Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pătraşcu: Igaş nu dat ordin scris pentru ocuparea unor funcţii pentru că ar fi afectat imaginea MAI

Luni, 12 Martie 2012 (17:59:11)

Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a declarat, luni, la instanţa supremă, că Traian Igaş nu a dat un ordin scris pentru ocuparea unor funcţii în minister pentru că ar fi afectat imaginea instituţiei "pe fondul de austeritate".

Adrian Pătraşcu a fost audiat, luni, la instanţa supremă în dosarul privind angajările ilegale din MAI şi Jandarmerie, în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pătraşcu a declarat în faţa instanţei că Traian Igaş nu a dat un ordin scris pentru ocuparea acestor funcţii pentru că ar fi afectat imaginea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La întrebarea unuia dintre judecători de ce nu a solicitat ministrului Traian Igaş un document scris privind angajările, Adrian Pătraşcu a spus că un astfel de document ar fi presupus şi publicarea în Monitorul Oficial, lucru care ar fi afectat imaginea MAI.

"În urma unei discuţii cu Baci şi cu Chesnoiu am înţeles că trebuiau să se reia procedurile de ocupare a posturilor vacante finanţate de la buget. În aceste condiţii, am comunicat structurilor subordonate ca în cazul în care doresc ocuparea unor funcţii să ne raporteze acest lucru (...) la întrebarea instanţei de ce nu i s-a solicitat ministrului Igaş un document scris prin care acesta să-şi asume răspunderea pentru reluarea procedurilor de ocupare a unor funcţii în Ministerul Administraţiei şi Internelor, arăt că un astfel document ar fi însemnat publicarea în Monitorul Oficial şi afectarea imaginii instituţiei pe fondul de austeritate. Precizez că aceasta este o părere a mea", a spus Adrian Pătraşcu.

Fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Constantin Baci a declarat, luni, la instanţa supremă, că Traian Igaş i-a transmis, prin consilierul lui, Niculae Chesnoiu, că vrea ca o persoană din Arad să rămână în MAI şi după plecarea sa.

"Ca urmare a celor transmise prin consilierul Chesnoiu, m-am prezentat la ministru (Traian Igaş, n.r.), care cu această ocazie mi-a comunicat numele unei persoane, spunându-mi ca aceasta «să participe la unul din concursuri şi să rămână în sistem ca militar sau poliţist» şi după plecarea lui. Nu pot să precizez numele acestei persoane, dar cred că în mod cert mi-a spus numele ei. Ştiu însă că această persoană era din Arad", a spus Constantin Baci în faţa instanţei, avocatul acestuia, Viorel Roş, comentând la finalul declaraţiei că această persoană este o femeie.

Totodată, Adrian Pătraşcu a declarat în faţa judecătorilor că Niculae Chesnoiu, Constantin Baci şi fostul secretar Dumitrana veneau la el cu bileţele pe care erau menţionate numele unor persoane care trebuiau puse în anumite funcţii.

"Arăt că atât Baci Constantin, cât şi consilierul lui Igaş, Chesnoiu, dar şi fostul secretar Dumitrana veneau la mine cu bileţele în care erau menţionate numele unor persoane şi au făcut afirmaţia: «ministrul Igaş îi vrea în aparatul central»", a spus Adrian Pătraşcu în faţa magistraţilor.

El a precizat că a luat acest fapt în sensul ca acele persoane să participe la un concurs pentru ocuparea funcţiilor respective.

La sfârşitul audierii în calitate de inculpaţi a lui Constantin Baci şi Adrian Pătraşcu, procurorul de şedinţă a depus la instanţă o cerere de schimbare a încadrării juridice a lui Olimpiodor Antonescu din neglijenţă în serviciu în abuz în serviciu. Solicitarea va fi luată în discuţie la termenul următor din 28 martie, când vor avea loc şi dezbaterile pe fondul cauzei.

În 1 martie, la audierea sa ca martor în acest dosar, fostul ministru de Interne Traian Igaş spunea că nu a ştiut că după numirea lui s-au făcut angajări, dar că imediat ce a aflat a dispus o anchetă.

Igaş a arătat în faţa instanţei că nu a semnat niciun act privind angajarea sau tranferarea ilegală a unor persoane în structura pe care a condus-o. El a precizat că nu a cunoscut imediat ce a ajuns la conducerea Ministerului de Interne vechile ordine date de predecesorii săi şi nici drepturile de decizie ale unora dintre subalterini, fiind vorba despre Constantin Baci, fostul secretar general al MAI.

În iulie 2011, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

În acest dosar sunt judecaţi şi Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, şi Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi "în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane", una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pătraşcu: Igaş nu dat ordin scris pentru ocuparea unor funcţii pentru că ar fi afectat imaginea MAI.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pătraşcu: Igaş nu dat ordin scris pentru ocuparea unor funcţii pentru că ar fi afectat imaginea MAI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei