Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta nuanţează poziţia USL privind depunerea unei moţiuni de cenzură în cazul UMF Târgu Mureş

Luni, 12 Martie 2012 (17:59:52)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că USL va ataca în contencios administrativ eventuala HG privind UMF Târgu Mureş, el precizând că moţiunea de cenzură va fi depusă de către opoziţie în cazul în care decizia referitoare la UMF va fi luată de Executiv prin OUG.

Întrebat dacă USL va depune moţiune de cenzură în ceea ce priveşte situaţia de la UMF Târgu Mureş, Ponta a răspuns: "Staţi un pic. Problema e următoarea: nici ei nu ştiu la ce soluţie au ajuns din punct de vedere juridic".

"În general pentru PDL nu prea există o problemă cu legile şi cu Constituţia. Dar, totuşi, dacă adoptă Hotărâre de Guvern, o atacăm în contencios, avem dreptul. Dacă e vorba de Ordonanţă de Urgenţă, discutăm de moţiune de cenzură", a spus Ponta.

Liderul PSD a spus că situaţia actuală, în care ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, face presiuni asupra Senatului UMF Târgu Mureş, reprezintă "o glumă a istoriei".

"În februarie 2002, Guvernul PSD de atunci a primit un protest public virulent al rectorilor din Cluj împotriva ideii de segregare în Babeş Bolyai şi celelalte universtiăţi pe criterii etnice. Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar Cătălin Baba. Istoia e ciudată, uneori râde de oameni. Cătălin Baba e într-o situaţie mai mult decât penibilă. Poate învăţăm să fim mai consecvenţi, serioşi, pentru că, iată, vremurile se schimbă. E o glumă a istoriei că ministrul Baba e cel care face presiuni celor de la Târgu Mureş că le taie banii dacă nu sunt de acord cu o soluţie politică neadecvată acestui moment", a spus Ponta.

Fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei a declarat, luni, că USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei "în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş".

"Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată", a spus liderul UDMR.

Hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată marţi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri, a declarat, luni,, agenţiei MEDIAFAX, vicepremierul Marko Bela (UDMR).

"Am reuşit să ajungem astăzi la o înţelegere şi mâine Guvernul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă", a afirmat Marko, la finalul şedinţei de luni a coaliţiei.

Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară. Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului.

"Era obligaţia Guvernului să rezolve această problemă şi, conform legii, înfiinţarea de facultăţi intră în atribuţiile Guvernului", a spus Marko.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta nuanţează poziţia USL privind depunerea unei moţiuni de cenzură în cazul UMF Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta nuanţează poziţia USL privind depunerea unei moţiuni de cenzură în cazul UMF Târgu Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei