Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Descinderi poliţie

Percheziţii cu mortul pe masă, în casa membrilor unei grupări de spărgători de locuinţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de poliţişti au fost angrenaţi, sâmbătă dimineaţă, într-o acţiune care a vizat săltarea membrilor unei grupări de spărgători de case care a dat lovitură după lovitură în zona Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, începând cu luna decembrie a anului trecut. De la ora 6.00, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, poliţiştii au descins în nouă locaţii, două din Gura Humorului, cinci în Câmpulung şi câte una în comunele Pojorâta şi Sadova.

Ancheta din acest caz a fost efectuată de ofiţerii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

 

Romii din locuinţa unde se afla decedatul, luaţi la „pachet” la audieri

În Pojorâta au fost vizate mai multe locuinţe comune din zona Runc, ocupate de romi. Aici, miercuri, pe 8 martie, un bătrân în vârstă de 78 de ani murise în bucătăria de vară în care locuia, în urma unui incendiu, trupul său fiind găsit carbonizat de pompieri. Sâmbătă dimineaţă, printre romii adunaţi la sicriul mortului se aflau şi câţiva dintre suspecţii poliţiei. Puţin după ora 6.00, „mascaţii” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă i-au săltat pe aceştia odată cu mai multe bunuri furate. De altfel, toţi bărbaţii care se aflau în locuinţe au fost ridicaţi şi duşi la Secţia de Poliţie Pojorâta, pentru a da declaraţii. Acasă, la căpătâiul mortului, au rămas doar femeile, care se jurau că bărbaţii lor nu ar fi implicaţi în furturi.

 

Romii, la furat cu complicitatea taximetriştilor

Peste 15 persoane, în majoritate indivizi de etnie romă, au fost ridicate pentru audierile de sâmbătă. Din grupare, au precizat surse judiciare, făcea parte un nucleu de şapte-opt persoane, autorii plus complicii acestora, şoferi de taxi în Câmpulung Moldovenesc.

Ca mod de operare, hoţii, indivizi de etnie romă, se urcau în taxiuri şi plecau la furat, vizând case de vacanţă sau locuinţe ale unor proprietari plecaţi în străinătate ori despre care aveau informaţii că sunt plecaţi o perioadă de timp de la domiciliu. De multe ori aceştia acţionau inclusiv ziua, forţând uşile ori geamurile locuinţelor.

Anchetatorii au mai stabilit că în multe cazuri şoferii de taxi îi aşteptau şi îi preluau după comiterea faptelor, ori reveneau în locaţiile indicate de spărgători, unde încărcau în propriile maşini bunurile sustrase.

 

Poliţiştii adună numărul de furturi comise de hoţi

Probatoriul iniţial al anchetatorilor a cuprinse şapte fapte de furt (cinci comise în Câmpulung, două în Vama şi una în Gura Humorului) numai în aceste cazuri prejudiciul depăşind 43.000 de lei.

Ofiţerii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au informaţii însă că autorii au comis mult mai multe fapte de furt. De altfel, chiar sâmbătă, la câteva ore după ce suspecţii au fost săltaţi, alte două părţi vătămate au sesizat poliţia.  

Poliţia oraşului Frasin a fost sesizată că în perioada 5-10 martie, prin spargerea unui geam, s-a pătruns în cantina Centrului de Agrement Bucşoaia, de unde au fost furate numeroase bunuri (chiuvete, două sute de farfurii, scaune, senzori de mişcare şi detectare a fumului, vase şi capace din inox, practic tot ce s-a găsit în interior).

Tot sâmbătă, Elisabeta Ş., în vârstă de 66 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, a sesizat poliţia locală că în perioada 3-10 martie, când nu a mai fost pe la o locuinţă moştenită, persoane necunoscute i-au forţat uşa de acces, furând un aragaz, două perne şi o pătură.   

Anchetatorii cred că şi aceste fapte au fost comise tot de membrii grupării. De altfel, după mediatizarea acţiunii în forţă de sâmbătă dimineaţă, este de aşteptat ca şi alte victime ale furturilor să sesizeze poliţia.

 

Patru romi săvârşeau efectiv furturile

Din casele suspecţilor, poliţiştii au ridicat electronice, bijuterii, haine, instrumente muzicale, bani etc., bunuri care, precizează anchetatorii, aparţin părţilor vătămate.

După audieri, anchetatorii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a opt indivizi. Este vorba de Cristian Calancea, în vârstă de 27 de ani, din comuna Sadova, Elvis L., de 17 ani, din Pojorâta, Suraj Lăcătuş, de 27 de ani, din Pojorâta şi Augustin Sztan, de 23 de ani, din Sadova, puşi sub acuzare pentru infracţiunea de furt calificat.

De asemenea, pentru complicitate la furt, au fost reţinuţi pentru 24 de ore Florinel Rusu, de 33 de ani, Iulian Paliec, de 43 de ani şi Constantin Latiş, de 49 de ani, toţi trei taximetrişti din municipiul Câmpulung Moldovenesc, acuzaţi că îi duceau şi îi aduceau pe autori de la locul faptelor şi le transportau bunurile furate. Un al optulea reţinut pentru 24 de ore este Bogdan Croitoru, de 28 de ani, din Gura Humorului, acuzat şi el de complicitate la furt.  

 

Maşinile a trei taximetrişti, ridicate de poliţie

Anchetatorii au ridicat în vederea continuării anchetei cele trei maşini ale taximetriştilor cercetaţi în dosar. Este vorba de o Dacia Logan, un Fiat şi un Mitsubishi.

Unul dintre taximetriştii din Câmpulung Moldovenesc, Mircea Stan, care nu este cercetat în dosar, a declarat:

„Ei ne sunau pe telefon, dar eu aseară (n.r. vineri noapte) nu am vrut să mă duc. Eu i-am dus o singură dată la Stulpicani, i-am aşteptat o oră, o oră şi jumătate, după care i-am adus înapoi. Totdeauna le luam banii înainte, nu aveam încredere în ei”, a spus bărbatul, explicând că nu avea habar cu ce se ocupă aceştia.  

 

Mandate de arestare pe numele a trei dintre suspecţi

Ieri, după expirarea ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au decis să-i prezinte instanţei, cu propunere de arestare, pe trei dintre suspecţi.

Este vorba de trei dintre cei puşi sub acuzare pentru comiterea efectivă a furturilor.

Ieri după-amiază, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a admis propunerile, emiţând mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Cristian Calancea, în vârstă de 27 de ani, şi Augustin Sztan, de 23 de ani, în timp ce pe numele minorului de 17 ani Elvis L. s-a emis mandat de arestare pe o perioadă de 19 zile.

În privinţa celor trei taximetrişti, s-a dispus o interdicţie de practicare a profesiei, pe o perioadă de 30 de zile.

De precizat că descinderile de sâmbătă dimineaţă au fost asigurate de numeroase efective de la Poliţia Câmpulung Moldovenesc şi Poliţia oraşului Gura Humorului, care au acţionat alături de „mascaţii” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă.

 

Anchetă extinsă printre taximetrişti suspecţi din Câmpulung

O importantă componentă a anchetei din acest caz se referă la contribuţia taximetriştilor la comiterea faptelor.  

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Sorin Iaşinovschi, a precizat că există informaţii certe că unii şoferi de taxi plimbau realmente hoţii dintr-o localitate în alta, îi aşteptau să comită faptele şi apoi transportau bunurile la domiciliile lor. Conform procurorului, în aceste condiţii nu există nici un dubiu al complicităţii taximetriştilor, probele din dosar arătând că aceştia ajunseseră la o relaţie bine închegată şi răspundeau imediat la solicintând romilor.

Trei taximetrişti sunt puşi oficial sub acuzare, iar maşinile le-au fost ridicate în vederea confiscării, însă, a precizat prim-procurorul, ancheta în rândul acestora va continua şi chiar se va extinde.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziţii cu mortul pe masă, în casa membrilor unei grupări de spărgători de locuinţe.
 Vizualizări articol: 6824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
Percheziţii cu mortul pe masă, în casa membrilor unei grupări de spărgători de locuinţe3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(12 mar 2012, 13:05:40
Nu se dau solutii anterior actiunii . Cum de nu ????? si mai sunt articole de interventie a politiei . ASA CA CIOCUL MIC , EI SUNT LA PUTERE NU INFRACTORII .
1.1  RE: Comentariu trimis de
(12 mar 2012, 15:50:48
Boșorog portocaliu, iar dai lecții de etică online în timpul serviciului de bugetar?
De unde ai învățat vorba asta cu „ciocul mic”? Cumva de la Anca Constantinescu?
Văzuși ultimele știri prin care trei organe cu caschetă bătură un coleg de-al lor - anchetator sub acoperire. CE PĂRERE AI DESPRE ACEST SUBIECT?
(p.s. gândește-te bine, de 2 ori, înainte de a întoarce cheia în contact!
Poate ... nu mai funcționează electromotorul!)
2.   Gresit...? trimis de
(12 mar 2012, 14:44:07
''probele din dosar arătând că aceştia ajunseseră la o relaţie bine închegată şi răspundeau imediat la solicintând romilor.''

Voi nu mai corectati inainte sa tipariti?
3.   Comentariu trimis de
(12 mar 2012, 17:04:06
Probabil ala ce o lua era unul ca tine facea bale la risnita cind nu era cazul si ptr. a o musca toata lumea e de acord depinde cum se procedeaza . Tu auzisi ca la Tmisoara un dezaxat civil ca tine neinhamat politic a batut un bebe de 6 saptamini si ia rupt antebratul . Sa nu mai amintesc de groaza de infractiuni comise de descreierati a caror solutionare iti revin tie pirlitule , in nici un caz ci tot acestor politisti pe care cu nesimtire ii blamati . Mie lehamite de asemenea otrepe si provocatori , noroc de oameni de conditie care stiu ce este de respectat si la politie .
4.   Statutul polițistului trimis de
(13 mar 2012, 09:40:53
SECŢIUNEA a 2-a
Îndatoririle poliţistului

ART. 41
Poliţistul este dator:
c) să îşi perfecţioneze continuu nivelul de instruire profesională şi generală;

ART. 42
Poliţistul este obligat:
d) să aibă o conduită corectă, să nu abuzeze de calitatea oficială şi să nu compromită, prin activitatea sa publică ori privată, prestigiul funcţiei sau al instituţiei din care face parte.

ART. 45
(1) Poliţistului îi este interzis:
a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;
b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

Totuși stau și mă gândesc dacă polițiștilor, în calitatea lor de funcționari publici cu statut special, nu le este aplicabilă ÎNDATORIREA DE A CUNOAȘTE ȘI DE A FOLOSI CORECT LIMBA ROMÂNĂ? (așa cum stipulează art. 41 lit. c) din statut)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei