a mai explicat Voiculescu.

Totodată, el a declarat că, sub nicio formă, nu va renunţa la proiectul iniţiat şi că acesta urmează să fie dezbătut în Senat în luna februarie. "Sunt convins că toţi parlamentarii, poate mai puţin cei din UDMR, vor vota pentru acest proiect", a afirmat el.

Preşedintele CNCD a declarat, la finalul întâlnirii, că marţi au avut loc doar audierile, iar Colegiul Director se va întruni în şedinţă de deliberări cel mai probabil săptămâna viitoare, când se va găsi şi o soluţie în această petiţie. "În principiu avem toate datele la dosar şi urmează să luăm o decizie în acest sens săptămâna viitoare", a explicat Astalozs.

El a mai spus că, dacă va fi găsit vinovat, Dan Voiculescu riscă o sancţiune contravenţională, care poate fi de la avertisment până la amendă de la 600 la 8000 lei.

La sfârşitul lunii iunie 2007, conducerea Uniunii Civice Maghiare – Scaunul Sfântu Gheorghe a sesizat CNCD în legătură cu declaraţiile liderului PC, Dan Voiculescu, referitoare la însuşirea limbii române de către maghiari. Organizaţia locală a UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe a trimis o sesizare CNCD în care solicita, printre altele, o analiză a afirmaţiilor lui Dan Voiculescu referitoare la însuşirea limbii române de către cetăţenii români de naţionalitate maghiară.

Preşedintele UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, la momentul sesizării CNCD, că Uniunea a arătat Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării că Dan Voiculescu "s-a pronunţat în mod deosebit de discriminatoriu referitor la cetăţenii români de naţionalitate maghiară din România, declarând că, dacă în termen de doi ani nu însuşesc corect limba română, pierd cetăţenia". Gazda a adăugat că sunt persoane vârstnice care s-au născut în Ungaria şi care nu mai pot învăţa limba română.

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, la jumătatea lui iunie 2007, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că PC a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care etnicii maghiari din România să fie obligaţi să înveţe limba română. Voiculescu a spus că proiectul prevede un termen de doi ani în care etnicii maghiari să înveţe limba română, sub sancţiunea pierderii cetăţeniei române, dacă nu vor reuşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNCD se va pronunţa, săptămâna viitoare, în cazul lui Dan Voiculescu .
 Vizualizări articol: 422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNCD se va pronunţa, săptămâna viitoare, în cazul lui Dan Voiculescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte