Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul, la propunerea MECTS, poate înfiinţa facultăţi în universităţi doar în situaţii justificate

Luni, 12 Martie 2012 (17:05:02)

Guvernul, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), poate înfiinţa facultăţi în cadrul universităţilor de stat doar în situaţii temeinic justificate, implicit linii de predare în limbile minorităţilor naţionale, cu consultarea senatului universitar.

Învăţământul superior pentru minorităţile naţionale se realizează în instituţii de învăţământ superior în cadrul cărora funcţionează facultăţi, linii sau programe de studii cu predare în limba maternă, potrivit Legii Educaţiei Naţionale.

În cadrul instituţiilor de învăţământ superior pot fi organizate grupe, secţii sau linii de predare în limbile minorităţilor naţionale, în condiţiile legii.

Totodată, învăţământul superior pentru minorităţile naţionale poate fi organizat în instituţii de învăţământ superior multiculturale şi multilingve. În acest caz, se constituie secţii sau linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, linia de studiu din cadrul universităţii multilingve şi multiculturale se organizează în departamente. Cadrele universitare aparţinând liniei de studiu adoptă şi elaborează un regulament de funcţionare propriu, care stabileşte procedurile de alegere şi alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective în concordanţă cu Carta universitară, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a legii.

Secţia de studiu este o formă de organizare a învăţământului universitar într-o limbă a minorităţilor naţionale, care poate fi instituţionalizată, atât la nivelul universităţii, cât şi în cadrul unei facultăţi, prin departamentul secţiei, care are în componenţă programele de studiu şi structurile organizatorice aferente.

Secţiile beneficiază de autonomie universitară în organizarea activităţilor didactice.

În învăţământul universitar pentru minorităţile naţionale se asigură pregătirea în limba maternă pentru toate ciclurile de studii, respectiv licenţă, master, doctorat, precum şi în învăţământul postuniversitar.

Finanţarea de bază se calculează după un coeficient mărit pentru studenţii care urmează cursurile în limba unei minorităţi naţionale.

În prezent, la UMF Târgu Mureş sunt cursuri predate în română, engleză şi maghiară.

Legea Educaţiei stabileşte cele trei instituţiile de învăţământ superior de stat, având activităţi de predare în limba minorităţilor naţionale cu statut de
universităţi multiculturale şi multilingve. Acestea sunt Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cu predare în limbile română, maghiară şi germană şi
Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Artă Teatrală, ambele din Târgu Mureş, cu predare în limbile română şi maghiară.

Orice facultate se înfiinţează, se organizează sau se desfiinţează la propunerea şi cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituţiilor de învăţământ superior, iniţiată anual de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Guvernul, cu consultarea senatului universitar, poate să înfiinţeze şi să finanţeze, într-o instituţie de învăţământ superior de stat, un program de studii sau o facultate cu acele programe de studii care răspund unor cerinţe stringente de instruire şi formare profesională în domenii de interes naţional.

Programele de studii astfel propuse se supun reglementărilor legale în vigoare referitoare la asigurarea calităţii în învăţământul superior.

O facultate poate include unul sau mai multe departamente, şcoli doctorale, şcoli postuniversitare şi extensii universitare care sunt responsabile de organizarea programelor de studii pe tipuri şi cicluri de studii universitare.

Potrivit Legii Educaţiei, prin excepţie de la prevederile enunţate, în situaţii temeinic justificate, Guvernul, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, poate înfiinţa facultăţi, în cadrul universităţilor de stat, cu consultarea senatului universitar.

Aceeaşi lege reglementează statulul departamentului în cadrul unei instituţii de învăţământ superior. Astfel, departamentul este unitatea academică funcţională care asigură pregătirea în unul sau mai multe domenii de specialitate.

Un departament poate avea în componenţă centre sau laboratoare de cercetare, ateliere artistice, şcoli postuniversitare şi extensii universitare.

Departamentul se înfiinţează, se organizează, se divizează, se comasează sau se desfiinţează prin hotărâre a senatului universitar, la propunerea consiliului
facultăţii sau facultăţilor în care funcţionează.

Sistemul naţional de învăţământ superior include toate instituţiile de învăţământ superior acreditate. O instituţie de învăţământ superior autorizată să funcţioneze provizoriu, conform procedurilor legale în vigoare, devine parte a sistemului naţional de învăţământ superior numai după acreditare.

Rectorul UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni printr-o adresă semnată de către ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.

"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o luni dimineaţă", a afirmat Copotoiu.

Potrivit acestuia, în adresa transmisă conducerii universităţii ministerul îi atrage atenţia că are obligaţia elaborării Cartei în conformitate cu legislaţia în vigoare şi că alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate în urmă cu câteva săptămâni, nu sunt legale, întrucât Carta nu este aprobată.

Rectorul a spus că universitatea consideră Carta elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care ministerul nu a transmis observaţii, arătând că oricum diferendul legat de Cartă a ajuns în instanţa de contencios administrativ.

El a adăugat că îl "nelinişteşte" adresa primită de la minister, pentru că observă o schimbare de abordare faţă de opinia exprimată de Baba când s-a întâlnit cu conducerea UMF Târgu Mureş, inclusiv prodecanul Facultăţii de Medicină, Szabo Bela, şi profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF.

"Am avut surpriza neplăcută ca domnul ministru să vină cu sancţiuni îndreptate împotriva tuturor cadrelor didactice din universitatea noastră, după ce a afirmat că de vină sunt alţii. Eu susţin în continuare ideea de a respecta Legea învăţământului", a spus Copotoiu.

El a arătat că în convorbirea telefonică i s-a spus că universităţii ar putea să i se suspende finanţarea, iar în adresa primită luni de la minister se face trimitere la articolul 125 din Legea Educaţiei 1/2011, care prevede că, dacă o universitate nu respectă obligaţiile legale, se aplică sancţiuni care pot consta în suspendarea finanţării instituţiei de învăţământ, suspendarea rectorului sau reorganizarea acesteia.

Afirmaţiile lui Copotoiu au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută înainte ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, să anunţe că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Uniunea Social Liberală (USL) a anunţat că va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.

Adomniţei a spus că USL cere demisia ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pentru permiterea "ingerinţei" unui partid politic în comunitatea acadamică de la UMF Târgu Mureş, el precizând că HG de înfiinţare a liniei în limba maghiară va fi desfiinţată imediat după venirea USL la guvernare.

"Acestea sunt solicitările şi deciziile USL: unu - demiterea de urgenţă a ministrului Cătălin Baba pentru nepermisul şantaj şi ingerinţă politică, la dorinţa unui partid politic, UDMR, în comunitatea academică de la UMF Târgu Mureş şi doi - dacă totuşi Guvernul Ungureanu şi al PDL va adopta vreo HG de înfinţare a acestei facultăţi, acesta e motivul principal pentru înfiinţarea unei moţiuni de cenzură din partea USL şi va fi şi primul HG care va fi desfiinţat când USL va veni la guvernare", a mai spus Adomniţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul, la propunerea MECTS, poate înfiinţa facultăţi în universităţi doar în situaţii justificate.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul, la propunerea MECTS, poate înfiinţa facultăţi în universităţi doar în situaţii justificate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei