Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România va participa la programul PISA 2012 privind evaluarea internaţională a elevilor - proiect

Joi, 11 Februarie 2010 (16:15:16)

România va participa la Programul internaţional din domeniul educaţiei, dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică ( OECD), PISA 2012 privind evaluarea internaţională a elevilor, taxa de participare de 122.000 euro urmând să fie plătită în patru tranşe de către MECTS.

Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) a redactat un proiect de hotărâre de Guvern privind participarea României la Programul internaţional din domeniul educaţiei, dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, (OECD) Programme for International Student Assessment – PISA 2012 privind evaluarea internaţională a elevilor.

Potrivit proiectului, taxa privind participarea României la Programul Internaţional din domeniul educaţiei, dezvoltat de OECD – PISA 2012, în cuantum de 122.000 de euro, plătibili către OECD în patru tranșe anuale, precum şi cheltuielile de administrare internă a programului, se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către OECD cu scopul de a măsura dobândirea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, aflaţi la finalul învăţământului obligatoriu, în trei domenii: Citire/Lectură, Matematică şi Ştiinţe, se precizează în Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Pregătirea şi administrarea sa se realizează în cicluri de câte patru ani consecutivi, următorul ciclu fiind cel din 2010-2013, cu începere din anul 2010.

Programul este proiectat în acest moment până în anul 2015.

România a participat la PISA 2000 (în grupul ţărilor PISA+), ocupând locul 34 din 42 în ierarhia ţărilor participante (treimea inferioară), la PISA 2006, ocupând locul 47 din 57 de ţări participante şi la PISA 2009 (raportul internaţional va fi făcut public la începutul lunii decembrie 2010).

România nu a participat şi PISA 2003, întrucât în acel moment nu au putut fi identificate fondurile necesare acoperirii costurilor administrării la nivel internaţional şi nici la nivel naţional.

"Toate ţările UE participă la PISA întrucât este interesul direct al fiecărei ţări de a măsura într-un mod standardizat, obiectiv, la nivel de sistem, progresul elevilor în achiziţia competenţelor de bază, acele competenţe-cheie care îi pregătesc pentru viaţă şi pentru societatea cunoaşterii. În afară de ţările UE, la PISA participă ţări din întreaga lume, iar numărul acestora a crescut de la un ciclu de evaluare la altul, demonstrând încrederea în calitatea rezultatelor obţinute. Astfel, dacă în 2000 au participat 43 de ţări, în anul 2009 au participat 66 de ţări'', se mai precizează în Nota de fundamentare.

Ciclul de evaluare PISA 2012 începe în ianuarie 2010, cu semnarea contractului pe patru ani cu OECD, pregătirea centrului naţional, nominalizarea managerului de proiect, identificarea resurselor umane şi financiare pentru administrarea programului conform standardelor tehnice impuse de OECD. Pentru fiecare dintre etapele derulării programului există standarde tehnice riguroase care trebuie respectate şi documentate de către fiecare centru naţional, precum şi măsuri de monitorizare a calităţii implementării procedurilor, stabilite prin manualele specifice, se mai spune în document.

Rezultatele programului OECD/PISA sunt de interes public, naţional şi internaţional, deoarece PISA este o parte importantă a unui program continuu al OECD de monitorizare a rezultatelor învăţării şi de raportare, pe baza indicatorilor educaţionali, a tendinţelor înregistrate în timp, la nivel sistemic, rezultate din analiza competenţelor dobândite de către tinerii de 15 ani din întreaga lume.

Acest program de evaluare a competenţelor elevilor de 15 ani are o vizibilitate majoră în ţările Uniunii Europene şi constituie o sursă importantă de expertiză metodologică pentru sistemul educaţional românesc. Acest lucru este reflectat în deciziile de politică educaţională din România privind reformarea atât a curriculumului naţional, cât şi a examenului naţional de bacalaureat şi a evaluării naţionale la finalul clasei a VIII-a, sistemul beneficiind de concluziile participării la acest program internaţional.

În plus, indicatorii produşi de PISA prin administrarea sistematică a ciclurilor de testare constituie indicatori de tendinţă, de raportare a performanţelor sistemului educaţional, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Noul act normativ modifică taxa privind participarea la Programul internaţional PISA.

Acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare pe anul 2010, respectiv 51.000 de lei, se va face din bugetul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului prin redistribuire între titluri bugetare. Din 2011, cheltuielile vor fi realizate din prevederile bugetului MECTS. Astfel, în 2011, MECTS va cuprinde în buget pentru acest program suma de 379.000 de lei, în 2012 - 625.000 de lei, iar în 2013 -163.000 de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România va participa la programul PISA 2012 privind evaluarea internaţională a elevilor - proiect.
 Vizualizări articol: 324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România va participa la programul PISA 2012 privind evaluarea internaţională a elevilor - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei