Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ICCJ: Instituţii publice ce nu aveau legătură cu construcţiile au cotizat la "Trofeul Calităţii"

Miercuri, 28 Martie 2012 (17:02:15)

Instituţii publice cu capital de stat conduse de membrii PSD a căror legătură cu domeniul construcţiilor era cel mult "una tangenţială" au plătit taxele de participare la concursul Trofeul Calităţii destinat exclusiv firmelor de construcţii, ICCJ amintind de Rovana Plumb, Mischie sau Ion Dumitru.

"Din probatoriul administrat în cauză rezultă că printre participanţii plătitori de taxe pentru Trofeul Calităţii s-au regăsit reprezentanţii în teritoriu ai unor instituţii publice, conduse de membrii PSD, a căror legătură cu domeniul construcţiilor era cel mult una tangenţială", notează judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan, în motivarea deciziei prin care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase, obţinută de agenţia MEDIAFAX.

Este vorba în primul rând despre Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC), structuri descentralizate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţie condusă în anul 2004 de Rovana Plumb.

"Deşi aceasta a negat că ar fi dat vreo dispoziţie de a se participa, contra taxelor aferente, la manifestările teritoriale ale Trofeului Calităţii, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că de la cabinetul acesteia, sub numele ei, la data de 16 aprilie 2004 a fost transmis în teritoriu un email, prin care se arăta că fiecare OJPC «va participa» la manifestările organizate de ISC, cheltuielile necesare participării, taxele de participare, fiind prevăzute în bugetul pe luna mai aferent fiecărui OJPC", se arată în motivarea instanţei.

Acest fapt, mai arată judecătorii, a fost confirmat de toţi martorii audiaţi în cauză, reprezentanţi ai OJPC din ţară, inclusiv plata din bugetul instituţiei a taxelor de participare de câte 15.000.000 de lei vechi, iar potrivit actelor aflate la dosar, 30 de oficii judeţene au achitat această taxă de participare, ceea ce înseamnă că 450.000.000 de lei vechi din bugetul unei instituţii publice conduse de un membru PSD au fost destinaţi finanţării campaniei electorale a lui Adrian Năstase.

"Într-o situaţie similară s-au aflat reprezentanţii unor Ocoale Silvice din ţară, aflate în subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, condusă de asemenea de un membru PSD, Ion Dumitru, deputat de Dâmboviţa, precum şi ai Direcţiilor Judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aflate în subordinea Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, condusă de Liviu Harbuz, membru PSD ", se mai arată în documentul citat.

La aceştia se adaugă, potrivit instanţei supreme, reprezentanţii unor primării din judeţul Gorj, controlat "de un marcant lider local PSD, Mischie Nicolae", în condiţiile în care, deşi toate primăriile din ţară aveau o legătură pe linie de urbanism cu ISC, ele nu au beneficiat de o "atenţie" similară din partea organizatorilor.

"În acest context, este de remarcat că la manifestările teritoriale ale Trofeului Calităţii au fost invitate să participe şi să plătească taxele aferente numeroase regii autonome sau societăţi comerciale cu capital de stat, a căror legătură cu domeniul construcţiilor nu exista în realitate - fiind vorba cel mult despre beneficiarii unor lucrări de investiţii. S-a ajuns astfel în situaţia hilară ca până şi Avicola Buzău să fie invitată şi să plătească taxă de participare pentru Trofeul Calităţii", mai arată cei doi judecători.

Toate aceste date, precizează instanţa supremă, reprezintă o dovadă suplimentară că Trofeul Calităţii, ca sursă de finanţare a campaniei electorale a lui Adrian Năstase, a fost o "afacere de casă" a PSD, iniţiatorii acestei manifestări fiind în realitate preocupaţi de strângerea taxelor de participare de la cât mai multe persoane, indiferent de interesul real al acestora pentru o asemenea manifestare şi fără a avea vreo reţinere că taxe plătite de nişte instituţii publice vor ajunge să finanţeze o campanie electorală, "ba din contră".

Potrivit minutei deciziei instanţei supreme, pedeapsa aplicată în dosarul "Trofeul calităţii" este executorie.

Cristina Rotaru, cel de-al treilea judecător din complet, a considerat că Adrian Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Prin decizia instanţei, lui Adrian Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

În acelaşi dosar, Paula Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.

Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile au fost obligaţi, de către instanţa supremă, la plata în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.

Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au mai fost obligaţi de judecători la plata a peste trei miliarde de lei către ISC.

Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 38.217,220 lei de la Adrian Năstase, bani presupus obţinuţi prin fapta penală comisă.

ICCJ a decis menţinerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, s-au menţinut sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici.

Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ICCJ: Instituţii publice ce nu aveau legătură cu construcţiile au cotizat la "Trofeul Calităţii".
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ICCJ: Instituţii publice ce nu aveau legătură cu construcţiile au cotizat la "Trofeul Calităţii"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei