Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primul care a vorbit

„Am luat bani, dar nu e vorba de mită, ci de primire de foloase necuvenite”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termenul de ieri al procesului „Şpagă în Vama Siret” a adus şi prima declaraţie dată de unul dintre inculpaţi în faţa instanţei de judecată. Agentul principal Lucian Ştefan Pintilii, de 33 de ani, din Fălticeni, a fost de acord să-şi spună punctul de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc în acest dosar. „Am luat bani, dar nu e vorba de mită, ci de primire de foloase necuvenite”, a declarat Pintilii. Acesta a recunoscut numărul faptelor imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar a ţinut să menţioneze că ceea ce s-a întâmplat la Siret nu reprezenta un grup infracţional organizat, în care fiecare persoană avea reguli dinainte stabilite.

Cu ocazia termenului de ieri s-au mai stabilit şi alte lucruri importante pentru mersul procesului. Judecătorul de caz a admis cererea inculpaţilor de audiere a celor doi agenţi sub acoperire. La termenul din 26 aprilie, Mădălin Ionescu şi Gabriel Preda vor fi audiaţi prin videoconferinţă, până la aceeaşi dată urmând ca reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti să răspundă dacă mandatele de înregistrare audio-video au fost emise legal. De asemenea, instanţa a trimis o adresă către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a afla identitatea reală a lui Gabriel Preda şi dacă acesta avea calitatea de ofiţer de poliţie judiciară. Un alt aspect extrem de important pe care judecătorul l-a transmis inculpaţilor este că la termenul următor va fi pentru ultima dată când se vor accepta declaraţii de recunoaştere în baza articolului 320, indice 1, din Codul de Procedură Penală, prin care limitele de pedeapsă sunt reduse cu o treime. Până în prezent s-au prevalat de acest drept patru dintre cele 66 de persoane trimise în judecată, toţi poliţişti de frontieră.

Cele 66 de persoane, 62 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi, toţi care lucrau în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, sunt acuzate că în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011 au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă. La rândul lor, cei patru vameşi sunt acuzaţi că au dat mită şefului de la acea vreme al PTF Siret, comisarul Aurel Anea, pentru ca poliţiştii de frontieră să nu le pună beţe în roate lucrătorilor vamali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Am luat bani, dar nu e vorba de mită, ci de primire de foloase necuvenite”.
 Vizualizări articol: 1046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Am luat bani, dar nu e vorba de mită, ci de primire de foloase necuvenite”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
(28 mar 2012, 11:10:49
are dreptate!
1.1  RE: Da trimis de
(28 mar 2012, 11:21:03
Vorbeste doar pentru tine. E evident ca spagile se imparteau si stie toata lumea cum se obtinea un post de vames. A semnat ceva ca nu-i da in gat pe ceilalti mafioti si o sa scape cu suspendare. O sa se elibereze astfel, printr-o manevra cat se poate de rapida, un numar mare de posturi, care vor fi ocupate prin "concurs". Cum nu se poate mai bine, doar vin alegerile si fondurile sunt mici, nu?
2.   Comentariu trimis de
(28 mar 2012, 11:58:30
baiatul asta nu e vameshappy daca citeai atent vedeai.incetul cu incetul se destrama dosarul
3.   Salut trimis de
(28 mar 2012, 12:26:31
Pintea, ce bine dai in poza!!!
4.   Comentariu trimis de
(28 mar 2012, 12:46:22
auzi la el ,, primire de foloase necuvenite " cersetorilor, stati de un an de zile pe banii statului , v-ati facut vile si traiti ca niste nesimtiti iar altii si-au pierdut locul de munca din cauza voastra. Sper sa va acuze pe toti dar nu cu suspendare, sa va invatati minte sa nu mai intindeti laba , ati facut politisti de frontiera de rasul lumii .
5.   Vama siret... trimis de
(28 mar 2012, 14:46:22
Este ff puerila si ff deficitara ancheta in justitia romana cand este vorba de banuti...multi cu E..la capat.. Oare judecatorii l-au intrebat pe acest domn....daca naveta facuta de la falticeni la siret, s-a facut din banii de salariu ca functionar public...? Numai datorita acestuio fapt trebuia eliberat din functie si dat pe mana legii, fara alte precedente penale. Rusine instante, rusine hotilor si cersetorilor cu epoleti din vama...care si acum...continua cu contrabanda si specula...parca mai organizat ca inainte.Toata zona Siret este plina de persoane din Ukraina...care au domiciliul si in romania. Asa ca...daca pana acum mergeau...romanasii dupa tigari la ukraina...acum vine ukraina cu tigarile, alcoolul si produsele cu cifra octaqnica la...romania.. Tot a facut ceva bun..panarama asta de ancheta...a crescut populatia zonei cu cateva sute de locuitori...Si ...iar doarme...ca la comanda Evidenta piopulatiei 2 si-un sfert..si mai ales serviciile economice si de criminalitate organizata!!!
6.   Comentariu trimis de
(28 mar 2012, 15:31:24
Isus a spus :,,ACELA CARE NU A PACATUIT NICIODATA SA ARUNCE PRIMUL PIATRA"EU NU PRETIND A FI ISUS DAR AS SPUNE ASA:ACELA CARE AR FI FOST VAMES SAU POLITIST DE FRONTIERA IN VAMA SI N-AR FI PRIMIT FOLOASE NECUVENITE SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA".
6.1  RE: Comentariu trimis de
(28 mar 2012, 16:28:05
@Garfild
Stiu o persoana care a lucrat in VamaX acum cativa ani in urma (sa fie vreo 5??) si cand a vazut cum se ia spaga la greu si e peste puterile lui (a luat si el dar nu credea ca se poate lua asa de mult) si cate nereguli sunt acolo si-a dat demisia. Chestia e ca Vama X e "mic copil" pe langa Vama Siret. Si inca ceva. esti chiar atat de inocent sa crezi ca cineva care vrea sa se angajeze la politia de frontiera nu e constient de ceea ce se intampla acolo? Aia se duc acolo special pentru a lua "foloase necuvenite". Crezi ca oricine ajunge politist de frontiera? Normal ca "CELA CARE AR FI FOST VAMES SAU POLITIST DE FRONTIERA IN VAMA SI N-AR FI PRIMIT FOLOASE NECUVENITE SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA" pentru ca nu exista asa ceva. Aia care nu au luat sau nu au vrut sa ia ori au fost indepartati ori si-au dat demisia...
7.   Sa moara capra vecinului trimis de
(28 mar 2012, 20:55:02
Bine Xandrinule, dar cind umflai sacosele cu bunuri de la dutty-free la toate sarbatorile atunci cei de al Siret nu erau spagari si nesimtiti.ori te calauzesti dupa
zicala:CE-AM AVUT SI CE-AM PERDUT!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei