Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 nov 2010 - Anul XV, nr. 278 (4569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România analizează în continuare problema participării la decernarea premiului Nobel pentru Pace

Joi, 25 Noiembrie 2010 (16:42:29)

 China a solicitat inclusiv misiunii României la Oslo să nu ia parte la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, iar MAE analizează în continuare această problemă, nefiind încă luată o decizie, a declarat, joi, Doris Mircea, director general al Direcţiei de Comunicare a MAE.

"China a solicitat şi misiunii noastre diplomatice să nu participe. Pentru moment, analizăm împreună cu celelalte state membre UE chestiunea participării la decernarea premiului Nobel pentru Pace şi urmează să fie luată o decizie în scurt timp în acest sens", a spus Doris Mircea, director general al Direcţiei de Comunicare a MAE.

Ea a explicat că faptul că nu s-a luat încă o decizie nu înseamnă neparticiparea României. "Poate să participe primul colaborator, nu ambasadorul. Asta nu înseamnă că România nu participă", a spus ea, adăugând că decizia va fi anunţată.

România nu va trimite şeful misiunii diplomatice la ceremonia decernării premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, programtă la Oslo în 10 decembrie, ci va desemna o altă persoană, a declarat, recent, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi. Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii", spunea Baconschi.

Institutul Nobel i-a invitat la ceremonie, programată pentru data de 10 decembrie, pe toţi ambasadorii aflaţi în funcţii în capitala Norvegiei. Diplomaţii trebuiau să confirme până pe 15 noiembrie participarea la eveniment.

"Unii încă aşteaptă instrucţiuni", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, fără a dezvălui numele ţărilor ezitante.

China, care îl consideră pe Liu Xiaobo drept "un infractor", a ameninţat cu "consecinţe" ţările care îl vor susţine pe disidentul condamnat la 11 ani de detenţie pentru subminarea puterii de stat.

Ambasada chineză din Oslo le-a cerut celorlalte reprezentanţe diplomatice să nu participe la ceremonie. Însă, în pofida apelului, majoritatea ţărilor europene, între care Franţa, Marea Britanie şi Germania, precum şi Statele Unite au confirmat deja participarea.

Fost profesor universitar, Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat pentru că a participat la elaborarea "Cartei 08", un text care cere democratizarea Chinei.

Dat fiind că disidentul este în detenţie, soţia sa este consemnată la domiciliu, iar despre fraţii săi nu se ştie dacă pot părăsi China, Comitetul Nobel riscă, pentru prima dată în 109 ani, să nu poată înmâna premiul laureatului sau reprezentanţilor acestuia, la data tradiţională de 10 decembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România analizează în continuare problema participării la decernarea premiului Nobel pentru Pace.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România analizează în continuare problema participării la decernarea premiului Nobel pentru Pace0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei