Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii UDMR au primit mandat de la Kelemen să nu participe la şedinţa Camerei

Luni, 12 Martie 2012 (16:51:05)

Parlamentarii UDMR au primit, luni, mandat de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la şedinţa Camerei Deputaţilor, aşteptând adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat că parlamentarii Uniunii au primit mandat după şedinţa grupului de la preşedintele Uniunii să nu participe la lucrările Camerei de luni.

"Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş", a spus Mate Andras.

Întrebat dacă decizia a fost luată la şedinţa de grup a UDMR, liderul deputaţilor Uniunii a declarat: "După şedinţa grupului, am primit acest mandat din partea preşedintelui Uniunii".

El a mai spus că nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Anterior, se hotărâse ca marţi să nu aibă loc şedinţă de vot final la Camera Deputaţilor.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a declarat, luni, că deputaţii nu vor avea în această săptămână o şedinţă de vot final asupra proiectelor de lege, decizia aparţinând liderilor grupurilor parlamentare.

"Liderii de grup au decis ca votul final asupra proiectelor de lege să nu fie marţi, ci săptămâna viitoare, pentru a adopta mai multe proiecte de lege până atunci în comisii şi în plen", a explicat Pardău.

Aceasta este a doua săptămână în care deputaţii nu dau votul final asupra proiectelor de lege, în timp ce opoziţia îşi continuă protestul parlamentar şi nu participă la lucrările Legislativului.

Deputaţii lucrează în această săptămână doar trei zile, urmând ca de joi, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, să aibă activităţi în teritoriu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei "în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş".

"Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată", a spus liderul UDMR.

Hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată marţi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri, a declarat, luni,, agenţiei MEDIAFAX, vicepremierul Marko Bela (UDMR).

"Am reuşit să ajungem astăzi la o înţelegere şi mâine Guvernul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă", a afirmat Marko, la finalul şedinţei de luni a coaliţiei.

Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară. Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului.

"Era obligaţia Guvernului să rezolve această problemă şi, conform legii, înfiinţarea de facultăţi intră în atribuţiile Guvernului", a spus Marko.

USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii UDMR au primit mandat de la Kelemen să nu participe la şedinţa Camerei.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii UDMR au primit mandat de la Kelemen să nu participe la şedinţa Camerei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei