Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea microîntreprinderilor vor fi închise sau vor deveni PFA, după impozitarea profitului

Joi, 11 Februarie 2010 (14:39:42)

Cei mai mulţi întreprinzători vor închide microîntreprinderile sau vor trece activitatea pe persoană fizică autorizată, în urma modificării sistemului de impozitare a acestui tip de firme, o parte dintre aceştia urmând să facă şi disponibilizări, potrivit unui sondaj al Consiliului pentru IMM-uri.

Sondajul a fost realizat prin intervievarea a peste 430 de microîntreprinderi în perioada 1-5 februarie de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi a avut ca temă impactul eliminării impozitului pe venit asupra microîntreprinderilor.

Pănă la sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au avut un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi cea a impozitului pe venit, de 3%. De la 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile plătesc impozit pe profit de 16%.

"Întrebaţi despre soluţiile alese de întreprinzători pentru a-şi continua activitatea în urma introducerii noului sistem de impozitare, 33% au răspuns că vor continua să funcţioneze ca SRL, în timp ce 16% îşi vor transfera activitatea pe persoană fizică autorizată. De asemenea, 29,4% au răspuns că îşi vor închide firmele", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Aproape 40% dintre întreprinzători au menţionat că urmează să facă disponibilizări în perioada următoare, 53% având în vedere renunţarea la 1-2 persoane, 36,8% la 3-4 angajaţi, iar 10% - 5-9 angajaţi.

"Acesta este un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă atunci când iei măsuri negândite", a menţionat Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR a criticat de asemenea şi impozitul forfetar, pe care îl consideră un factor care va duce de asemenea la închiderea firmelor.

"Dacă totuşi nu se renunţă la el, propunem ca introducerea acestui impozit să se facă printr-o viziune total schimbată. Să se facă analize sociale şi economice şi să se aplice doar sectoarelor în care activează firmele multinaţionale şi marile întreprinderi, care declară un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimică şi petrochimică, industria alcoolului, a tutunului şi în domeniul jocurilor de noroc", a arătat Nicolescu.

De asemenea, CNIPMMR susţine introducerea unui impozit diferenţiat pe ramuri, proporţional cu amploarea activităţii.

Firmele plătesc, de la 1 mai 2009, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit achită în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Introducerea impozitului a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic, iar autorităţile au anunţat că vor înlocui, în 2010, impozitul minim cu unul forfetar, aplicabil doar unor sectoare de activitate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea microîntreprinderilor vor fi închise sau vor deveni PFA, după impozitarea profitului.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Majoritatea microîntreprinderilor vor fi închise sau vor deveni PFA, după impozitarea profitului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei