Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 nov 2010 - Anul XV, nr. 278 (4569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La începutul anului viitor

Lungu începe demersurile pentru Zona Metropolitană Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Administraţia municipiului Suceava nu a renunţat la ideea înfiinţării unei zone metropolitane şi va relua demersurile la începutul anului viitor, urmând modelul francez al aglomerărilor urbane. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că având în vedere că legislaţia românească nu permite înfiinţarea zonelor metropolitane decât în jurul municipiilor de rang 1, Suceava, municipiu de rang 2, va face „o fundaţie de tip zonă metropolitană”. Aceasta ar funcţiona după criteriile aplicate în Franţa.

„Fiecare localitate îşi păstrează autonomia, are primar, consiliu local şi buget propriu, la fiecare rundă de alegeri se mandatează un număr de consilieri în consiliul zonei metropolitane, în funcţie de numărul de locuitori, iar primarul celei mai mari localităţi este preşedintele zonei metropolitane. Fiecare primar al localităţilor mai mici este automat vicepreşedinte. Fiecare localitate are buget propriu, dar pe anumite proiecte se asociază şi adună finanţare pentru toată zona”, a explicat Lungu.

Acesta a arătat că Suceava are deja proiecte comune cu unele dintre localităţile satelite, în domeniul transporturilor, salubrităţii sau construcţiilor de locuinţe şi comerciale.

„Nu trebuie să fugim de această zonă. Vom avea discuţii cu fiecare primar în parte, le-am avut şi în mandatul trecut, dar sunt probleme de mentalitate, în primul rând. Nu-şi pierde nimeni mandatul şi nu se ştirbeşte din autoritatea localităţii, funcţionează ca şi până acum”, a spus Lungu.

Localităţile vizate de zona metropolitană sunt Salcea, Şcheia,  Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara şi Pătrăuţi. Fundaţia care va fi constituită ar trebui să reprezinte interesele a circa 140.000 de locuitori şi să administreze un teritoriu de peste 30.000 ha.

 

Directorul general al Laval Development va acorda asistenţă pentru zona metropolitană

Cel care va acorda asistenţă primarului de Suceava în proiectul zonei metropolitane este Marcel Thomas, directorul general al aglomerării urbane Laval, un nume în Franţa în domeniul comunicării şi managementului, o personalitate apreciată public atât de putere, cât şi de opoziţia franceză.

Printre avantajele zonei metropolitane se numără decongestionarea oraşului, satisfacerea cererii de locuinţe a populaţiei, fonduri bugetare mai mari pentru localităţile cu venituri mici, beneficii economice derivate din creşterea atractivităţii zonei pentru investitori, îmbunătăţirea infrastructurii tehnico-edilitare şi de transport, crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori, creşterea nivelului de trai al populaţiei, dezvoltarea regională şi investiţiile în infrastructură,
extinderea reţelelor de utilităţi şi posibilităţi mai mari de accesare a fondurilor structurale ale UE.

Ca dezavantaje ar fi creşterea preţurilor la terenuri şi favorizarea speculaţiilor imobiliare în localităţile satelit, dificultăţi de administrare, riscul creşterii taxelor locale pentru locuitorii din localităţile mai mici, degradarea mediului, prin aglomerarea de locuinţe, centralizarea fondurilor şi riscul distribuirii preferenţiale a acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu începe demersurile pentru Zona Metropolitană Suceava.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Lungu începe demersurile pentru Zona Metropolitană Suceava2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intr-un gand s-o simtire trimis de
(25 nov 2010, 12:20:15
"Zona metropolitana Suceava" face parte din aceeasi categorie de (s)expresii si cuvinte goale ca: "Romania, Za land of choice".
2.   Eh trimis de
(25 nov 2010, 15:16:34
In prezentare intotdeauna o sa sune bine, insa realitatea sunt convins ca o sa fie tipic romaneasca. Sunt curios, si poate este cineva care stie despre aceste lucruri, odata cu schimbarea statului unei comune in zona metropolitana, ce se va intampla cu taxele/impozitele platite de cetatenii acelei comuni? Vor creste sau vor ramane la fel?
Pentru ca daca vor creste ma indoiesc ca vor fi prea multi doritori. Iar daca populatia nu vrea ma indoiesc ca se va putea face, prea usor, acest lucru.
3.   Comentariu trimis de
(26 nov 2010, 00:12:20
Vazuta pe google map suceava este un sat cu cateva blocuri cu acoperisuri de cotete si cu un turn de o culoare idioata.Cred ca mai trebuie sa treaca multa apa pe langa pilonul fisurat pana la metropolizarea urbei fara o economie reala."INDUSTRIA NOASTRA ESTE INFLORITOARE,DAR LIPSESTE CU DESAVARSIRE!"Unde esti tu Caragiale?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei