Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu Chevron, înţelegerile sunt clasificate şi valabile imediat

Miercuri, 28 Martie 2012 (14:28:06)

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodată ca aceste trei acorduri să intre în vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron a fost clasificată.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane. La discuţie a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Subiectul a fost unul de actualitate şi la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, iar preşedintele Traian Băsescu a vorbit la începutul lunii martie, pentru prima oară, cu ocazia unui discurs în Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii Chevron.

În România, Chevron deţine şi un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Peste 5.000 de oameni au participat, joi, la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care aceştia o consideră periculoasă.

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a declarat atunci că manifestanţii speră să sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist.

Luni, PDL Vaslui a anunţat că a declanşat o campanie de strângere de semnături în municipiul Bârlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatării gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracturării hidraulice.

Chevron a transmis marţi o declaraţie în care spune că înţelege îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România. Chevron crede că după ce compania va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie.

"România produce gaze naturale şi petrol de mulţi ani. Aceleaşi tehnici, perfecţionate de peste 100 de ani în exploatarea clasică, vor fi folosite pentru a se determina dacă ţara poate reduce substanţial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează", a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru România

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu Chevron, înţelegerile sunt clasificate şi valabile imediat.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu Chevron, înţelegerile sunt clasificate şi valabile imediat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei