Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2012 - Anul XVII, nr. 39 (4944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Iarna deszăpezește în noi Omenia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Homo homini, lupus, glăsuiau latinii, comprimând în trei cuvinte realitatea dură că oamenii aveau, au, ei între ei, cruzimea fiarelor. Că omul pentru om e lup, extirpând în el omenia, mila, compasiunea, dragostea, sentimentul salvator al întrajutorării, constatăm zilnic, într-o lume tot mai nemiloasă, tot mai agresivă, tot mai crudă. Treceam, ca neam latin, cel mai adesea sentimental, drept o spiță opusă nemților. Nemții, auzeam, sunt reci ca niște țurțuri, nu știu ce-i taifasul pe uliță, nu ies din mecanica îndatoririlor zilnice, nu te invită să le treci pragul, nu se știu unul pe altul. Când am ajuns și eu în Germania, mai întâi în cea divizată, apoi în cea reunită, aveam să constat, cel puțin la nivelul scriitorilor și jurnaliștilor pe care i-am cunoscut, că nu-i chiar așa. Lipsește, într-adevăr, genul nostru, balcanic și latin, de efuziune a comunicării. Dacă luăm și un întăritor (de sentimente), pupăm și stâlpul din colț. Cin’ se ia cu mine bine, zice un cântec oltenesc, îi dau haina de pe mine. Așa e sau așa era. De la un timp ne-am câinoșit. De ce? – am întrebat un reputat sociolog, doctor în suferințele colectivităților. Fiindcă, zicea el, viața în general s-a câinoșit, a devenit nemiloasă. Cum să fii bun când nimeni nu mai e bun cu tine?!
Și totuși. Și totuși, ce? Blestemul acestei ierni, fiindcă pare a fi un blestem, nu atât prin uriașele cantități de zăpezi căzute, zăpezi pe care mă încăpățânez să le iubesc, ci prin gerurile ucigașe și viscol, decontat prin sute de morți (contabilitatea celor 87, care de fapt sunt 79, e falsă, cinică, mizerabilă, atenuând statistic vina unei cârmuiri nemernice), blestemul, zic, al acestei ierni a lăsat și lasă în urmă, dezgropat din mâl și deszăpezit cu mâinile goale, sentimentul redescoperit al omeniei, al Omeniei cu O mare.
Îmi vin în odaie, prin televizor, dovezile și simt în colțul ochilor cum se strecoară o lacrimă. Dumnezeule, ce nu fac guvernanții, ce nu fac instituțiile, fac, într-un avânt sufletesc pe care nu l-am mai întâlnit cu o asemenea extindere, cetățenii. Săraci și bogați, funcționari pe care nu-i dă preaplinul afară din case, sportivi sau suporteri ai echipelor care se bat în arene, pensionari care-și duc viața de pe o zi pe alta au pus și pun mână de la mână pentru a-i ajuta pe cei mai năpăstuiți azi decât năpăstuiții. Strâng ajutoare și donează bani pentru cei care sunt încă sechestrați în cavouri de zăpadă și gheață, protestatarii din Piața Universității, pensionarele dintr-o asociație stradală, jandarmii, cei antrenați să ne cotonogească dacă protestăm împotriva puterii și chiar polițiștii, atâția câți mai sunt după ce, aruncând cu caschetele în zidurile Cotrocenilor, au stârnit ura de moarte a lui Zeus, marele devorator de țară. Da, românii au redescoperit, pitită în ei sub straturi de colb sau gheață, floarea de colț, atât de rară și atât de gingașă, a Omeniei. Evreilor, pentru a ieși din robie, pentru a se vindeca de statutul de sclavi, le-au trebuit 40 de ani de încercări în deșert, de traversare a morții pentru a redeveni vii. Nouă ne-a trebuit această nemiloasă cotizație de morți pentru a înțelege că suntem, că putem fi din nou un popor – sensibil, uman, cu suflet – și nu o gloată.
Am văzut vlăjganii de la echipa națională de rugby opintindu-se în lopată pentru a degaja intrările unor spitale și școli, am văzut jurnaliști ajutând băbuțele dintr-un sat nu doar cu alimente, ci și cu brațele, degajând intrări devenite subterane, am văzut cetățeni tineri, fără nume și faimă, trudind în niște sate unde nu au neamuri, părinți, amici, însuflețiți doar de mila față de semeni, de dorința de a face bine, de a salva ce mai e de salvat. Majestatea Sa Regele a trimis, cu mașinile grele puse la dispoziție de Armată, lemne de foc amărâților troieniți în Bărăgan, un Bărăgan chel, de unde au dispărut lizierele, pădurile, pomii, gardurile vii și au rămas, unică stavilă în calea viscolului, casele, satul.
Scriam, zilele trecute, un articol, găsibil pe site-ul AM Press, care se chema parcă „Guvernați de teroarea iernii”. Azi descopăr România guvernată de Omenie. Este cel mai inimos guvern pe care l-am avut vreodată, cu sediul nu în Palatul Victoria sau în Palatul Cotroceni, ci în sufletele noastre. Statul suntem noi, citeam undeva. Da, scăpat o clipă din mâna hrăpăreților, preocupați acum de ciorditul ajutoarelor și transformarea lor în mită electorală, statul a redevenit al oamenilor. Sezonier, firește, fiindcă lupii se vor întoarce. Acum, cât sunt troiene. În primăvară s-ar putea să le fie mai greu, fiindcă ciobanii s-au trezit și vor alunga fiarele de la stână.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iarna deszăpezește în noi Omenia.
 Vizualizări articol: 2248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Iarna deszăpezește în noi Omenia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 11:17:20
Sunt din 1924 și parcă vorbesc despre clasa politică dâmbovițeană...
Iaca:
„La noi, dimpotrivă, păcatul lipsei unui caracter negativ i se adaugă distrugerea constantă a puținului pe care fiecare a avut norocul să-l învețe în școală. Șobolanii care otrăvesc politica noastră devorează acele fărâme din sufletul și memoria celor umili, în măsura în care mizeria nu și-a luat deja această însărcinare.”
------
„ Transformarea unui popor în națiune presupune crearea unui mediu social sănătos, platformă necesară pentru educarea individului. Numai cel ce a învățat, acasă și la școală, să aprecieze superioritatea intelectuală și economică și în special politică a țării sale va fi în stare să simtă - și va simți – mândria de a-i aparține. Nu lupți decât pentru ceea ce iubești; nu iubești decât ceea ce respecți; iar pentru a respecta trebuie cel puțin să cunoști.”
------
1.1  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 11:18:28
„[…] cu cât șeful însuși crede mai puțin în cele susținute public, cu cât justificarea acestora este mai găunoasă, mai ternă, cu atât ea alege mijloacele mai vulgare. El nu se gândește să se pună chezaș manifestărilor sale politice: nu-ți dai viața decât pentru convingerile tale. În acelașii timp, exigențele față de partizani devin tot mai mari și mai nerușinate, până când sacrifică și ce mai rămăsese în el din un șef, pentru a deveni un politician: acel soi de oameni a căror unică și veritabilă convingere este absența oricărei convingeri, asociată cu o insolență inoportună și cu o artă nerușinată de a minți.
Dacă, spre nenorocirea oamenilor cinstiți, un asemenea șmecher ajunge în parlament, trebuie să se știe, încă de la început, că maniera sa de a face politică nu va mai consta decât într-o luptă eroică pentru păstrarea acestei „vaci de lapte” pentru sine și pentru familia sa. Mai târziu, când soția și copiii vor trăi pe spinarea lui, el va lupta și mai aprig pentru mandatul său. Oricine se va orienta spre politică va deveni, ca urmare, dușmanul său personal; odată cu fiecare mișcare nouă, el se va teme de posibilul început al sfârșitului său și, în fiecare om important, de posibila amenințare a pericolului pe care acesta îl constituie.
Îmi propun să mai revin cu seriozitate la acest soi de ploșniță de parlament.”
------
1.2  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 11:19:46
„ Un șef care trebuie să renunțe la teoriile sale generale, recunoscute ca false, acționează demn numai dacă este gata să suporte toate consecințele. Atunci el trebuie să-și interzică exercitarea publică a activității politice ulterioare. Din moment ce a căzut deja în greșeală în punctele esențiale, poate cădea și a doua oară. În nici un caz nu are dreptul să continue să râvnească la încrederea concetățenilor săi ori s-o accepte.
Astăzi oamenii se conformează prea puțin unei asemenea linii de conduită și aceasta dovedește josnicia universală a secăturilor care se cred actualmente chemate să facă politică.
Dar, măcar de s-ar găsi un singur ales între toate aceste secături!”
------

„Atunci când, […] am intrat pentru prima oară […] ca să asist la o ședință a Camerei Deputaților, m-a cuprins cel mai puternic sentiment de repulsie.
Însă mi-a trebuit foarte puțin timp ca să mă revolt în fața lamentabilului spectacol ce se desfășura sub privirile mele.

Erau prezenți câteva sute de reprezentanți ai poporului, care tocmai aveau de tranșat o chestiune economică importantă. Acea zi mi-a fost de ajuns ca să-mi fac provizii pentru a chibzui câteva săptămâni.
1.3  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 11:20:26
Valoare intelectuală a discursurilor se menținea la un nivel foarte scăzut, în măsura în care le puteam urmări, căci unii din acești domni nu vorbeau [beep], ci [beep] limba lor maternă sau chiar un dialect. Aveam prilejul să aud cu propriile mele urechi ceea ce până atunci nu știam decât din ziare. O masă mișunândă de oameni care gesticulau, se interpelau unii pe alții pe toate vocile și, dominând ansamblul, un lamentabil bătrân bonom, nădușit tot scuturându-și violent clopoțelul și străduindu-se când prin apeluri la calm, când prin imbolduri, să restabilească ceva din demnitatea parlamentară a tonului folosit.
Nu m-am putut împiedica să nu râd.
Peste câteva săptămâni am revenit. Spectacolul se schimbase, era aproape de nerecunoscut. Sala era complet goală. Lumea dormea, câțiva deputați stăteau la locurile lor și se uitau unii la alții căscând, unul dintre ei „vorbea pe larg”. Un vicepreședinte era prezent și cerceta sala cu un aer vădit plictisit.
Am început să reflectez. Acum, de câte ori aveam timp, mă întorceam la [beep] și, de fiecare dată, tăcut și atent, priveam spectacolul, ascultam discursurile – când erau inteligibile – studiam figurile mai mult sau mai puțin inteligente ale acestor aleși ai națiunilor acestui stat vrednic de milă […]”
1.4  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 11:24:46
O poveste lacrimogenă (care nu e deloc poveste)
E tranzitul intestinal românesc postdecembrist
Fără stil , fără eleganţă doar o politică “care este”
Asta mă face să-mi cam fie dor de regimul comunist

Atunci n-aveai nimic dar simţeai c-aveai totul
Acum ai totul (cică) da’ n-ai nimic ( defapt )
Acum ţi se spune : pleacă , ţi-e liber paşaportul !
Dar românul şi să plece şi să stea-i inapt

De la copita politicii băsiste ai o urmă-n buzunar
Eşti cu operaţia deschisă aşteptând un doctor ce nu vine
Orice calamitate-i în juru-ţi îţi pare-a fi .. secundar
Iar un ecou exhaustiv parcă revine : SĂ TRĂIEŞTI BINE !

1.5  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 12:35:29
Boșorogii de tip Tyrannosaurus Red ies din viața publică numai cu picioarele înainte. Așa i-a învățat tătuca lor Lenin că trebuie să facă.
De asta trebuie tot timpul să le fie reamintit cine sunt și de ce kaka au în creierul lor de oameni noi. Chiar cu riscul de a irita generațiile mai tinere cu limbajul ponosit folosit.
Oare când va înțelege boșorogimea decrepită că este timpul să facă un pas înapoi marsh și să lase generația actual matură să se exprime?
Pentru ca după consumarea acestei semietape morale să acceadă la funcții de decizie cei noi, tineri, curați la creier și care POT face ceva bun pentru această nație?
Întrebări retorice care spuse la urechea PORCILOR DE CÂINI sună ca vorba aiurea a lui Moise!
Da se!
Poate cu ceva pari în cap vor desluși cerințele contemporaneității!
1.6  RE: Ghici de unde sunt citatele? trimis de
(17 feb 2012, 12:38:19
răspunsul era pentru Fantomas.
thumbs down
2.   Christian Wulff trimis de
(17 feb 2012, 12:20:32
De reţinut gestul preşedintelui german de a demisiona.Dar la noi,la noi pe cand?
3.   Comentariu trimis de
(17 feb 2012, 15:20:05
In perioada in care Octavian Goga a fost prim ministru nu exista televiziune.
Aparate de radio erau putine.
Deasemenea, si ziare erau putine.
Asa ca oamenii nu-i prea cunosteau pe politicieni.
Demnitarii nu aveau masina cu sofer. Pentru deplasari foloseau taxiul, apoi se faceau decontarile.

Primul ministru Octavian Goga urma sa vorbeasca la radio.
A luat un taxi pana la Casa Radio. Ajuns acolo,l-a rugat pe sofer sa-l astepte.
Soferul i-a spus ca nu poate sa-l astepte pentru ca se grabeste sa ajunga acasa sa-l asculte pe primul ministru care urmeaza sa vorbeasca la radio.
Atunci Octavian Goga i-a dat un bacsis gras.

Vazand bacsisul, soferul i-a spus primului ministru:
"Il bag in Pi.z.d.a MA-SII pe primul ministru! Eu va astept pe dumneavoastra!"

Intamplarea a povestit-o chiar Octavian Goga

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei