Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Sfânta Scriptură - scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om

Nu cred că este pentru nimeni o noutate că în lumea creştină Biblia sau Sf. Scriptură rămâne o carte deschisă din ce în ce mai rar sau poate chiar deloc. Este ce-i drept cartea de căpătâi a creştinismului, însă adeseori privită fie ca temă de discuţie ştiinţifico-critică, fie ca izvor pentru susţineri dogmatice şi nimic mai mult. Şi atunci, ce este în genere Sf. Scriptură?
În primul rând, Sf. Scriptură nu este izvor de filosofie sau de filosofare, ci izvor de viaţă, căci cuprinde cuvintele Vieţii.

 

„Din Scripturi învăţăm să cunoaştem şi lumea!”

Îmi susţin opinia, bazându-mă şi pe exprimarea teologului protestant E. Husserl: „Am o Evanghelie pe masa mea, însă nu o deschid, fiindcă dacă o deschid, mă voi opri să filosofez”. La prima vedere, exprimarea pare total nefericită, de vreme ce „intenţia” este din start „negativă”, iar Evanghelia pare a fi o „piedică” spre filosofie şi implicit spre filosofare. Personal însă găsesc ideea lui Husserl una fericită, de vreme ce o incursiune în Sf. Scriptură prin lecturarea ei duce la încetarea filosofiei şi filosofării. Este o recunoaştere indirectă a importanţei Sf. Scripturi din partea lumii protestante, care a ajuns chiar la deificarea Scripturii. Dincolo însă de sforţarea minţii de a descoperi prin filosofie „ceva”, Sf. Scriptură cheamă pe om la „altceva”, la un dialog, la o convorbire despre viaţă şi moarte, despre bine şi rău, despre mântuire şi pierderea ei, în care omul nu este singur, ci are ca partener de dialog şi dialogare pe Dumnezeu. Scriptura nu este numai o colecţie de cărţi sfinte, ci şi exprimarea vie şi concretă a trăirii sfinte, este descoperirea unui dialog personal, aşadar a unei surse reale de dialogare.
„Din Scripturi învăţăm să cunoaştem şi lumea, pentru că acelaşi Dumnezeu a făcut-o şi pe ea, şi Dumnezeu ne învaţă prin Revelaţia su¬pranaturală cum să ne mântuim în ea, cum să o vedem ca un transparent al lui Dumnezeu şi ca un cuvânt al Lui” (Pr. D. Stăniloae, Filocalia 10, n. 118).

 

Ne îmbogăţim duhovniceşte de Cuvântul lui Dumnezeu

În Scriptură, descoperim istoria mântuirii neamului omenesc şi chemarea acestuia spre desăvârşire. Nu aş putea să omit aici fasciculul numit „Tetraevangheliar” care rămâne permanent pe Sf. Masă a altarului şi din care preotul rosteşte „veştile cele noi şi bune” ale Noului Legământ, descoperind planul lui Dumnezeu faţă de om şi faţă de lumea pe care a creat-o.
Sf. Scriptură este scriere sfântă căci îndeamnă la sfinţenie, iar Cel ce este în centrul ei este Izvorul sfinţeniei. Fiecare pagină a Scripturii, fiecare pasaj, fiecare rând nu este altceva decât un îndemn de participare la sfinţenie, la comuniune şi la dialog. Când citim Sf. Scriptură sau o ascultăm în cadrul Sf. Liturghii devenim martori oculari ai evenimentelor descrise în şi prin ea, suntem şi noi participanţi la predica de pe munte, ne îmbogăţim duhovniceşte de bogăţiile Cuvântului lui Dumnezeu, suntem prezenţi la taina naşterii, morţii, Învierii şi înălţării la cer a Fiului lui Dumnezeu.

 

Cercetarea de tip „ştiinţifico-raţionalist” a textului sfânt

Fără să jignesc lumea occidentală, pentru ale cărei valori păstrez stima şi respectul meu, consider că s-a îndepărtat oarecum de Dumnezeu tocmai prin cercetarea de tip „ştiinţifico-raţionalist” a textului sfânt, pierzând tocmai miza citirii Sf. Scripturi. Pentru creştini, mesajul Sf. Scripturi nu este de a căuta în literă, ci de a trece de literă pentru a-l descoperi pe Dumnezeu, de vreme ce persoana care „cercetează Scriptura cu uitarea lui Dumnezeu este stăpânit de mândria de-a cunoaşte din Scriptură mai mult decât alţii, de-a nu cunoaşte pe Dumnezeu din trăirea directă” (Pr. D. Stăniloae, Filocalia 12, n. 101). Lecturarea Sf. Scripturi nu se face pentru a cunoaşte versete sau fraze, idei sau construcţii tehnice ale textului sacru, ca mai apoi să se transforme într-o luptă a cunoaşterii. Lecturarea trebuie să presupună în primul rând deschidere spre ceva nou adus de Scriptură şi anume, spre mesajul lui Dumnezeu: iubirea faţă de El şi faţă de oameni.
Sf. Scriptură rămâne - aşa cum a exprimat cu multe secole în urmă Sf. Ioan Gură de Aur - o „scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu faţă de om”.

(Alexandru PRELIPCEAN)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Scriptură - scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sfânta Scriptură - scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DACA, INTRADEVAR ESTE O" SCRISOARE DE DRAGOSTE"... trimis de
(11 feb 2010, 12:11:45
...de ce biserica nu face absolut nimic ca ea sa fie citita si studiata inca din timpul scolii,ca tot romanul si tot crestinul sa cunoasca ceea ce doreste de fapt Dumnezeu sa ne transmita? Astfel,ea devine ,prin prisma bisericii, cea mai necitita carte,intrand pe fata in contradictoriu cu ceea ce ne porunceste Domnul Iisus Hristos: "CERCETATI SCRIPTURILE PENTRU CA SOCOTITI CA IN ELE AVETI VIATA VESNICA SI TOCMAI ELE MARTURISESC DESPRE MINE"(Ioan,5 cu 39),iar in Luca, 6 cu 46 Domnul devine ferm legat de aceasta necitire a Bibliei: " De ce-Mi ziceti: Doamne, Doamne!"SI NU FACETI CE VA SPUN EU "? Temerea tuturor "slujitorilor Domnului" ca oamenii sa nu citeasca Biblia consta in faptul ca odata citita incepi sa-ti pui miii de intrebari de genul;"de ce Biblia ne spune intr-un fel si pe noi,biserica ne spune sa facem taman pe dos si ducandu-te la popa habar nu are sau tot o da din colt in colt cu privire la intrebarile pe care inevitabil Biblia te face sa i le pui! Cam acesta-i adevarul...
2.   Bla bla trimis de
(12 feb 2010, 14:12:04
E bine ca aveti voi raspuns la toate intrebarile nascocite de mintea voastra. Eram foarte nelinistit ca nu stiam unde sa vin sa mi lamuresc problemele duhovnicesti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei