Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2012 - Anul XVII, nr. 103 (5008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mircea Diaconu,avizat favorabil ca ministru al Culturii de comisiile de specialitate din Parlament

Luni, 7 Mai 2012 (14:33:16)

Senatorul Mircea Diaconu, nominalizat de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, luni, în unanimitate, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Mircea Diaconu a fost avizat favorabil de comisiile pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru relaţia cu UNESCO. El a primit votul favorabil din partea a 26 de parlamentari, neînregistrându-se niciun vot "împotrivă" şi nicio abţinere.

Pe de altă parte, nu toţi membrii celor trei comisii prezenţi la audiere şi-au exprimat votul. Deputatul PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, nu a votat nici "pentru", nici "împotrivă" şi nici nu s-a abţinut, după ce i-a pus o serie de întrebări lui Diaconu, fără a primi răspunsuri punctuale.

După avizarea sa de comisiile de cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor şi de Comisia pentru relaţia cu UNESCO, Mircea Diaconu a declarat că domeniul culturii este vast şi "nu-l poţi deţine într-o secundă", chiar dacă el are experienţă în patru-cinci arte.

Totodată, Mircea Diaconu a spus că şi-a pregătit "un caiet de treburi", cu care a fost prezent, de altfel, şi la audiere.

Diaconu a spus că a completat deja prima pagină din caiet cu sugestiile şi comentariile deputaţilor, senatorilor şi ale unor foşti miniştri ai Culturii.

Totodată, el a spus că şi-a propus ca, în timpul acestui ministeriat, care va avea o durată de circa şase luni, să umple acest caiet cu treburi făcute.

"Sunt lucruri urâte, groaznice în cultură. Cultura e Cenuşăreasa oricărui guvern", a mai spus Mircea Diaconu. El a precizat, însă, că domeniul culturii poate ajuta oamenii, dacă vor să fie competitivi.

"Trebuie să schimbăm mentalităţile", a mai spus Diaconu.

Întrebat care este situaţia sa privind incompatibilitatea, Mircea Diaconu a spus că "discuţiile privind incompatibilitatea se poartă la justiţie". El a precizat că în astfel de discuţii se pleacă de la "prezumţia de nevinovăţie".

Totodată, Mircea Diaconu a recunoscut că a muncit, inclusiv noaptea, la Teatrul Nottara din Capitală, unde a ocupat funcţia de director general, spunând: "Asta e greşeala mea, că nu pot să refuz să muncesc".

Pe de altă parte, întrebat de jurnalişti, înainte de audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, dacă îşi va da demisia din Senat, în contextul în care este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate, Mircea Diaconu a răspuns că "astea sunt intoxicări de presă".

"Cum să-mi dau demisia? De ce să-mi dau demisia? Dumnezeule, astea sunt intoxicări de presă. Sunteţi presă? V-au intoxicat. Luaţi pastile", a răspuns Diaconu, când a fost întrebat de jurnalişti dacă îşi va da demisia din Parlament.

Referitor la acuzaţiile formulate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la adresa sa, Diaconu a spus că "sunt nişte lucruri care se vor rezolva în justiţie", catalogându-le drept "aiuritoare".

Întrebat dacă are emoţii la audiere din cauza acestei situaţii, Diaconu a spus: "Nu, dar aici nu este Curtea Supremă de justiţie parcă. (...) nici nu fac foarte mare efort să mă apăr, m-am comportat absolut normal în această situaţie, nu mai comentez, că nu e cazul. Vom vedea mai departe ce va fi, deocamdată, dacă e să muncesc, o voi face cu multă seriozitate şi ce să fac dacă de 42 de ani trăiesc şi muncesc în cultură, faptul că de mâine voi lucra tot în cultură, nu văd diferenţa".

Tot referitor la emoţiile pe care le-ar putea avea la audiere, Mircea Diaconu le-a mai declarat jurnaliştilor: "Să vă spun o poveste. Se zice că un tânăr aspirant la carieră în profesia noastră (actorie, n.r.) tremura tot, nervos, la intrarea în scenă şi un maestru cu părul alb stătea pe scaun liniştit. Şi tânărul zice: 'Maestre, aşa-i că nu aveţi emoţii? Eu am emoţii de nu mai pot'. Şi maestrul zice: 'Dragă, cine n-are emoţii nu are talent'. Deci, emoţiile sunt incluse omului. Ele fac parte din ecuaţia umană - emoţia când faci ceva, emoţia când vezi ceva. Şi la greci se numea catharsis şi, fără catharsis, artă nu există. Aia mă supără pe mine astăzi, faptul că facem tot felul de lucruri la care omul, spectatorul, cititorul nu are nicio reacţie. Nu simte. Dacă el nu simte nimic, atunci nu vorbim de cultură".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Diaconu,avizat favorabil ca ministru al Culturii de comisiile de specialitate din Parlament.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mircea Diaconu,avizat favorabil ca ministru al Culturii de comisiile de specialitate din Parlament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei