Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate pentru accelerarea judecăţilor

Marţi, 24 Ianuarie 2012 (14:07:34)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat importanţa, pentru mediul de afaceri, a noului Cod de procedură civilă (Cpc), care încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat marţi, la primul eveniment organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română în acest an, cu tema "How to Create a Good Business Environment. The implications of the new Code of Civil Procedure for the business environment". În cadrul evenimentului, ministrul Justiţiei a abordat importanţa şi efectele noului Cod de procedură civilă, precum şi alte aspecte ale noului cadru legislativ al României.

În discursul său, ministrul Justiţiei a subliniat importanţa, pentru mediul de afaceri, a noului Cod de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare în luna iunie 2012, o prezentare succintă a acelor noutăţi care sunt gândite să îmbunătăţească competenţa materială a instanţelor, să simplifice procedurile şi să unifice jurisprudenţa.

Noul Cod de procedură civilă consacră o serie de instituţii noi, precum procedura privind cererile de valoare redusă, procedura de filtrare a recursurilor, contestaţia privind tergiversarea procesului sau sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor probleme de drept.

De asemenea, noul Cod de procedură civilă încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, regândirea soluţiilor pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac ori noua soluţie promovată în materia recursului în interesul legii, modificări aduse procedurilor de executare silită etc.

În partea dedicată întrebărilor şi răspunsurilor, accentul a căzut pe capacitatea sistemului judiciar de a implementa noile Coduri.

"Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor, pentru justiţiabili şi pentru stat. Noul Cod de procedură civilă trebuie însă acompaniat de către Consiliul Superior al Magistraturii prin măsuri de alocare raţională a resurselor umane în sistem şi de către preşedinţii de curţi prin intensificarea pregătirii profesionale", a declarat ministrul Predoiu.

Evenimentul a fost moderat de Raymond Breden, preşedintele Camerei de Comerţ Britanico-Române şi a beneficiat de prezenţa E.S. Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, invitat de onoare. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai profesiilor juridice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate pentru accelerarea judecăţilor.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Noul Cod de procedură civilă reprezintă o oportunitate pentru accelerarea judecăţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei