Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2012 - Anul XVII, nr. 73 (4978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ICCJ: Condamnarea lui Năstase să fie alarma trasă politicienilor; ei nu sunt mai presus de lege

Miercuri, 28 Martie 2012 (17:01:07)

Condamnările din cazul Trofeul Calităţii trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, în sensul că politicienii nu sunt mai presus de lege, că faptele penale şi, în particular, cele de corupţie pe care le comit nu rămân nesancţionate.

"În acest sens, în majoritate, Curtea reţine că exemplul inculpaţilor, sancţionaţi prin aplicarea unor pedepse în cuatum moderat, dar cu executare în regim de detenţie, trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, în sensul că ei nu sunt mai presus de lege, că faptele penale şi, în particular, cele de corupţie pe care intenţionează să le comită nu vor rămâne nesancţionate, chiar dacă deseori, din păcate, de la momentul săvârşirii lor şi până la aplicarea pedepselor trece un interval de timp prea îndelungat, de care inculpaţii nu sunt de cele mai multe ori străini, lucru care s-a întâmplat de altfel şi în prezenta cauză, care a rămas în nelucrare pentru mai mult de nouă luni, ca urmare a unei excepţii de neconstituţionalitate invocate de inculpaţi", noteză cei doi judecători, din trei, care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase.

Judecătorii Ioana Bogdan şi Ionuţ Matei notează în motivarea deciziei din 30 ianuarie 2012 că "implicarea Inspectoratului de Stat în Construcţii a echivalat cu un prejudiciu important adus acestei instituţii, în principal prin neîncasarea taxelor de participare care trebuiau să constituie venituri la bugetul său, dar si prin cheltuirea ilegală a unor sume de bani pentru defăşurarea Trofeului Calităţii".

"Acest dispreţ pentru finanţele unei instituţii publice, dar şi pentru mii de persoane fizice şi juridice, conturează, în persoana inculpaţilor, nişte indivizi lipsiţi de scrupule care, în schimbul unor avantaje imediate şi de perspectivă, au acceptat să încalce legea în beneficiul celui mai important personaj al clasei politice din România anului 2004", arată instanţa supremă în motivarea făcută publică miercuri, 28 martie 2012.

Tocmai de aceea, Curtea apreciază că în cauză se impune aplicarea unor pedepse exemplare, care vor presupune eliminarea temporară din societate a inculpaţilor, prin privarea lor efectivă de libertate.

Curtea reţine că astfel va fi asigurată deopotrivă prevenţia specială, dar şi cea generală, rostul pedepselor aplicate inculpaţilor din procesul Trofeul calităţii fiind de a preîntâmpina săvârşirea în viitor, de către ei sau de alte persoane, a unor noi infracţiuni sau a altora de acelaşi gen cu cele care au format obiectul judecăţii.

"În acelaşi timp, nu poate fi trecut cu vederea faptul că, în realitate, prin schema pusă la punct de către inculpaţi, campania electorală a inculpatului Năstase a ajuns să fie finanţată de mii de persoane fizice şi juridice, participanţi la Trofeul Calităţii, dar fără ştirea şi consimţământul acestora, fiind evident că la momentul la care au luat decizia (patrimonială) de a participa la această manifestare nu au avut reprezentarea că, în realitate, ceea ce se va finanţa prin taxele plătite de ei nu va fi o manifestare animată de scopuri generoase (promovarea şi evidenţierea calităţii în domeniul construcţiilor), ci campania electorală a unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României", mai notează cei doi magistraţi.

Potrivit minutei deciziei instanţei supreme, pedeapsa aplicată în dosarul "Trofeul calităţii" este executorie.

Cristina Rotaru, cel de-al treilea judecător din complet, a considerat că Adrian Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Prin decizia instanţei, lui Adrian Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ICCJ: Condamnarea lui Năstase să fie alarma trasă politicienilor; ei nu sunt mai presus de lege.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ICCJ: Condamnarea lui Năstase să fie alarma trasă politicienilor; ei nu sunt mai presus de lege0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Directia Nationala Anti-dictatura trimis de
(28 mar 2012, 18:10:30
Politicienii nu sunt mai presus de lege? Poate politicienii opozitiei. "Ai nostri" sunt mai presus de lege, doar ei au dat-o, legea aia. Pentru "lupul moralist", oricare ar fi el, o intrebare: Basescu este sau nu mai presus de lege? Daca nu, asa cum inceputul articolului ne-o spune impetuos, atunci ar trebui sa fie deja, mai "prejos" de lege si de functia de presedinte. Datorita dosarului flota, casei din Mihaileanu, dar si datorita derapajelor de la democratie, rasism, discriminarea femeii (vezi acel "hai, cucoana, s-o facem"). Astea sunt infractiuni. Dar, iata ca este mai presus de lege. Daca aceasta condamnare a lui Nastase este... semnal de alarma pentru politicieni, Basescu nu pare sa se teama. Sau poate nu ii este destinat acest semnal de alarma...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei