Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Orgoliu fără măsură

Investiţie de aproape un milion de euro, pusă la ruginit de Olărean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O staţie modernă de sortare a deşeurilor în care s-au investit 960.000 de euro stă şi rugineşte în Rădăuţi fără ca nimeni să o poată folosi. Motivul acestei situaţii jenante este refuzul primarului Aurel Olărean de a preda investiţia către Servicii Comunale, firmă parteneră în acest proiect.

 

Proiectul, finanţat prin fonduri PHARE provenite de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, prevedea dotarea SC Servicii Comunale SA cu 138 de eurocontainere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi dotarea cu o autogunoieră compactoare. Aceste obiective ale proiectului s-au realizat în urmă cu mai bine de un an, iar între timp s-au executat lucrări şi la ultima parte a investiţiei, respectiv realizarea unei staţii de tratare mecanică a deşeurilor. Muncitorii şi-au terminat treaba în septembrie 2009, dar comisia de recepţie a sesizat o serie de deficienţe. Pentru remedierea acestora s-a acordat un termen, iar pe 16 noiembrie 2009, comisia împreună cu proiectantul şi dirigintele de şantier au încheiat procesul verbal de stingere a obiecţiunilor. În mod ciudat, Primăria Rădăuţi nu a înregistrat acest proces verbal, deşi el fusese semnat de mai mulţi angajaţi ai instituţiei, mai puţin primarul Aurel Olărean.
Ulterior, pe 28 decembrie 2009, Consiliul Local Rădăuţi a aprobat o hotărâre prin care Servicii Comunale a preluat staţia de sortare pentru perioada concesiunii de zece ani, care a început să curgă din 2008, anul în care proiectul a fost acceptat.

 

Olărean a atacat Hotărârea de Consiliu Local

Pentru ca staţia de sortare să nu poată fi folosită de reprezentanţii Servicii Comunale, primarul Olărean a cerut prefectului de Suceava revocarea Hotărârii de Consiliu Local din 28 decembrie 2009.
„Nu se putea ca această investiţie să fie acordată prin atribuire directă, ci printr-o licitaţie. În perioada următoare vom întocmi un caiet de sarcini şi vom organiza o licitaţie pentru stabilirea firmei câştigătoare”, a declarat Aurel Olărean.
Un alt argument adus de primarul din Rădăuţi este acela că staţia de sortare nu a putut fi preluată efectiv pentru că nu s-au achitat toţi banii.
„Ultimii bani i-am virat zilele acestea, iar fără o recepţie finală nu se putea pune în funcţiune”, şi-a motivat Aurel Olărean refuzul de a preda spre exploatare staţia de sortare.
În acest fel, activitatea a fost blocată înainte de a demara efectiv. Toate acestea sunt însă în detrimentul locuitorilor din Rădăuţi, care trebuie să plătească sume mult mai mari pentru transportul gunoiului la depozitul existent la Botoşani. Practic, dacă gunoiul ar fi compactat, numărul curselor spre Botoşani ar fi de 3-4 ori mai mic faţă de acum, de unde rezultă o economie importantă la bugetul local.

 

Ce nu vrea să ştie Olărean

Cu ocazia derulării acestui proiect, SC Servicii Comunale SA a plătit peste 100.000 de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Întrebat în ce bază a achitat aceşti bani, directorul SC Servicii Comunale SA, Nistor Tătar, a precizat că totul s-a făcut în baza prevederilor contractuale existente în dosarul aprobat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. „Aşa cum am primit acele eurocontainere şi autogunoiera compactoare, în mod similar trebuia să primim în folosinţă pentru perioada concesionării staţia de sortare. Totul este prevăzut în contract”, a precizat Nistor Tătar.
De partea cealaltă, primarul din Rădăuţi are explicaţii originale despre ce s-a petrecut. „Eu nu am văzut în contract ca Servicii Comunale să fie inclusă în acest proiect, iar dacă au dat bani pentru studiul de fezabilitate înseamnă că au deturnat fonduri. Faptul că acele eurocontainere şi autogunoiera compactoare au ajuns în folosinţa celor de la Servicii Comunale este o scăpare a celor de la compartimentul tehnic şi achiziţii publice din cadrul Primăriei Rădăuţi”, a declarat Aurel Olărean.
Un alt aspect stipulat în contract este obligativitatea celor de la Servicii Comunale de a-şi instrui un număr de 13 persoane pentru a putea presta activităţi la staţia de sortare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţie de aproape un milion de euro, pusă la ruginit de Olărean.
 Vizualizări articol: 3884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Investiţie de aproape un milion de euro, pusă la ruginit de Olărean4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alt exemplu PD-L trimis de
(11 feb 2010, 14:22:45
Bravo PDL, unul si unul primarii PDL. La suceava vor sa desfiintze transpotul clientilor la diferite magazine. La Radauti isi bat joc de populatie, fondurile ue si de acea statie de sortare... RUSINE PDL

****://www.evenimentul.ro/arti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei