Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2012 - Anul XVII, nr. 103 (5008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: E practic imposibilă ridicarea MCV în această vară

Luni, 7 Mai 2012 (14:09:16)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că este "practic imposibilă ridicarea MCV în această vară", deşi autorităţile de la Bucureşti spun clar că vizează acest lucru.

"În ceea ce priveşte MCV, părerea mea e că va fi practic aprope imposibil să se ridice în această vară, deşi poziţiile autorităţilor române sunt foarte clare. Nu e simplu deloc, sunt state membre care s-au pronunţat apăsat că doresc să continue acest mecanism, recunoscând că poate ar fi nevoie ca acest mecanism să fie aplicat şi altor state membre, care au poate mai mare nevoie de aplicarea acestui mecanism", a spus Orban.

De asemenea, el a arătat că trebuie create condiţiile de către autorităţile române pentru ridicarea MCV în cursul anului viitor, înainte de aderarea Croaţiei la UE.

"Părerea mea este că, chiar dacă nu putem să-l înlăturăm în momentul de faţă, trebuie să creăm condiţiile cel mai târziu în cursul anului viitor, înainte de aderarea Croaţiei la UE, ca mecanismul să fie ridicat. Nu cred că e cazul să insist, cunoaştem cu toţii implicaţiile unei asemenea mecanism şi ce ar însemna existenţa unui asemenea mecanism şi după aderarea Croaţiei la UE, o aderare prevăzută pentru iulie 2013", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Pe de altă parte, Orban a evidenţiat că raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din această vară trebuie să fie pozitiv pentru a avea o decizie favorabilă în privinţa Schengen în luna septembrie.

"Chiar dacă noi am respins categoric orice fel de alăturare între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, un raport pozitiv pe MCV în vara acestui an este esenţial pentru obţinerea unei decizii favorabile privind aderarea la Spaţiul Schengen. Repet, fără un raport predominant pozitiv privind MCV va fi foarte greu să avem o decizie favorabilă în cursul acestui an", a spus Orban.

El a enumerat mai multe scenarii posibile privind decizia Consiliului European din septembrie referitoare la aderarea la Schengen.

"Acum lucrurile sunt sub semnul întrebării. Scenariul cel mai prost ar fi să nu se ia nicio decizie privind aderarea la Spaţiul Schengen. Scenariul cel mai bun - să se ia o decizie care să cuprindă o aderare integrală în 2012. Şi scenariul cel mai defavorabil şi cel mai favorabil sunt puţin probabile. Cel mai probabil scenariu în momentul de faţă este o decizie la Consiliul JAI din septembrie care va implica o ridicare a controalelor pe aeroporturi şi pe frontierele maritime şi ulterior se va avea în vedere o decizie în baza căreia să se stabilească şi momentul când se vor ridica controalele la frontierele terestre", a estimat Orban.

De asemenea, el a arătat că o complicare a contextului existent este determinată şi de programarea pentru mijlocul lunii septembrie a alegerilor legislative anticipate din Olanda, singura ţară care se opune aderării la Schengen.

"Desigur, ce se întâmplă în Olanda ne interesează în cel mai înalt grad, în condiţiile în care Olanda a rămas singurul stat membru care s-a opus unei decizii legate de aderarea la Spaţiul Schengen. Această convocare a alegerilor, în luna septembrie în Olanda, cumva mai complică contextul existent. Pe de altă parte, există dialog cu diferiţi reprezentanţi olandezi, chiar săptămâna în curs şi săptămâna viitoare sunt planificate asemenea discuţii cu reprezentanţii olandezi", a evidenţiat Orban.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: E practic imposibilă ridicarea MCV în această vară.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: E practic imposibilă ridicarea MCV în această vară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei