Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 feb 2012 - Anul XVII, nr. 41 (4946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Angajatul ideal, la AJOFM Cluj - nu ia pauză de masă şi nici bani pentru orele suplimentare

Luni, 20 Februarie 2012 (17:39:01)

"Funcţionarul electronic" le permite, de luni, şomerilor din Cluj şi Alba să obţină viza lunară şi să vadă locuri de muncă disponibile, prin scanarea degetului mare. Totodată, el e angajatul ideal: nu iese în pauză de ţigară sau de masă, nu cere bani pentru orele suplimentare şi nu se îmbolnăveşte.

Patru infotouch-uri - sistem numit "Funcţionarul electronic" - stau aliniate lângă perete, în holul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, desprinse parcă dintr-un laborator IT, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şomerii şi persoanele care caută un loc de muncă în judeţele Cluj şi Alba le pot accesa şi, printr-o simplă atingere a ecranului, au acces la informaţii privind locurile de muncă disponibile, pe care le pot lista pe loc. Se evită, astfel, cozile de la ghişee şi inerentele certuri, ba între cei care stau la rând, ba între ei şi angajatele instituţiei.

Cristi are 20 de ani şi îşi caută loc de muncă la AJOFM Cluj. Nu e şomer, a terminat liceul şi ar vrea să se angajeze. E obişnuit cu calculatorul aşa încât, pentru el, să identifice tastatura de pe ecran şi să scrie "ospătar" e floare la ureche. Aplicaţia îi deschide locurile de muncă vacante disponibile, iar tânărul mai caută posturi de dulgher sau şofer. Are noroc la ultima căutare, câteva posturi de şofer categoria B sunt oferite de mai multe firme. La o simplă apăsare de tastă pe ecran, maşinăria "scuipă" o hârtie cu oferta găsită. Simplu. Rapid. Eficient.

"E foarte tare. Vii, cauţi pe ecran, apeşi pe câteva taste, iar aparatul îţi listează locurile de muncă, cu numărul de telefon inclus al firmei care are job-uri. Nu mai stai să scrii de mână ce ai găsit", spune tânărul, pregătit să sune la mobil din mers, pentru a întreba de postul de şofer găsit.

Ioniţă Pop este electrician. Are 50 de ani şi este şomer aflat în evidenţele AJOFM Cluj de aproape un an. Se codeşte în faţa maşinăriilor. Nu ştie ce este funcţionarul electronic. Era obişnuit cu sistemul clasic, să vină să stea la rând la un ghişeu, poate şi o oră, ba la viza de şomaj, ba să întrebe ce locuri de muncă noi au mai apărut în domeniul său. Nu a lucrat pe calculator, aparatul e o noutate cu care, la vârsta lui, trebuie să se obişnuiască.

Pentru că sistemul e o noutate absolută pe plan naţional, un angajat al AJOFM Cluj îi dă o mână de ajutor. Ecranul infotouch-ului are un mic apendice din plastic, în lateral, iluminat discret de un led albastru.

"Apăsaţi aici pe ecran unde sunt tastele cu numere şi scrieţi CNP-ul. Iar acum trebuie să vă scanaţi degetul mare şi îl ţineţi apăsat câteva secunde în lateralul ecranului. Imediat pe ecran vă apar numele şi datele personale de contact, istoricul locurilor de muncă precedente şi situaţia la zi a indemnizaţiei de şomer primită. Dacă apăsaţi pe tasta «mediere» vă apar locurile de muncă disponibile în meseria dumneavoastră şi puteţi să listaţi direct oferta. Dacă vreţi să urmaţi cursuri de formare profesională, puteţi scrie în ce meserie aţi dori. Data viitoare veniţi direct la aparat, nu mai staţi la ghişeu pentru a vă pune ştampila pentru viza lunară de şomaj. Apăsaţi pe «viză» şi vi se listează automat, cu programarea pentru luna viitoare", explică Ovidiu Tiptiş.

El precizează că nu este vorba de o amprentare, ci de o scanare a imaginii degetului mare al unei persoane, care este transformată de către soft-ul aparatului într-un cod numeric aferent CNP-ului acestuia. Se evită, astfel, prezenţa la infotouch a unei alte persoane pentru viza lunară de şomaj.

"Din luna martie, toate vizele de şomaj se vor elibera lunar numai prin intermediul funcţionarului electronic. Oamenii vor trebui să se adapteze", subliniază Tiptiş.

Ioniţă Pop rămâne cu gura căscată.

"E ceva nou pentru mine. Nu mai aştept la rând, e timp pe care nu îl mai pierd", spune bărbatul.

În faţa unui aparat apare şi un tânăr, care nu mai vrea să stea la ghişeul pentru viza de şomaj. Marian Şerdean e şomer de trei luni, are 27 de ani şi a venit la AJOFM Cluj să îşi pună viza lunară.

Tastează rapid CNP-ul, îşi lipeşte degetul, i se scanează, după care apasă pe tasta "viza". Aparatul îi scoate hârtia pe care o ataşează la carnetul de şomaj.

"Mi se pare un sistem mult mai practic şi rapid şi reduce timpul de stat. Îţi rezolvi problemele mult mai repede, nu mai stai la ghişee", arată tânărul, aflat în căutarea unui post de şofer.

La ghişeul de viză este lipit un anunţ care se adresează celor care stau la coadă şi îi avertizează să fie atenţi la hoţii de buzunare. Noul sistem mai are un rol, acela de a evita dispariţia portmoneelor din buzunarele şomerilor.

"Funcţionarul electronic", care permite eliberarea vizei de şomaj prin scanarea degetului mare, a devenit operaţional de luni la AJOFM Cluj. Sistemul face parte dintr-un proiect cu fonduri europene finanţat din Fondul Social European implementat de AJOFM Cluj pentru cei peste 17.000 de şomeri din judeţele Cluj şi Alba, în valoare de 3,2 milioane de euro.

În sediile celor două agenţii au fost plasate câte 12 infotouch-uri, "funcţionari electronici", despre care directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, are o caracterizare specială.

"Funcţionarul electronic este angajatul ideal. Nu ia pauză de masă sau de ţigară, nu se îmbolnăveşte şi nu pleacă în concediu medical, nu cere bani pentru orele suplimentare, nu se ceartă cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă", a explicat Don.

Potrivit acestuia, noul sistem a rezolvat unele dintre cele mai importante şi des întâlnite probleme în activitatea de relaţii cu publicul, şi anume "aglomeraţia, ineficienţa şi lipsa de operativitate", producând şi o decongestionare a activităţii funcţionarului de la ghişeu, ceea ce duce la o creştere a randamentului activităţii sale.

La sediul AJOFM Cluj a avut loc, luni, şi o instruire a experţilor din acest proiect, din cele două judeţe.

 

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatul ideal, la AJOFM Cluj - nu ia pauză de masă şi nici bani pentru orele suplimentare.
 Vizualizări articol: 468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajatul ideal, la AJOFM Cluj - nu ia pauză de masă şi nici bani pentru orele suplimentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei