Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Au tras obloanele

„Magazinele de vise” din Suceava, pustii după ce s-a anunţat interzicerea plantelor etnobotanice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă prin care consumul şi deţinerea de plante şi substanţe cu efect halucinogen este interzisă, măsură anunţată ieri dimineaţă, a închis imediat magazinele din Suceava care vând astfel de produse. Nu a fost nevoie de intervenţia nici unei autorităţi, cei care se ocupă de această afacere trăgând obloanele de bunăvoie.

 

La unul dintre magazinele recent deschise în municipiul Suceava, în staţia de la Bancă, care avea program non-stop după cum scrie mare pe unitate, ieri nu era nici o mişcare. Geamul pe la care erau vândute produsele era spart, magazinul părând a fi gol în interior. Văzând că ne uităm insistent, vânzătorul unui magazin alăturat ne-a lămurit imediat. Ne-a spus că unitatea s-a închis definitiv, deoarece pliculeţele „magice” au fost interzise de lege şi că a fost deschisă toată noaptea de marţi, până ieri dimineaţă în jurul orei 7.00. De asemenea, închis era şi un alt magazin de profil, cel din zona centrală, de lângă Omniasig.
Ulterior, am încercat să-l contactăm pe telefonul mobil pe unul din tinerii care au în proprietate un astfel de magazin, însă acesta nu a fost de găsit.
Trebuie precizat că administratorii magazinelor de acest gen şi-ar mai fi putut continua activitatea, conform legii, ordonanţa intrând în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Poliţia aşteaptă un document oficial

În ceea ce priveşte reacţia poliţiei şi a celorlalte autorităţi care pot interveni dacă aceste magazine ar continua să funcţioneze, toată lumea este încă în aşteptare. Comisarul Andrei Nichitoi, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, structură în cadrul căreia se află Serviciul specializat „Antidrog”, a precizat, ieri după-amiază, că aşteaptă publicarea legii în Monitorul Oficial şi documentele oficiale în care să se precizeze normele de aplicare, după care se va trece şi la acţiuni concrete pentru ca astfel de produse să nu mai existe pe piaţa din judeţ.

 

36 de produse, inclusiv „sarea de baie”, interzise prin lege

Ordonanţa de Urgenţă aprobată ieri de Guvern completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante.
În total, 36 de substanţe şi plante cu efect halucinogen au fost scoase în afara legii. Printre acestea să găseşte şi produsul „Special Gold” (sarea de baie), cel care, prin efectele foarte distructive asupra organismului şi numărul foarte mare de tineri ajunşi la spitale, a grăbit apariţia legii care interzice produsele de acest gen.

 

Legea pedepseşte cu închisoarea inclusiv deţinerea

Noul act normativ pedepseşte cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punere în vânzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea şi inclusiv deţinerea substanţelor etnobotanice, pedepsele fiind de la 3 la 20 de ani de închisoare.
După publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, cei care s-au ocupat cu acest comerţ vor avea la dispoziţie câteva zile pentru a distruge toate produsele.

 

Lista câtorva plante şi substanţe scoase în afara legii şi pedepsele aferente

Plante
• Specii de salvie: Salvia divinorum Epling şi Játiva – sunt plante care produc halucinaţii – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani
• Specii de Mitragina: Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – plante cu efecte similare cocainei. Creează dependenţă - Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani

Ciuperci
• Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. - Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani
• Amanita pantherina - Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani
• Toate speciile din genul Psilocybe - produc halucinaţii, cu efecte similare LSD (Acidul Lisergic) - Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare între 10-20 ani

Substanţe
• LSA (Amida Acidului Lisergic) – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani
• Ketamina - Creează dependenţă, au fost înregistrate până în prezent două decese - Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare între 3-15 ani
• Derivaţi de Piperazină - produc halucinaţii - Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare între 10-20 ani
• Sare de baie (Mefedrona) – au fost înregistrate cazuri de decese - Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare între 10-20 ani

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Magazinele de vise” din Suceava, pustii după ce s-a anunţat interzicerea plantelor etnobotanice .
 Vizualizări articol: 3139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
„Magazinele de vise” din Suceava, pustii după ce s-a anunţat interzicerea plantelor etnobotanice4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In sfarsit !!! trimis de
(11 feb 2010, 16:13:12
Primul lucru bun facut de actualii guvernanti !
2.   Whatever trimis de
(12 feb 2010, 08:51:15
Al doilea lucru bun ar fi sa legalizati marijuana. De la aia nu moare nimeni big grin Si in primul rand n`o sa faca niciodata rahaturile astea nici jumatate din cate victime directe si indirecte face alcoolul.So give me a break...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei