Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 500 de persoane la un marş pentru UMF Târgu Mureş, cerând acceptarea Cartei universităţii

Luni, 12 Martie 2012 (18:00:42)

Peste 500 de persoane, majoritatea studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, au participat, luni după-amiază, la un marş de protest de câteva ore, cerând să fie acceptată Carta universităţii şi autonomie universitară.

Circa trei sute de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi alte aproximativ două sute de persoane s-au adunat, luni după-amiază, în Piaţa Teatrului din municipiu, purtând pancarte cu mesaje precum "Nu separării etnice", "Respectaţi legea", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Vrem autonomie universitară", "Şantajul e ilegal" şi "Baba, nu strica treaba", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Studenţii, purtând banderole albastre pe braţ, care simbolizează unitatea în UMF Târgu Mureş, au scandat, timp de o oră, lozinci precum "Nu distrugeţi UMF", "Respectaţi autonomia universitară", "Vrem autonomie universitară", "Uniţi suntem mai buni", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Nu distrugeţi UMF", "Vrem să învăţăm, nu să protestăm".

Manifestanţii au pornit apoi într-un marş către sediul universităţii, cu un banner pe care scria "Nu vrem implicarea politicului în autonomia universitară" şi un altul, cu acelaşi mesaj, în limbile maghiară şi engleză. Pe parcursul marşului, acestora li s-au alăturat şi alte persoane, astfel că în momentul în care au ajuns la UMF Târgu Mureş erau peste 500 de protestatari.

Studenţii au scandat, atât pe drum, cât şi în faţa UMF Târgu Mureş, "Învăţământ fără politică", "Nu ne separaţi ca să profitaţi", "Nu ne daţi la schimb", "Nu suntem troc politic"; "Vrem să ni se aprobe Carta", "Uniţi suntem mai buni", "Dreptate, dreptate pentru Universitate", "Nu vrem separare etnică", "Noi suntem UMF" şi "Uniţi suntem UMF".

Totodată, aceştia au cântat "În curte la UMF cântă cucuveaua, că ministrul şi ai lui şi-au găsit beleaua" şi au făcut un apel la ministrul Educaţiei să accepte Carta în forma aprobată de Senatul Universităţii, strigând "Domn' ministru, ascultaţi - Carta să ne-o aprobaţi".

Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, a declarat presei că protestul are ca scop exprimarea opoziţiei studenţilor faţă de "nedreptăţile care se fac împotriva autonomiei universitare a UMF Târgu Mureş".

"Vrem să ni se aprobe Carta UMF Târgu Mureş, deoarece ea nu conţine nimic ilegal şi a fost blocată de-a lungul timpului din considerente politice, după cum se vede şi în presa de astăzi, de către anumite persoane din conducerea ţării', a declarat Zolog.

Marşul de protest s-a desfăşurat fără incidente, încheindu-se în jurul orei 17.15.

Conducerea UMF Târgu Mureş a cerut în instanţa de contencios administrativ recunoaşterea Cartei adoptate, pe care o consideră elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care Ministerul Educaţiei nu a transmis observaţii.

Parlamentarii UDMR nu participă, luni, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată marţi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

De asemena, Constantin Copotoiu spunea că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni - printr-o adresă semnată de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.

"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o luni dimineaţă", a afirmat Copotoiu.

Potrivit acestuia, în adresa transmisă conducerii universităţii ministerul îi atrage atenţia că are obligaţia elaborării Cartei în conformitate cu legislaţia în vigoare şi că alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate în urmă cu câteva săptămâni, nu sunt legale, întrucât Carta nu este aprobată.

Rectorul a spus că universitatea consideră Carta elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care ministerul nu a transmis observaţii, arătând că oricum diferendul legat de Cartă a ajuns în instanţa de contencios administrativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de persoane la un marş pentru UMF Târgu Mureş, cerând acceptarea Cartei universităţii.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 500 de persoane la un marş pentru UMF Târgu Mureş, cerând acceptarea Cartei universităţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei