Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sudul României este printre regiunile UE cu nivel înalt de nitraţi în apele subterane, potrivit CE

Joi, 11 Februarie 2010 (14:38:28)

Sudul României figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri crescute de nitraţi, se arată într-un raport referitor la implementarea Directivei Nitraţilor, publicat, joi, de Comisia Europeană.

Folosirea agricolă a fertilizatorilor chimici şi organici cu nitraţi este o sursă majoră de poluare a apei în Europa, arată raportul citat, care precizează că, deşi sunt vitali pentru creşterea recoltelor, nitraţii dăunează oamenilor.

Raportul privind implementarea Directivei Nitraţilor, document legislativ menit să ţină sub control poluarea şi să amelioreze calitatea apei, indică o stabilizare şi chiar o scădere a prezenţei concentraţiilor de nitraţi în UE.

Raportul arată însă că, în pofida acestor tendinţe încurajatoare, există numeroase regiuni unde nivelul concentraţiilor de nitraţi este la dimensiuni alarmante.

Astfel, concentraţii mari de nitraţi sunt localizate în apele subterane din Estonia, nord-estul Olandei, regiunea Flandra din Belgia, Anglia, în unele părţi din Franţa, nordul Italiei, nord-estul Spaniei, sud-estul Slovaciei, în sudul României, în Malta şi Cipru. CE a identificat de asemenea concentraţii deosebit de mari de nitraţi în apele de suprafaţă din Malta, Anglia, Flandra (Belgia) şi regiunea Bretania din Franţa.

Concluzia raportului este însă că la nivelul tuturor celor 27 de state membre se constată o scădere a cantităţilor de nitraţi din apă şi că implementarea legislaţiei menite să împiedice poluarea terestră şi a apelor de suprafaţă cu nitraţi proveniţi din agricultură constituie un succes.

CE atrage însă atenţia că în mai multe zone concentraţia de nitraţi depăşeşte limitele prevăzute pentru calitatea apei, iar agricultorii din aceste zone trebuie să se adapteze practicilor sustenabile. Executivul european conchide că există în continuare provocări semnificative pentru respectarea standardelor de calitate în cazul apei.

La nivelul UE sunt implementate peste 300 de programe de acţiune a căror performanţă se îmbunătăţeşte constant, potrivit raportului. Printre aceste măsuri se numără interzicerea, pe anumite perioade, a utilizării fertilizatorilor sau controlarea utilizării şi răspândirii nitraţilor în apropierea surselor de apă.

Statele Uniunii Europene au stabilit o serie de teritorii în care aplică aceste programe. Există însă şi unele ţări - Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda şi Slovenia - care au decis să aplice programe de acţiune pe tot teritoriul naţional pentru a asigura un nivel uniform de protecţie.

Raportul referitor la implementarea Directivei Nitraţilor se redactează o dată la patru ani, pe baza informaţiilor oferite de autorităţile naţionale. Comisia Europeană precizează că în perioada 2008-2009, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au transmis informări oficiale referitoare la perioada 2004-2007.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sudul României este printre regiunile UE cu nivel înalt de nitraţi în apele subterane, potrivit CE.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sudul României este printre regiunile UE cu nivel înalt de nitraţi în apele subterane, potrivit CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei