Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Mă bucur să constat că ICCJ dă dovezi că devine vector de progres al puterii judecătoreşti

Miercuri, 28 Martie 2012 (18:49:52)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, în cadrul festivităţii privind 150 de ani de la înfiinţarea instanţei supreme, că se bucură să constate faptul că, în ultima perioadă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dă dovezi că devine într-adevăr un vector de progres al puterii judecătoreşti.

Miercuri dimineaţă, reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au organizat o festivitate privind 150 de ani de la înfiinţarea instanţei supreme, la care au participat reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai altor instituţii ale statului, însă la care mass-media nu a avut acces.

În discursul susţinut de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, remis presei miercuri seară, se arată că demnitarul a vorbit de faptul că "în urmă cu mai mulţi ani, în calitate de avocat, a refuzat să intre întru-un dosar în faţa Înaltei Curţi, pentru că a considerat că în general nu era suficient de pregătit să vină să pledeze în faţa instanţei supreme".

"Iată că hazardul face ca, la 150 de ani de la înfiinţarea acestei instanţe, să mă adresez dumneavoastră într-o altă calitate, care se sprijină evident, pe calitatea anterioară, şi să fiu tot nepregătit, pentru că niciodată nu poţi să fii complet pregătit să vorbeşti în faţa Înaltei Curţi. Pentru că Înalta Curte e deasupra tuturor. Nu însă şi deasupra legii. Nimeni nu e deasupra legii. Indiferent ce a fost, ce este sau ce ar putea să fie, şi dumneavoastră ştiţi foarte bine acest lucru", a spus Predoiu, citat într-un comunicat remis presei.

Predoiu a vorbit "în calitate de cetăţean", precizând că puterea judecătorească împreună cu celelalte puteri formează statul român.

"De faptul că fără bunăstarea statului român nu poate exista bunăstarea niciuneia din cele trei puteri, a celor care le compun, ca şi a celorlalţi cetăţeni. De asemenea, tot în calitate de cetăţean cred că nu poţi să trăieşti relativ normal dacă nu crezi în ceva şi, dacă vorbim de Justiţie, nu poţi să crezi în Justiţie dacă nu crezi în Înalta Curte şi, cum bine s-a spus mai înainte, nu poate exista credinţă dacă nu există fapte. Şi vorbind de aceste fapte mă bucur să constat faptul că, în ultima perioadă, Înalta Curte dă dovezi că devine într-adevăr un vector de progres al puterii judecătoreşti", a afirmat Predoiu, citat în comunicat.

Predoiu a amintit faptul că alături de magistraţi "a trecut momente grele în 2011".

"Am avut momente delicate legate de diverse acte normative, menţionez cu titlu de exemplu doar promovarea la Înalta Curte, răspunderea magistraţilor, dar important este faptul că le-am trecut. Ceea ce mai avem în faţă sunt chestiuni legate de implementarea sistemului legislativ. Este adevărat, 2012 este anul în care vom pune în aplicare Codul de procedură civilă. Ştiu că există o oarecare preocupare din partea dumneavoastră legată de instituţia întrebării prealabile şi procedura aferentă, dar vă asigur că lucrăm să găsim o soluţie atât împreună cu Consiliul Superior, cu conducerea dumneavoastră, cât şi cu Executivul şi Legislativul", a punctat Predoiu.

Ministrul a încurajat-o pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, să continue eforturile pentru găsirea unui sediu "pe măsura importanţei şi prestigiului instituţiei".

"Şi mai ştiu că trebuie, într-adevăr, să umblăm la schemele de personal. Cum ştiu mai bine că etapa prealabilă, şi anume aceea a unei regândiri raţionale a alocării resurselor în sistem, nu neapărat la nivelul Înaltei Curţi, este, după părerea mea, nerezolvată, dar vom încerca să mergem în paralel cu cele două. În încheiere, reintrând puţin în haina de ministru, aş vrea să-l liniştesc pe domnul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, în sensul că nu mai iniţiem alte mari reforme în 2012, ne vom concentra mai mult pe partea de implementare, de logistică, pe implementarea studiilor de impact şi, în acelaşi timp, aş vrea să vă asigur de tot sprijinul meu în continuare în perioada de mandat care a mai rămas", a afirmat Predoiu.

Ministrul Predoiu a recunoscut, totodată, faptul că nu a reuşit tot ce şi-a propus în raport de Înalta Curte.

"Îmi propusesem să vorbesc prima dată în faţa dumneavoastră într-un sediu pe măsura visurilor noastre, nu am reuşit acest lucru. Dar, glumind puţin, trebuie să facă ceva şi cei care vin după mine la minister", a conchis ministrul Justiţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Mă bucur să constat că ICCJ dă dovezi că devine vector de progres al puterii judecătoreşti.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Mă bucur să constat că ICCJ dă dovezi că devine vector de progres al puterii judecătoreşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei