Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 nov 2010 - Anul XV, nr. 278 (4569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică

Joi, 25 Noiembrie 2010 (18:38:45)

Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, se află într-un turneu politic şi a criticat în principal Uniunea Europeană, care nu are capacitatea să impună disciplina macroeconomică, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Dacă Europa are o problemă acum, şi e clar că are o problemă, este că nu are această capacitate să impună disciplina macroeconomică. Asta este criza europeană, şi cam ăsta este şi discursul lui Dominique Stauss-Kahn. Şi când am venit aici am fost întrebat ce are dom'le cu noi, şi am spus că n-are nimic cu noi, are cu Europa, se află într-un turneu politic şi a zis ceva de Europa, nu... Europa are o problemă mare? Are", a afirmat Isărescu la conferinţa "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani".

Guvernatorul BNR a evocat discursul de retragere al fostului economist şef al Băncii Centrale Europene Otmar Issing, care avertiza că euro este un proiect neterminat, întrucât zona nu are o politică fiscală comună, iar cooperarea între state este îngreunată de interesele naţionale.

"Am asistat la plecarea din postul de economist şef al BCE a celui considerat tatăl euro şi şi-a încheiat discursul spunându-ne: «Domnilor, nu uitaţi euro este un proiect neterminat, are un singur picior stabil, banca centrală europeană şi politica monetară, are un picior care oricând se poate frânge, politica fiscală comună europeană este înlocuită cu un pact de stabilitate - spunea el - care nu ştim cum va lucra în momente de criză, nu ştim cât de coercitiv este el. Şi al treilea picior care nu există, cooperarea, colaborarea europeană, aici sunt încă interesele statelor»", a citat din memorie Isărescu.

Şeful băncii centrale a amintit că o concluzie similară despre cooperarea europeană a fost trasă şi la întâlnirea Trilateralei organizată în octombrie la Bucureşti.

"67% din germani vor euro renunţând la marcă. Ştiţi ce spuneau nemţii prin '70? Cred în Dumnezeu şi marca germană. Au renunţat pentru euro, dar vor un euro care să semene cu marca nu un euro care să semene cu drahma. Asta este în definitiv problema şi aproape 70% din germani cred în Uniunea Europeană", a arătat Isărescu.

El a povestit că grecul are o replică de înţeles: "Da, dar voi vreţi o Uniunea Europeană germană, care să aplice disciplina germană, dar noi suntem greci".

"Este o chestiume de decenii aici, eu nici nu cred că se va unifica uşor Uniunea Europeană. Faptul că euro este un proiect neterminat şi încă neconsolidat cred că este o chestiune asupra căreia trebuie să reflectăm şi noi", a conchis Isărescu.

Anterior, şeful băncii centrale declarase că presa locală a interpretat greşit declaraţiile şefului FMI, precizând că România nu se află în pericol de a opri plăţile externe.

"Ieri (miercuri - n.r.) a fost o conferinţă şi fără un motiv special, dar pentru că s-a discutat despre datoria externă a România am afirmat că nu cred că există un motiv serios să creadă cineva că România ar putea să înceteze plăţile externe. Apoi televiziunile au cântat şi răscântat o declaraţie a şefului FMI-ului că România va înceta iminent plăţile. Eu nu contest valoarea acestei ştiri şi nu aş vrea să fac un caz din ea. Altminteri, dimineaţă m-am uitat şi aşa de credibil a fost ştirea dată că leul a început să se aprecize, iar CDS-ul României este mai bun decât al Spaniei", a spus Isărescu, prezent la aniversarea a 15 ani de activitate a BVB.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţian TV TSR că niciun stat stat european nu riscă să intre în faliment, însă există ţări mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şi altele, unde trebuie implementate politici mai dure.

"Ceea ce este dramatic, şi vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc, state în care trebuie redresată situaţia - nu putem continua aşa deoarece încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă - sunt cele care pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", a afirmat Strauss-Kahn.

"Nu cred în faliment", a spus el, adăugând că solidaritatea comunităţii europene va preveni prăbuşirea financiară a statelor.

"Aceasta presupune, însă, politici mai dure. Însă deoarece statele cele mai vulnerabile, cele mai sărace, au de pătimit mai mult trebuie elaborate programe care să păstreze cheltuielile sociale", a menţionat oficialul FMI.

Isărescu consideră că România are o mare problemă de educaţie economică şi financiară în maniera în care promovează aceste "bombe", acest tip de ştiri.

"Plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI şi cu atît mai puţin nu sunt făcute de directorul Fondului Monetar. Sunt făcute de Guvernul României şi de către Banca Naţională. În calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toată tăria că nu există absolut niciun pericol ca plăţile externe ale României să fie oprite", a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a menţionat că a citit cu mare atenţie declaraţiile şefului FMI şi a observat că acesta se referea la problemele unor ţări privind ajustările bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare şi la faptul că dacă aceste ajustări bugetare nu se realizează, există pericole să oprească plăţile.

"România era şi ea enumerată, dar în orice caz nu în primul rând, mai spre coadă", a explicat Isărescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei