Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 feb 2012 - Anul XVII, nr. 41 (4946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nedumerire

Un ordin ministerial venit în ultimul moment dă peste cap alegerile pentru rector de la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un ordin de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat de proaspătul ministru al Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba, agită apele la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi lasă, practic, alegerile pentru rector în coadă de peşte. 

 

Legea permite, ordinul interzice

Vineri, pe 17 februarie 2012, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc referendumul pentru alegerea noului rector al instituţiei, pentru următorii patru ani de zile. Ziua scrutinului a început normal, fără incidente, iar electorii au început procesul de votare. Potrivit legii şi metodologiei de desfăşurare a alegerilor, orice cadru didactic al USV cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată a avut drept de vot. La mai bine de două ore de la deschiderea procesului electoral, la USV a ajuns un ordin al ministrului Cătălin Ovidiu Baba, prin care s-a adus la cunoştinţa Biroului Electoral că „pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi înscrise cadrele didactice şi de cercetare care au împlinit vârsta legală de pensionare la data susţinerii alegerilor”.

Lista electorilor a fost realizată înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor conform cu prevederile legale, prevederi potrivit cărora orice cadru didactic angajat cu contract pe perioadă nedeterminată are drept de vot. Totodată, mai trebuie spus că ordinul ministrului a ajuns după deschiderea procesului electoral, astfel că este foarte posibil ca unele dintre persoanele cu vârsta de pensionare împlinită, dar încă angajate al USV, să fi votat deja.

„Legea nu limitează dreptul de vot în funcţie de vârsta angajatului. Singurul lucru spus în lege este acela că electorul trebuie să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată”, a declarat Ovidiu Schipor, unul dintre membrii Biroului Electoral al USV.

 

Deschiderea urnelor, în prezenţa reprezentanţilor MECTS

Un alt lucru pe care ordinul semnat de ministrul Baba îl prevede şi care, de asemenea, nu este menţionat în lege, este acela că „la deschiderea urnelor vor participa şi delegaţi din partea Ministerului Educaţiei”. Ovidu Schipor a spus că „este o întâmplare faptul că rezultatele oficiale se publică pe 20 februarie. Dacă metodologia prevedea ca rezultatele să fie publicate în aceeaşi zi, cum se făcea în prezenţa reprezentanţilor MECTS, din moment ce ordinul a venit după deschiderea procesului electoral?”. Acesta a mai precizat că „urnele s-au deschis respectând legea şi metodologia alegerilor, metodologie aprobată de MECTS, la deschiderea voturilor au fost prezente 23 de persoane, nouă persoane de la facultăţi diferite, membrii Biroului Electoral, format din cinci persoane, plus alţi nouă observatori, şi anume câte patru de la facultăţile fiecărui candidat şi un student. Nimeni nu a sesizat nici o neregulă în derularea întregului proces electoral”.

Cele două „puncte sensibile” din ordinul ministrului, respectiv interzicerea dreptului de a mai vota al cadrelor care au atins vârsta de pensionare  şi cel referitor la deschiderea urnelor de vot, care se face doar în prezenţa unor reprezentanţi ai MECTS, lasă alegerile de la USV în coadă de peşte. Nici unul dintre cele două articole ale ordinului nu sunt însă prevăzute şi în lege.

 

Neoficial, Valentin Popa este noul rector al USV

Doi universitari suceveni au candidat pentru funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, de la Facultatea Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, şi prof. univ. dr. Aurel Burciu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, unul dintre actualii prorectori ai USV. Rezultatele neofiociale l-au dat câştigător pe universitarul Valentin Popa, care a  avut cu 19 voturi mai mult decât contracandidatul său, Aurel Burciu. De altfel, la puţin timp după închiderea procesului electoral, Aurel Burciu şi-a recunoscut înfrângerea.

Alegerile de la USV s-au derulat, legea a fost repsectată, însă reprezentanţii universităţii nu ştiu dacă ele vor avea „girul” Ministerului Educaţiei şi dacă rectorul nou ales îşi va prelua funcţia sau nu.

La vot au avut dreptul să participe aproximativ 400 de electori.

Actualul rector al USV, prof. Univ. Dr. Ing. Adrain Graur nu a mai putut candida pentru această funcţie, deoarece este la vârsta pensionării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un ordin ministerial venit în ultimul moment dă peste cap alegerile pentru rector de la USV.
 Vizualizări articol: 3905 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un ordin ministerial venit în ultimul moment dă peste cap alegerile pentru rector de la USV5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SIgur ca da! trimis de
(20 feb 2012, 11:17:14
Oare noul ministru e mai idiot decat funeriu?
2.   Zxz trimis de
(20 feb 2012, 12:23:54
toti vrem politicieni tineri, ne-am saturat de vechile fosile, trebuie doar sa fim intelegatori cu ei....
2.1  RE: Zxz trimis de
(20 feb 2012, 13:41:15
@ILONA - Cred ca ai gresit articolul. Despre care politicieni ai citit tu in articol ? Cand te uiti in oglinda ce vezi ?
3.   Regele a murit, traiasca regele! trimis de
(21 feb 2012, 08:55:19
Un ordin de ministru nu poate bate o lege. Sa spunem ca acest ordin completeaza legea dar si asa, trebuie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei si nu se aplica retroactiv.. In forma actuala, acest ordin poate fi folosit la ambalat ajutoare pentru sinistrati. Nu pricep nedumerirea celor din biroul electoral, ca le trebuie nu stiu ce gir al ministerului. Cine a castigat alegerile este rectorul USV, iar acest lucru il poate confirma Tribunalul Suceava, sectia contencios administrativ, in maxim 48 de ore. Bafta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei