Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2012 - Anul XVII, nr. 103 (5008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Restituirea banilor pensionarilor şi fondurile europene, printre priorităţile ministrului Muncii

Luni, 7 Mai 2012 (15:04:11)

Ministrul desemnat al Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, în timpul audierii din comisiile parlamentare, că reîntregirea salariilor bugetarilor, restituirea către pensionari a sumelor încasate ca CAS şi îmbunătăţirea absorbţiei de fonduri europene sunt priorităţi ale mandatului său.

Mariana Câmpeanu a spus că reîntregirea salariilor bugetarilor şi returnarea banilor opriţi pensionarilor "din cauza interpretării eronate a legii" sunt principalele priorităţi pentru mandatul său la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Reprezentanţii PDL i-au solicitat ministrului desemnat al Muncii să precizeze din ce surse va lua banii pentru reîntregirea salariilor şi pentru restituirea sumelor către pensionari, Mariana Câmpeanu arătând că reîntregirea a fost deja agreată şi se va face în două etape, iar în cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a mai rămas în discuţie doar modalitatea de returnare.

Ea a mai spus în faţa parlamentarilor din comisiile de specialitate că o altă prioritate este legată de îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

"Suntem în pericol să ne suspende plăţile chiar luna viitoare, cel târziu în iulie. Am vorbit cu ministrul Orban să încercăm să amânăm şi să vedem dacă putem să anulăm efecte care vin din urmă, din 2009. Planurile nu au fost duse la îndeplinire până la această oră", a precizat Câmpeanu.

Ministrul desemnat al Muncii a mai spus că sunt nemulţumiri în rândul pensionarilor, cereri în justiţie legate de modul de calcul al pensiei şi trebuie reorganizată comisia de contestaţii de la Casa Naţională de Pensii Publice.

"Este un maldăr de contestaţii la Casa de Pensii. Va trebui reorganizată această comisie de contestaţie", a spus ministrul Mariana Câmpeanu.

Aceasta a menţionat că există şi probleme legate de îmbunătăţirea mediului legislativ în ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă.

În ce priveşte asistenţa socială, ministrul desemnat al Muncii le-a spus parlamentarilor din comisiile de specialitate că ar dori să discute cu ei acest aspect, pe larg, într-o şedinţă a comisiei de muncă.

"Am să încerc să creez un cadru funcţional până la modificarea legislaţiei, pentru că eu cred că în acest domeniu chiar trebuie să facem modificări. Toate persoanele care accesează sistemul trebuie să fie tratate corespunzător, să nu mai fie umilite", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Ministrul demis al Muncii, Claudia Boghicevici, i-a spus Marianei Câmpeanu că a fost surprinsă de faptul că nu a găsit în programul de guvernare nicio măsură legată de creşterea natalităţii şi nimic despre viziunea acesteia referitoare la păstrarea locurilor de muncă şi încadrarea persoanelor vulnerabile.

"Am afirmat că atât politica generală a acestui guvern, cât şi a mea la Ministerul Muncii este bazată pe bugetul pe care dumneavoastră l-aţi construit. Vom încerca să respectăm toate angajamentele pe care România şi le-a asumat. În acelaşi timp, eu am încercat să preiau ce a fost bun sau să îmbunătăţesc o initiaţivă legislativă şi acelaşi lucru îl voi face şi în activitatea curentă. Am auzit că v-aţi gândit la revenirea indemnizaţiei pentru mame şi la soluţii pentru tineri. Voi vedea ce aţi lăsat la minister şi, dacă sunt bune, le voi duce mai departe. Astfel de lucruri există în programul nostru de guvernare pentru o perioadă de patru ani, că în şase luni nu putem repara tot ce aţi stricat voi", a răspuns Mariana Câmpeanu.

În cadrul audierilor, ministrului desemnat al Muncii i s-a atras atenţia că deşi Legea privind combaterea violenţei în familie a fost adoptată de două luni, încă nu au fost elaborate normele metodologice de aplicare, Mariana Câmpeanu dând asigurări că această problemă va fi rezolvată "în cel mai scurt timp posibil".

Ea a mai spus că va cere şi o analiză a Legii avorturilor, precizând că eforturile ar trebui îndreptate spre educaţia tinerilor.

Mariana Câmpeanu a mai spus că are în vedere şi modificarea Codului Muncii, în acest sens existând o prevedere în acordul cu FMI, CE şi BM.

"În acord sunt prevederi de modificare în favoarea angajatorului, noi vom încerca să includem şi prevederi care să protejeze şi angajatul din România", a precizat Câmpeanu.

Ministrului desemnat al Muncii i s-a amintit că a susţinut majorarea punctului de pensie atunci când a fost votat bugetul asigurărilor sociale şi că a depus chiar un amendament în acest sens.

"Aţi spus că veţi mări, dacă ajungeţi ministru, punctul de pensie. La rectificarea din iunie aveţi posibilitatea să faceţi asta. Dacă nu, să ieşiţi să spuneţi pensionari că, de fapt, i-aţi minţit. Să ţineţi cont de toate amendamente depuse atunci", i-a spus deputatul Iulian Vladu.

În replică, Mariana Câmpeanu i-a transmis că amendamentul nu a fost făcut de ea, "ci de domnul Ruşanu şi în Parlament a fost retras".

Ea a recunoscut că a fost un critic sever cât timp a fost în opoziţie şi a spus reprezentanţilor PDL că aşteaptă acelaşi lucru şi din partea lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Restituirea banilor pensionarilor şi fondurile europene, printre priorităţile ministrului Muncii.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Restituirea banilor pensionarilor şi fondurile europene, printre priorităţile ministrului Muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei