Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nichita la manifestările de la Iaşi: Să le reamintim celor de la putere vorbele lui Cuza

Marţi, 24 Ianuarie 2012 (13:29:45)

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, lider al PSD, le-a spus participanţilor la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române care au loc în Piaţa Unirii şi la care au fost prezenţi şi liderii opoziţiei că parlamentarilor şi celor de la putere trebuie să le fie reamintite "vorbele lui Cuza".

În Piaţa Unirii din Iaşi au susţinut discursuri primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, lider al organizaţiei judeţene a PSD, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi prefectul Dragomir Tomaşeschi, care provine din PDL şi care a fost huiduit de mulţime.

În discursul său, primarul Gheorghe Nichita a spus că "Bucureştiul a rămas dator Iaşiului şi Moldovei".

"Azi nu polemizez şi nu lansez atacuri împotriva nimănui pentru că trebuie să cinstim memoria înaintaşilor noştri. Să recunoaştem sacrificiul Iaşiului şi al Moldovei. Domnitorul Cuza a spus la un moment dat: «Nu uitaţi că acest oraş este leagănul Unirii». Să le amintim parlamentarilor şi celor care se află la putere vorbele lui Cuza. Bucureştiul a rămas dator Iaşiului şi Moldovei", a spus Nichita.

La rândul său, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei prezenţi în Piaţa Unirii să transforme acest an în unul de iubire şi binecuvântare.

"Să transformăm acest an în unul de iubire, unire şi binecuvântare. Acum 200 de ani Moldova a fost sfârtecată în două şi se cuvine ca azi să ne amintim de acel moment", a spus IPS Teofan.

După discursurile oficialităţilor au avut loc depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, a urmat o defilare a militarilor din Garnizoana Iaşi, după care cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii.

În Hora Unirii s-au prins şi Victor Ponta, Crin Antonescu şi liderii locali ai USL, între care varujan Vosganian, Relu Fenechiu, Cristian Adomniţei. În aceeaşi horă, dar la o distanţă mare, s-au prins şi prefectul de Iaşi şi parlamentarii PDL de Iaşi Marius Spânu, Cristina Dobre şi Mihaela Popa.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Unirii din Iaşi are loc un spectacol de muzică populară, iar liderii opoziţiei au plecat pe jos pe bulevardul Ştefan cel Mare până la biserica Trei Ierarhi, unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi unde vor avea loc o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane.

Unii participanţi la manifestările de la Iaşi au scandat "Jos Băsescu", iar mulţi dintre ei au pancarte cu mesaje precum "Jos Băsescu", "Nu comasate", "Vrem anticipate", "Poporul a muncit şi voi l-aţi jerfuit", "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător".

De asemenea, consilierul prezidenţial Iulian Chifu a fost huiduit în momentul în care a depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza coroana de flori din partea Administraţiei prezidenţiale. Huiduieli au fost şi în momentul în care a fost depusă o coroană de flori din partea Guvernului, participanţii strigând "Hoţii" şi "Jos Guvernul".

După manifestările din Piaţa Unirii, începând cu ora 12.00, participanţii sunt invitaţi la o masă tradiţională cu fasole cu cârnaţi, municipalitatea pregătind 10.000 de porţii, alături de 2.000 de porţii de ceai cald, colaci şi vin fiert.

De la ora 17.30, pe bulevardul Ştefan cel Mare este programată retragerea cu torţe, la care vor participa o sută de militari.

Manifestările se vor încheia în piaţa Palatului Culturii, cu un spectacol susţinut de Andra, Marcel Pavel şi Zdob şi Zdub, la finalul concertului fiind programat un foc de artificii.

În oraş vor avea loc şi alte manifestări, organizate atât de Primărie, cât şi de Prefectura Iaşi, printre care lansări de carte, expoziţii şi flash-mob-uri în diverse cartiere, unde ieşenii vor fi invitaţi să danseze Hora Unirii.

La ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Române fusese invitat şi preşedintele Traian Băsescu.

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a participat la manifestările de la Iaşi prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, fiind huiduit şi fluierat de mulţime atât în momentul în care i-a fost prezentat onorul şi a fost intonat imnul de stat, cât şi pe parcursul discursului pe care l-a ţinut în faţa celor peste o mie de persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nichita la manifestările de la Iaşi: Să le reamintim celor de la putere vorbele lui Cuza.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nichita la manifestările de la Iaşi: Să le reamintim celor de la putere vorbele lui Cuza0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei