Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plata taxelor şi impozitelor cu cardul, atractivă pentru peste două treimi dintre români - sondaj

Luni, 12 Martie 2012 (14:21:33)

Plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul este o opţiune atractivă pentru peste două treimi dintre români, însă această percepţie ar fi serios afectată de introducerea unui comision pe tranzacţie, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK România la iniţiativa Visa Europe.

Împreună cu băncile membre din România, Visa Europe desfăşoară în perioada ianuarie - martie, pentru al treilea an consecutiv, campania naţională pentru stimularea plăţii taxelor şi impozitelor locale cu cardul.

În prezent, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul este posibilă la POS în 145 de localităţi şi online în 52 de oraşe.

"Iniţiativele noastre de a stimula plata taxelor cu cardul au avut rezultate remarcabile atât în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelei de acceptare, cât şi educarea populaţiei. Contribuabilii pot să îşi aleagă în prezent modalitatea de plată a taxelor şi, mai mult, pot avea beneficii multiple dacă achită în primul trimestru. Astfel, contribuabilii au o reducere de până la 10% din valoarea taxelor şi, dacă plătesc cu cardul Visa, pot câştiga rambursarea parţială sau integrală a taxelor plătite. În concluzie, le recomand celor care nu şi-au plătit încă taxele să profite de timpul rămas", a declarat într-o conferinţă directorul general al Visa România, Cătălin Creţu.

Jumătate din populaţia bancarizată din mediul urban ştie că are la dispoziţie posibilitatea de a plăti cu cardul la terminalele POS instalate în instituţiile publice, potrivit sondajului.

Această pondere este mai mare pentru respondenţii din Bucureşti (60%), precum şi în cazul respondenţilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%). De asemenea, circa 40% dintre respondenţi cunosc posibilitatea de a-şi plăti taxele online cu cardul utilizând ghişeul.ro sau alte aplicaţii electronice puse la dispoziţie de autorităţile locale.

Totuşi, unul din trei români consideră că plata taxelor este un proces dificil, în principal din cauza birocraţiei, a programului greu de respectat al administraţiilor locale şi timpului îndelungat necesar efectuării plăţilor.

"Românii care trăiesc în străinătate întâmpină şi mai multe probleme în a-şi plăti taxele. Două treimi dintre aceştia consideră că a-şi plăti taxele şi impozitele locale este dificil şi ar plăti direct cu cardul online dacă ar avea această opţiune. În plus, sperăm că numărul primăriilor care acceptă plata taxelor cu cardul, fără comision, va creşte semnificativ întrucât permite contribuabililor să plătească mult mai rapid. Sondajul arată că românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu cardul şi nu vor accepta uşor o schimbare în acest sens. Probabilitatea plăţii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectată de existenţa unui comision", a spus Creţu.

Sondajul arată că procentul respondenţilor care şi-au exprimat intenţia de plată a taxelor la POS a scăzut de la 61% la 26% după ce s-a menţionat plata unui comision pentru tranzacţie. Mai mult, 56% dintre respondenţi au spus că nu vor plăti taxele cu cardul la POS sau online dacă este adăugat un comision.

Valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul aproape s-a dublat anul trecut comparativ cu 2010, la 73,2 milioane de lei, potrivit datelor raportate de băncile din România, membre ale Visa Europe.

Segmentul plăţilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic în 2011, valoarea tranzacţiilor crescând de peste şapte ori.

Potrivit lui Creţu, Visa Europe şi furnizorii de servicii de plată vor continua discuţiile cu autorităţile locale pentru a introduce plata taxelor şi impozitelor locale prin card, până când cel puţin toate reşedinţele de judeţ din România vor oferi acest serviciu, fie la POS, fie online. În prezent doar Iaşi, Alexandria, Piatra Neamţ şi Satu Mare nu acceptă plata taxelor locale cu cardul.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie - februarie în rândul a peste 1.700 de respondenţi, dintre care peste 1.000 fiind reprezentativi la nivel naţional (eroare de eşantionare: 3,1%), restul fiind împărţiti pe eşantioane de respondenţi din diverse oraşe şi din străinătate.

Publicul ţintă a fost reprezentant de contribuabili cu vârste între 25 şi 45 de ani, din mediul urban, care utilizează produse bancare (nu neapărat un card bancar) şi se ocupă de plata taxelor şi impozitelor locale.

Din 2 ianuarie până în 31 martie 2012, toţi cei care îşi plătesc taxele şi impozitele locale cu cardul Visa vor putea participa la o promoţie în cadrul căreia se vor acorda 1.500 de premii prin tragere la sorţi, constând în rambursarea valorii impozitelor şi taxelor locale plătite cu cardul Visa, în limita a 250 de lei.

"Nu e o mare ispravă că plătim, în secolul supervitezei, taxele şi impozitele online", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, prezent la eveniment.

El a adăugat că plata online a taxelor şi impozitelor trebuie să devină o normalitate.

"Nu înţeleg de ce cetăţeanul trebuie să participe la un maraton al cozilor pentru a da bani pentru stat, când de obicei se stă la cozi la promoţii. Cred că e nevoie să rezolvăm plata taxelor şi impozitelor, rapid şi comod. De la birou, de acasă, din faţa calculatorului, de pe telefonul mobil sau de pe tabletă", a spus Mustea.

Potrivit ministrului Comunicaţiilor, prin platforma www.ghiseul.ro au fost efectuate 9.300 de plăţi în valoare de 1,7 milioane de lei.

"Dintre cele 9.300 de plăţi, aproximativ 10% au fost efectuate între orele 22.00 şi 09.00, de către cetăţeni care muncesc peste hotare", a spus Mustea.

El a adăugat că, din păcate, doar 60 de primării din cele 3.200 utilizează sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor www.ghiseul.ro, care a fost lansat în martie 2011.

"Mă întreb cum de avem solicitări şi se grăbesc să folosească sistemul primăriile din Sânnicolaul Mare, Luncăviţa sau Videle şi nu avem încă cereri de la oraşe mari din România", a arătat ministrul.

El a spus că HG 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar ar putea fi modificată în sensul introducerii unor sancţiuni pentru primăriile care nu aderă la www.ghiseul.ro, concomitent cu simplificarea procedurilor de înrolare în sistem.

"Haideţi să nu mai furăm timpul cetăţenilor. Haideţi să recunoaştem că vor fi mai mulţumiţi şi mai fericiţi dacă nu îi ţinem cu orele în faţa ghişeelor. Am convingerea că putem finaliza acest program în timpul cel mai scurt şi mă aştept ca tot mai multe primării să intre în acest sistem şi să prmoveze corect plata taxelor şi impozitelor", a mai spus Mustea.

Visa Europe este deţinută şi condusă de peste 3.700 bănci membre din Europa şi a fost formată în iulie 2004. Visa Europe este independentă de corporaţia globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa, în timp ce ambele companii operează pentru a asigura interoperabilitatea globală.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global. În plus, Visa/Plus este una dintre cele mai mari reţele de ATM-uri din lume, furnizând numerar în monedele naţionale a peste 200 de ţări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plata taxelor şi impozitelor cu cardul, atractivă pentru peste două treimi dintre români - sondaj.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plata taxelor şi impozitelor cu cardul, atractivă pentru peste două treimi dintre români - sondaj5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei