Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mulţi şi periculoşi

Cronica neagră a sucevenilor omorâţi, mutilaţi sau muşcaţi de câini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Terifiantul caz al copilului de 6 ani din satul Călineşti Enache sfâşiat de câini pe un imaş din sat nu este singurul de acest gen înregistrat în judeţ. Numărul victimelor, chiar dacă în cele mai multe cazuri vorbim de leziuni minore, este extrem de mare şi în creştere în Suceava, fapt care ar trebui să constituie un semnal de alarmă, astfel încât o asemenea nenorocire să nu se mai repete. Câinii comunitari de pe străzile Sucevei se înmulţesc şi, flămânzi sau hăituiţi, în haite, sunt un imens pericol, care trebuie cumva stopat.

 

Sute de cazuri de pacienţi muşcaţi, ajunşi la Spitalul Judeţean

Conform datelor contabilizate la Spitalul Judeţean Suceava, pe parcursul anului trecut au solicitat îngrijire medicală 474 de persoane muşcate de câini, majoritatea fiind vaccinate antitetanos. Dintre acestea, 170 au necesitat şi vaccinul antirabic, iar la 11 s-a efectuat simultan şi doză de imunoglobulină antirabică.

Deşi numărul persoanelor muşcate de câini anul trecut a fost foarte mare, în 2012 situaţia s-a agravat. Până în prezent, în evidenţele Spitalului Judeţean sunt deja 182 persoane muşcate de câini, din care 138 au fost vaccinate antirabic, iar şase au necesitat şi doza de imunoglobulină antirabică.

Medicii au mai precizat că în cazul persoanelor vaccinate antirabic costurile de îngrijire se ridică la 264,8 lei, în timp ce atunci când se face doza de imunoglobulină costurile ajung la 417 lei.

 

Coşmarul de la Rotunda-Liteni

În spatele statisticilor se ascund însă cazuri grave, oameni care au suferit leziuni grave după ce au fost muşcaţi de câini, dar mai ales au rămas cu traume psihice.

O altă categorie de victime este din rândul oamenilor muşcaţi de câini cu stăpân, în general rase agresive. Câini care, atunci când nu se iau măsurile necesare de siguranţă, pot deveni adevărate fiare.

De departe, cel mai revoltător caz în ceea ce priveşte câinii agresivi şi proprietarii acestora, care nu păţesc mare lucru, este cel de la Rotunda-Liteni, acolo unde pitbullii unui proprietar de iaz, lăsaţi liberi, au omorât un bătrân şi au mutilat alte două femei.

Se întâmpla acum mai bine de doi ani de zile, iar proprietarul nu a încasat nici măcar o amendă până acum.

 

A stat la Ortopedie şi la Psihiatrie după ce a fost mutilată de câini

Costel Onorel Apetrechioaie, în vârstă de 40 de ani, din Rotunda-Liteni, deţinea mai mulţi câini, metişi de pitbull, din categoria câinilor periculoşi – de luptă şi de atac. El îi achiziţionase pentru paza iazului, însă nu şi-a luat nici o măsură ca aceştia să nu iasă de pe proprietatea sa şi să pună în pericol oameni nevinovaţi.

La 14 septembrie 2009, câinii au făcut o primă victimă. Maria J., avocată, se deplasa pe un drum de ţarnă dintre Rotunda spre ferma Cioroi, pe malul stâng al unui râu. În momentul în care a ajuns în dreptul iazului cu peşte situat pe celălalt mal al râului, patru dintre câinii lui Apetrechioaie au traversat apa şi au atacat-o pe femeie. Muşcată de braţe, picioare şi de o ureche, femeia a scăpat cu greu de atacul celor patru câini. În total, femeia a avut nevoie de mai bine de 50 de zile de îngrijiri medicale, pentru vindecarea plăgilor multiple de pe suprafaţa corpului. De asemenea, în urma atacului, acesta a suferit şi un puternic şoc emoţional, care a necesitat internarea la „Psihiatrie”.

 

Bătrân de 71 de ani, sfâşiat de câini  

În lipsa unor măsuri care să excludă astfel de atacuri, trei luni şi jumătate mai târziu, câinii lui Costel Onorel Apetrechioaie au omorât un om. Gheorghe Roman, în vârstă de 71 de ani, din Liteni, a fost ucis de câini la data de 2 ianuarie 2010.

Septuagenarul mergea spre o pădurice pentru a strânge nuiele pentru coşărci, când, pe drumul public care trece pe lângă iazul luat în concesiune de Apetrechioaie, a fost atacat de câinii acestuia. Bătrânul a fost pur şi simplu sfârtecat de câini. Rudele l-au găsit dezbrăcat, cu hainele sfâşiate, mâncat de o mână şi de un picior.

Inacceptabil, câinii ucigaşi au rămas la iazul lui Apetrechioaie şi după trei luni au mai făcut o victimă. O femeie de 33 de ani a fost atacată de pitbulli, şansa ei fiind că un vecin i-a auzit ţipetele şi a venit imediat cu furca spre câini, alungându-i. Cu muşcături adânci pe mâna dreaptă şi pe picioare, femeia a stat internată în spital mai multă vreme.

În ziua acestui al treilea atac, Costel Onorel Apetrechioaie era plecat din ţară, iar câinii erau lăsaţi în grija rudelor, acestea din urmă fiind considerate responsabile de a treia victimă.

Abia după ce câinii au făcut treia victimă, rudele lui Apetrechioaie au acceptat ca pitbullii să fie împuşcaţi.

 

Procesul, reluat după mai bine de un an pierdut la Tribunal 

Proprietarul câinilor a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în iunie 2010. Conform Codului Penal, pentru cele două infracţiuni pentru care a fost pus sub învinuire, Onorel Apetrechioaie  riscă pedepse cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, în cazul avocatei, şi de la doi la şapte ani, în cazul bătrânului omorât de câini. Ajuns în instanţă, dosarul în care inculpatul este judecat pentru infracţiuni privind regimul de deţinere al câinilor agresivi şi periculoşi s-a blocat. La Tribunalul Suceava procesul a început în septembrie 2010. Au urmat nenumărate termene, pentru ca, pe 28 noiembrie 2011, magistraţii să constate că soluţionarea cauzei nu este de competenţa Tribunalului, iar dosarul să fie declinat Judecătoriei Suceava. Cu alte cuvinte, procesul s-a reluat la Judecătoria Suceava. Aici au fost până acum două termene de judecată, al treilea urmând a fi pe 2 mai.

La mai bine de doi ani de la moartea unui om, până la emiterea unei soluţii în dosar mai este cale lungă, procesul decurgând revoltător de lent.

 

Excepţie: proprietar de câine condamnat la un an închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 60.000 de lei

Unul dintre puţinele cazuri în care proprietarul unui câine agresiv a primit o condamnare pentru că animalul său a vătămat corporal o persoană s-a petrecut tocmai în 2007.

Vasile Amărculesei a fost condamnat recent de Judecătoria Suceava la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, inculpatul având de asemenea de plătit părţilor civile peste 60.000 de lei, cu titlul de despăgubiri morale şi materiale.

În 2007, câinii lui Amărculesei, doi ciobăneşti germani, au atacat un copil în vârstă de 12 ani care se juca în spatele casei, în cartierul Zamca. Copilul a fost rănit serios, necesitând zeci de zile de îngrijiri medicale.

Acest caz este practic o excepţie, în majoritatea situaţiilor neputând fi tras nimeni la răspundere după ce oamenii au fost muşcaţi de câini.

 

Există oraşe din România în care problema câinilor este aproape rezolvată 

Portalul hotnews.ro a prezentat cazul a două oraşe mari din România care aproape au eliminat problema câinilor vagabonzi. Primul ar fi Braşov. Aici, în perioada 2003-2009, au fost capturaţi de pe străzi, anual, circa 5.000 de câini. Până în 2008, câinii care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi au fost eutanasiaţi, în paralel desfăşurându-se şi numeroase campanii de sterilizare a animalelor cu stăpân, deoarece mulţi dintre proprietari abandonau puii în stradă.    

În prezent, Primăria Braşov are un adăpost cu 600 de locuri în care sunt cazaţi câini, în timp ce pe străzi se estimează că mai sunt doar câteva sute.

Al doilea exemplu al celor de la hotnews.ro este Oradea. Aici, în 2003, primăria a concesionat un teren de 15.000 mp unei fundaţii, pentru construirea unui adăpost şi a unui centru de sterilizare. Au fost sterilizate 12.000 de animale care au fost repuse în libertate, în timp ce 4.754 de câini ar fi fost adoptaţi şi au ajuns în Germania, Anglia şi Olanda.

În acest moment, în Oradea ar mai fi circa 250 de câini în libertate şi 410 în adăpost.

Autorităţile din Oradea susţin că, odată sterilizaţi, foarte mulţi câini au  murit pe cale naturală, speranţa medie de viaţă a unui comunitar fiind de zece ani.      

În Suceava, câinii ar urma să fie adunaţi într-un adăpost ce urmează să fie construit în lunca Sucevei, lângă staţia de epurare ACET, unde vor fi sterilizaţi şi ţinuţi până când vor muri. Rămâne de văzut cât de repede se va concretiza acest proiect şi mai ales dacă va avea rezultatul scontat, adică dacă vom scăpa de câinii de pe străzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cronica neagră a sucevenilor omorâţi, mutilaţi sau muşcaţi de câini.
 Vizualizări articol: 1462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Cronica neagră a sucevenilor omorâţi, mutilaţi sau muşcaţi de câini4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bosquito trimis de
(29 mar 2012, 08:30:12
ar trebui sa citesca articolul Brigite Bardot

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei