Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inspecţia Muncii (IM): Amenzile pentru muncă nedeclarată au totalizat 25 de milioane de euro în 2011

Marţi, 24 Ianuarie 2012 (17:26:16)

Amenzile pentru încălcarea legii în domeniul relaţiilor de muncă s-au ridicat anul trecut la peste 125.545.000 lei, din care 105.373.700 lei (aproximativ 25 milioane de euro) pentru muncă nedeclarată, precizează IM într-un comunicat în care atrage atenţia asupra riscurilor privind munca la negru.

Potrivit sursei citate, valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă în anul 2011 s-a ridicat la peste 125.545.100 lei (aproximativ 30 milioane de euro), din care 105.373.700 lei (aproximativ 25 milioane de euro) numai pentru muncă nedeclarată.

IM atrage atenţia tuturor cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun acceptând să muncească fără a avea forme legale de angajare, oriunde ar lucra, în ţară sau în străinătate.

"Neplata salariului sau faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii pe care cetăţenii le-au reclamat în cele peste 50.000 de petiţii adresate inspectoratelor teritoriale de muncă şi Inspecţiei Muncii, în anul 2011", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să răspundă tuturor cetăţenilor care le adresează plângeri în maximum 45 de zile de la data înregistrării reclamaţiei iar cetăţenii se pot adresa Inspecţiei Muncii dacă sunt nemulţumiţi de răspunsul inspectoratelor teritoriale de muncă.

IM atrage atenţia că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale nu există nici un fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională iar perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă.

"Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie. În caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap", se mai arată în comunicat.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru scăderea incidenţei muncii nedeclarate, în 2011 a fost înfiinţată linia telefonică gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale, 0800868622.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspecţia Muncii (IM): Amenzile pentru muncă nedeclarată au totalizat 25 de milioane de euro în 2011.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspecţia Muncii (IM): Amenzile pentru muncă nedeclarată au totalizat 25 de milioane de euro în 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei